Celý život držíte diety, a žádná ne a ne zabrat? Nemáte dost disciplíny a času na to, připravovat si speciální jídla, nebo jste jen prostě nenarazila na tu, která by vám zabrala? Možná vám pomohou doporučení internisty a gastroenterologa Evžena Machytky.
Máme u nás špatné stravovací návyky, nebo je obezita nějaká krajová specialita?
Proč se u člověka vyvine obezita, není tak jednoznačné a je to předmětem intenzivního výzkumu. Dříve byli všichni přesvědčeni, že se jedná pouze o jakousi „pohodlnost“ člověka, který se přejídá, nehýbe se, a pokud by měl silnější vůli, tak by mohl snadno zhubnout. Realita je ale trochu jiná a především mnohem složitější. Ukazuje se, že za 40 až 80 % je zodpovědná genetika. Češi mají tu smůlu, že vedle genetických faktorů žijí v – na jídlo – toxickém a bohatém prostředí.
Takže existuje něco jako genetický předpoklad pro tloušťku?
Ano, zcela jednoznačně existuje. U určitého malého procenta se jedná přímo o dědičnou chorobu, v jejímž důsledku vzniká obezita, u některých je těch vlivů mnohem více, jak jsme si již řekli u předchozí otázky.
Myslíte si, že víme málo o tom, co jíme a jak to jíme?
Myslím, že informovanost široké veřejnosti o tom, co bychom měli jíst, je poměrně velká, ale dodržování tohoto zdravého životního stylu není pro obézní pacienty jednoduché. Někdy se pacient dostává do
Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+
Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.