Jak funguje ketodieta? Přesně na tohle si dejte pozor podle Petra Havlíčka!

7. prosince  2020 
 06:00

Ketodieta je vysokotuková a nízkosacharidová dieta, která má imitovat stav hladovění. Tím, že stravu zbavíte sacharidů, donutíte organismus využívat tuky pro produkci ketolátek, které jsou následně hlavním zdrojem energie. Řada odborníků na ketózu nedá dopustit, jiní jí nemohou přijít na jméno. Co je ale jisté – je to nynější trend a z ketózy se stal poměrně slušný byznys. Dejte si proto pozor na různé uměle vytvořené instantní doplňky a ketogenní stravování vždy konzultujte s odborníkem!

Ketodieta by měla být z přibližně sedmdesáti procent tvořena tuky, z pěti procent sacharidy a zbylou část by měly obsáhnout bílkoviny. „Stravu zbavíme sacharidů a donutíme tělo využívat tuky pro produkci ketolátek, které potom slouží jako dominantní zdroj energie," vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček v pořadu Rozum v troubě na Mall.tv. Ketolátky vznikají při odbourávání vlastních tukových zásob, což se děje, když je příjem energie nižší, než je její výdej. Názory odborníků na ketodietu se značně liší. Někteří jsou jejími zastánci, a to i ze zdravotního hlediska, jiní na ní nevidí nic pozitivního a celý "ketosystém" razantně odsuzují. „Ta pravda bude někde uprostřed," tvrdí Petr Havlíček, který následně varuje před třetí skupinou, která už se mezi odborníky neřadí a na ketodietě jen slušně vydělává. Z ketodiety se totiž stalo "sexy" téma výživy, a tím pádem i poměrně velký byznys.

Ve stravování na bázi instantních jídel, prášků a uměle vytvořených potravin žádnou inspiraci nehledejte. Tyto potraviny vám nic pozitivního nepřinesou. Zato běžná ketogenní dieta, která je postavena na skutečných zdravých potravinách, pro vás může být do značné míry inspirací. Obecně byste měli ve stravování dbát na výběr kvalitních zdrojů tuků. Spousta strávníků totiž při ketodietě výběr tuků neřeší, a ve výsledku se tak stravují nezdravě. „Mnohdy se stává i to, že člověk, který má náběh na určitý typ kardiovaskulárního onemocnění, při nevhodném používání ketodiety svůj stav může zhoršit," varuje před výkyvy špatného cholesterolu Petr Havlíček. Dále byste se měli inspirovat ve výběru hodnotných zdrojů bílkovin. „Bílkovin je v klasické ketodietě poměrně málo, takže bychom se měli soustředit na bílkoviny kvalitní, s vysokou biologickou hodnotou a samozřejmě i správně kuchyňsky upravené," radí Petr Havlíček. Do zdravé vyvážené stravy patří i dostatek vlákniny. Při ketodietě tak nezapomeňte na dostatek neškrobové zeleniny, tedy té s nízkým obsahem sacharidů. Závěrem Petr Havlíček doporučuje vždy konzultovat ketogenní dietu s odborníky a neskládat si dietu sám dle rad z internetu. 

Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji