8 protizánětlivých potravin, které byste měli pravidelně jíst

  • 8 protizánětlivých potravin, které byste měli pravidelně jíst
    29. prosince  2021 
     06:00

    Zánět v těle má svá negativa, ale i pozitiva. Na jedné straně pomáhá tělu vypořádat se s infekcí a zraněním, na straně druhé může chronický zánět vést k mnoha onemocněním a nárůstu hmotnosti. Stres, zánětlivé potraviny a málo pohybu tahle rizika ještě zvyšují. Studie však ukazují, že některá jídla mohou zánět potlačovat. Která to jsou?

    Zejména v podzimním období je imunita mnohem slabší. Vybírejte si proto taková jídla, která vám budou nejen chutnat, ale zároveň posílí vaše zdraví.

  • Lesní plody

    Autor: istock.com

    Lesní plody jsou malé bobule plné vlákniny, vitaminů a minerálů. Ačkoli existují desítky odrůd, k těm nejběžnějším patří:

    • jahody,
    • borůvky,
    • maliny,
    • ostružiny.

    Síla v tomto druhu ovoce spočívá ve vysokém obsahu antioxidantů zvaných antokyany. Tyto sloučeniny mají protizánětlivé účinky, které mohou snížit riziko vzniku onemocnění.

    Vaše tělo produkuje tzv. NK buňky, kterým se přezdívá "přirození zabijáci". Ty pomáhají udržovat správnou funkci imunitního systému. V jedné studii se prokázalo, že u mužů, kteří denně konzumovali větší množství borůvek, se produkce NK buněk zvýšila.

    V další studii měli dospělí s nadváhou, kteří jedli jahody, nižší hladiny určitých zánětlivých ukazatelů spojených se srdečními chorobami.

  • Tučné ryby

    Autor: iStock.com

    Tučné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Přestože většina ryb obsahuje alespoň malé množství omega-3, mezi ty nejlepší zdroje patří:

    • losos,
    • sardinky,
    • sleď,
    • makrela,
    • ančovičky.

    Omega-3 mastné kyseliny snižují zánět, který může vést ke vzniku metabolického syndromu, k srdečním onemocněním, cukrovce a onemocnění ledvin. Tělo tyto mastné kyseliny metabolizuje na sloučeniny zvané resolviny a protektiny, které mají protizánětlivé účinky.

  • Brokolice

    Autor: iStock.com

    O tom, že je zelenina zdravá, není pochyb. Výzkumy však ukázaly, že konzumace zejména košťálové zeleniny snižuje riziko vzniku srdečních chorob a rakoviny. Nejlepší výsledky se prokázaly konkrétně u brokolice.

    Ta je bohatá na sulforafan, antioxidant, který bojuje se zánětem snížením hladiny cytokinů, které mají vznik zánětu na svědomí. Ve vašem jídelníčku by ale neměly chybět ani další druhy, jako jsou květák, růžičková i klasická kapusta, které mají díky antioxidantům protizánětlivé účinky.

  • Avokádo

    Autor: istock.com

    Avokádo je ojedinělý druh ovoce, jehož sláva však každým rokem stoupá. A není se čemu divit, jelikož obsahuje bezmála dvacet vitaminů a minerálních látek, spoustu vlákniny, draslíku, hořčíku a zdravých mononenasycených tuků.

    Mimo jiné obsahuje také karotenoidy a tokoferoly, které jsou spojovány se sníženým rizikem vzniku rakoviny. Jedna ze sloučenin obsažených v avokádu má dokonce schopnost snížit zánět u mladých kožních buněk.

  • Zelený čaj

    Autor: istock.com

    Pravděpodobně jste se už doslechli, že zelený čaj patří k nejzdravějším nápojům, které si můžete dát. Pije se už přes pět tisíc let, a patří tak k nejstarším druhům čaje.

    Vedle ojedinělé chuti a příznivých účinků na hubnutí také snižuje riziko vzniku srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších onemocnění.

    Spousta z těchto pozitivních účinků na zdraví je způsobena antioxidačními a protizánětlivými vlastnostmi, a to zejména látkou zvanou EGCG. Ta inhibuje zánět snížením produkce zánětlivých cytokinů.

  • Houby

    Autor: istock.com

    Přestože po celém světě existují tisíce druhů hub, jen několik z nich je jedlých a komerčně pěstovaných. Patří mezi ně lanýže, žampiony portobello a shitake.

    Houby mají velmi nízký obsah kalorií a obsahují selen, měď a vitaminy skupiny B. Dále v nich najdete fenoly a další antioxidanty, které poskytují protizánětlivou ochranu. Speciální druh houby zvaný lion's mane může dokonce potenciálně zmírnit zánět související s obezitou.

    Jedna studie však zjistila, že proces vaření u hub množství protizánětlivých sloučenin snižuje. Proto je nejlepší jíst houby syrové nebo jen krátce tepelně upravené.

  • Kurkuma

    Autor: istock.com

    Kurkuma je koření se silnou zemitou chutí, které se často používá v kari a jiných indických jídlech. Velkou pozornost přitahuje díky obsahu kurkuminu, který má silné protizánětlivé účinky.

    Tohle jasně žluté koření redukuje zánět související s artritidou, cukrovkou a dalšími nemocemi. Konzumace jednoho gramu kurkumy denně v kombinaci s piperinem z černého pepře dokáže významně snížit zánětlivý ukazatel CRP u lidí s metabolickým syndromem.

    Získat ale kvalitní kurkumu s vysokým obsahem kurkuminu však může být velice obtížné, proto se doporučuje užívat specializované doplňky stravy, kde je obsah kurkuminu zaručen. 

  • Extra panenský olivový olej

    Autor: istock.com

    Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které si můžete dopřát. Je bohatý na mononenasycené tuky a je významnou součástí středomořské stravy. Spousta studií spojuje extra panenský olivový olej se sníženým rizikem vzniku srdečních chorob, rakoviny mozku a dalších závažných onemocnění.

    V jedné studii o středomořské stravě se hodnoty CRP u těch, kteří denně konzumovali padesát mililitrů olivového oleje, významně snížily. Účinek oleokantalu, antioxidantu nalezeného v olivovém oleji, byl dokonce srovnáván s protizánětlivými léčivy, jako je ibuprofen.

    Mějte na paměti, že tyto protizánětlivé výhody nabízí pouze extra panenský olivový olej, nikoli rafinované olivové oleje. Naštěstí je ale dostupnost takto kvalitních olivových olejů vysoká. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji