Domácí jedlé dárky: Připravte na Vánoce svým blízkým zdravé překvapení

Domácí jedlé dárky: Připravte na Vánoce svým blízkým zdravé překvapení
29. listopadu  2021 
 06:00

Vymyslet originální vánoční dárek, který se bude dotyčnému líbit, není snadné. A protože pravá hodnota dárku tkví v nápadu, zkuste letos svým blízkým dárek vyrobit. Nebudete k tomu potřebovat víc než pár zdravých surovin. Výsledek určitě nepokazíte, protože tyhle dárky zvládne vytvořit i ten nejméně zručný. V neposlední řadě vás potěší i cena dárku, která se nevyšplhá na více než pár desítek korun.

Nenápadně zjistěte, která jídla má obdarovaný nejraději. Poté můžete oblíbené potraviny naskládat do dárkové krabice nebo se můžete vrhnout na výrobu konkrétního produktu. Máme pro vás hned několik tipů na sladké jedlé dárky!

Vyberte si recept: ovesná kaše na míru   dvoubarevné sušenky   zapékané müsli   zdobená čokoláda   vánoční nutella   raw kuličky

 

Ovesná kaše na míru

Autor: istock.com

Snídaně je základ dne, a tak na ni upozorněte formou dárku. Taková ovesná kaše je oblíbená zejména v zimních měsících, kdy příjemně zahřeje a uspokojí chutě na sladké. 

Vezměte si uzavíratelnou sklenici a po částech do ní vsypte suroviny, o kterých víte, že budou dotyčnému chutnat. Dávejte si pozor, aby se ingredience vzájemně nesmíchaly.

Základ budou tvořit ovesné vločky, dále kokosový nebo třtinový cukr a pak můžete přidat libovolné suroviny, jako jsou ořechy, semínka, strouhaný kokos nebo sušené ovoce. Těmi největšími kousky plňte sklenici až naposledy.

Nakonec sklenici originálně ozdobte a nezapomeňte na ni připevnit i kartičku, kde bude složení ovesné kaše vypsáno.

 

Ovesné dvoubarevné sušenky

Autor: istock.com

Sušenkám by odolal jen málokdo. Mohou tak být jedním z vděčných dárků pro kolegy z práce, u kterých si nejste jistí, co by je mohlo potěšit.

Budete potřebovat:

1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku celozrnné mouky, 1 vejce, 5 lžic javorového sirupu, 1/3 hrnku kokosového oleje, 1/2 lžičky kypřicího prášku, 1 lžičku skořice, špetku soli. Další libovolné ingredience: nasekané oříšky, semínka, sušené ovoce, kakao, kvalitní hořká čokoláda

Postup:

Troubu si předehřejte na 180 °C. Smíchejte si v míse všechny sypké ingredience. Rozpusťte kokosový olej, přidejte vejce a sirup a vše důkladně rozšlehejte. Spojte sypké ingredience s tekutou směsí a nakonec přisypte nasekané oříšky, semínka nebo sušené ovoce. Vytvoří se vám lepivé těsto.

Nyní si těsto můžete rozdělit napůl a do jedné z částí můžete přimíchat trochu hořkého kakaa a nasekanou hořkou čokoládu. Vzniknou vám tak dva druhy sušenek, a dárek tak bude hned o něco zajímavější.

Z těsta tvořte kuličky a skládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky dlaní mírně zploštěte a pečte přibližně 15 minut až do zezlátnutí.

Hotové sušenky můžete naskládat do dárkové krabičky nebo sklenice a ozdobit je stužkou a jmenovkou. 

 

Zapékané müsli

Autor: istock.com

Kupované müsli bývá často plné cukru a ingrediencí, které byste si ani sami nezvolili. Vyrobte si proto vlastní granolu, která bude jen z vybraných kvalitních potravin. Na množství nešetřete a část granoly zabalte jako dárek pro svou kamarádku nebo příbuzné.

Na granolu nepotřebujete ani konkrétní recept. Můžete smíchat prakticky vše, co máte rádi. Jako základ ale dejte alespoň dva hrnky vloček a poté už přidávejte suroviny dle vlastní chuti a fantazie. Sušené ovoce a čokoládu ale do granoly přimíchejte až po upečení. Na takových upečených rozinkách byste si mohli vylámat zuby a čokoláda by se vám úplně roztavila. Nakonec do hotové sypké směsi přimíchejte přibližně půl hrnku javorového sirupu, stejné množství kokosového oleje a vše důkladně promíchejte.

Hotové müsli vložte do uzavíratelné sklenice nebo lahve a připevněte k nim opět kartičku se složením. 

 

Zdobená čokoláda

Autor: istock.com

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti a můžete si ji dopřát i při dietě. Kvalitní hořká tabulka čokolády o sedmdesáti pěti a více procentech kakaa je bohatým zdrojem vlákniny, železa, hořčíku, mědi, a dokonce i manganu. 

Vyberte toho největšího milovníka čokolády a darujte mu k Vánocům čokoládu, kterou mu sami ozdobíte. Použít můžete lyofilizované ovoce (tj. ovoce sušené mrazem), oříšky nebo semínka. Pokud netrváte na zdravé verzi, smíchejte více druhů čokolády (např. bílou s mléčnou) a vytvořte tzv. mozaiku.

Postup:

Čokoládu ohřívejte ve vodní lázni pozvolna při nižší teplotě (tj. cca 40 °C). Při vysoké teplotě se vám totiž čokoláda zdrcne. Roztavenou čokoládu nalijte do nízké formy vystlané pečicím papírem a posypejte ji libovolnými surovinami. Poté vložte formu do lednice a nechte čokoládu ztuhnout. 

 

Oříškové máslo nebo vánoční nutella

Autor: istock.com

Oříšky jsou zdravým zdrojem tuků a v podobě másla si je zamilujete o to víc! Podělte se o svou novou závislost s přáteli a pomocí výkonného mixéru zkuste vytvořit vlastní ořechové máslo.

Postup:

Vložte do mixéru ořechy a trpělivě mixujte. Nepřidávejte navíc žádný olej ani jinou tekutinu. Do vzniklého másla můžete přimíchat i kakao, čokoládu nebo koření.

Velice chutná je kombinace mandlí, bílé čokolády a kokosu. Spojení lískových oříšků, kakaa a perníkového koření vám pro změnu připomene populární nutellu a zároveň navodí atmosféru Vánoc.

 

Raw kuličky do krabičky

Autor: istock.com

Hodil by se vám nápad na malý jedlý dárek, který je typický pro Vánoce? Pak je jasnou volbou vánoční cukroví! Raw kuličky vytvoříte během pár minut a dají se krásně dárkově zabalit. 

Na jejich výrobu budete potřebovat sušené datle nebo datlovou pastu, ovesné vločky, mandlovou mouku nebo rozemleté jakékoli jiné oříšky, popř. semínka, kokos, sušené ovoce, skořici nebo perníkové koření.

Někdy méně znamená více, a proto nekombinujte více než čtyři suroviny. Vyberte si konkrétní příchuť a té se držte. Ovocné kuličky vytvoříte spojením sušeného ovoce a např. kešu oříšků. Pro čokoládové kuličky se hodí spojit předem namočené vypeckované datle, vločky, mandlovou mouku a kakao.

Vyberte si alespoň tři posypky, ve kterých kuličky obalíte, aby byl dárek pestrobarevný. Poté je naskládejte do papírových košíčků a ty naskládejte do dárkové krabičky.

TIP NA VIDEO: Máte radši vánoční klasiku? Tady je recept na rumové kuličky.

Video se připravuje ...
Rumové kuličky: recept na snadné vánoční cukroví

Autor: Veronika Duží, autorka je výživová poradkyně

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji