Trend ovesných kaší se ve zdravé stravě drží už spoustu let a není se čemu divit! Ovesné vločky jsou plné vlákniny a vitaminů a dají se kombinovat s mnoha druhy ovoce, ale i zeleninou, jako jsou mrkev nebo cuketa. Jelikož podzim k teplé snídani vyloženě vybízí, je teď nejvhodnější doba pochutnat si po ránu právě na ovesné kaši.
Vyberte si recept na ovesnou kaši:
1. Jablečná ovesná kaše – apple pie
2. Dýňová kaše na sladko
3. Mrkvová kaše se skořicí
4. Kokosová kaše – raffaello
5. Hrušková kaše s mandlovým mlékem
Ta uspokojí chutě na sladké, zahřeje a zaplní žaludek hned na několik dlouhých hodin. Vyzkoušejte šest nejoblíbenějších variant od našich redaktorek!
Apple pie – ovesná kaše
Autor: iStock.com
Co by to bylo za podzim bez jablek a vůně skořice? K tomu, abyste docílili opravdu lahodné jablečné kaše, je třeba znát pár triků, díky kterým budete mít pocit, že snídáte dokonalý moučník zvaný v angličtině apple pie.
Budete potřebovat:
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- šálek a půl ovesného mléka
- půl lžičky mleté cejlonské skořice
- 1 lžíce medu
- jedno střední (červené) jablko
- hrst (20 g) vlašských ořechů
Ještě předtím, než se pustíte do vaření samotné kaše, si nastrouhejte nahrubo jablko a nasekejte na menší kousky vlašské oříšky. Následně v menším hrnci rozehřejte ovesné mléko a těsně před bodem varu do něj vsypte ovesné vločky a skořici. Ohřev hned ztlumte, přidejte nastrouhané jablko a nechte směs tzv. "probublávat". Průběžně kaši promíchávejte, aby se vločky nepřipalovaly.
Pokud se bude tekutina rychle vypařovat, přidejte trochu vody nebo mléka. Kaši vařte přibližně pět minut, dokud jablko nezměkne a konzistence nebude jemná a nadýchaná. Nakonec do kaše vmíchejte nasekané oříšky a med.
Podzimní dýňová kaše
Dýně se úzce pojí s Halloweenem, a tak je jí na podzim všude plno. Její kouzlo tkví v tom, že se hodí jak na slano, tak na sladko. Jakmile si z ní uděláte dýňové pyré, máte možnost ji využít při přípravě mnoha jídel, a to i moučníků. Není proto překvapením, že se hodí i do takové ovesné kaše.
Budete potřebovat:
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- šálek polotučného mléka
- 2 lžíce dýňového pyré (tj. uvařená rozmixovaná dýně s trochou vody nebo mléka)
- 1 lžíci javorového sirupu
- špetku himálajské soli
- hrst pekanových ořechů nebo lžíci dýňových semínek
Příprava dýňové kaše je rychlá, ale je zapotřebí mít po ruce hotové dýňové pyré. Avšak ještě předtím, než si rozehřejete mléko, si na pánvi ovesné vločky krátce opražte. Jejich chuť i vůně budou o něco intenzivnější. Jakmile bude kaše krémová, vmíchejte do ní pyré, sirup, přidejte špetku soli, a pokud se nebojíte výraznějších chutí, můžete přidat i sušený zázvor. Hotovou kaši ozdobte pekanovými ořechy.
Ovesná kaše á la mrkvový dort
Nebojte se do kaše přidat i zeleninu. Mrkvový dort je důkazem, že i s ní můžete připravit naprosto skvělé sladké potěšení. Použijte při přípravě kaše skořici, muškátový oříšek a sušený zázvor a o atmosféru toho pravého podzimu nebudete mít nouzi.
Budete potřebovat:
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 a půl šálku rostlinného (např. ovesného) mléka
- 1 větší mrkev nebo 2 střední
- hrst vlašských ořechů
- 1 lžíci medu
- půl lžičky skořice
- špetku himálajské soli
- špetku muškátového oříšku
- třetinu lžičky sušeného zázvoru
- hrst vlašských ořechů
U této kaše postupujte stejně jako u jablečné, akorát tentokrát mrkev nastrouhejte najemno. Vločky můžete opět opražit, aby vynikla jejich chuť. Pak už jen rozehřejte mléko, přidejte ostatní suroviny a pozvolna kaši vařte, až do zhoustnutí. Oříšky nezapomeňte nasekat a přidat do kaše, ale skvěle chutnají i jako ozdoba na povrchu.
Raffaello – ovesná kaše
I když do Vánoc zbývá ještě dost času, mnohé hospodyňky už pomalu, ale jistě plánují, jaké druhy cukroví letos připraví. Mezi oblíbené nepečené druhy patří rafaello, a tak co si ho alespoň malinko nepřipomenout výbornou snídaní?
Budete potřebovat:
- 4 lžíce jemných ovesných vloček nebo rýžové krupičky
- 1 šálek kokosového mléka (kokosový nápoj, nikoli mléko z konzervy)
- 1 lžíci strouhaného kokosu
- 1 lžíci kokosového cukru
- hrst (pražených) kokosových lupínků
- hrst mraženého lesního ovoce – volitelné
Kokosové mléko ohřejte, přidejte vločky, kokos a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nakonec kaši oslaďte kokosovým cukrem a ozdobte kokosovými lupínky. Pokud budete mít chuť i na ovoce, doporučujeme přidat horké lesní plody nebo exotické druhy ovoce, jako jsou ananas nebo mango.
Ovesná kaše s karamelizovanou hruškou
Pokud máte ráno dostatek času a chcete, aby byla kaše nejen výborná, ale také aby hezky vypadala, pak vyzkoušejte ovesnou kaši s karamelizovanou hruškou. Ta oslní nejen vás, ale i nějakého dalšího strávníka, kterého přiláká ke stolu neodolatelná vůně.
Budete potřebovat:
- 4 lžíce jemných ovesných vloček
- 1 šálek mandlového nebo ovesného mléka
- 1 střední zralou hrušku
- půl lžičky skořice
- 1 vrchovatou lžičku kokosového oleje
- 1 lžíci javorového sirupu
- trochu citronové šťávy
- hrst pekanových ořechů
Zatímco se vám budou v mléce vařit ovesné vločky, nakrájejte si hrušku na malé kostičky. Rozehřejte si pánev s kokosovým olejem a následně přidejte javorový sirup a obě tekutiny promíchejte. Vzápětí přidejte hrušku, tu zakápněte citronovou šťávou a zasypte skořicí. Na pánev dejte poklici a nechte hrušky na chvíli (3 minutky) podusit, poté poklici sundejte a hrušku ještě chvíli opékejte, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.
Ovesnou kaši podávejte se zkaramelizovanými kousky hrušky a nasekanými pekanovými ořechy.