Dieta může nadváhu zhoršit, varuje gastroenterolog Evžen Machytka

20. listopadu 2019 | 06:00

V naší zemi žije hodně cvalíků. Můžou za to geny, špatné návyky, česká kuchyně a psychika. Doktor Evžen Machytka z Fakultní nemocnice v Ostravě v rozhovoru prozradil, co se s nadváhou i těžkou obezitou dá dělat.

Celý život držíte diety, a žádná ne a ne zabrat? Nemáte dost disciplíny a času na to, připravovat si speciální jídla, nebo jste jen prostě nenarazila na tu, která by vám zabrala? Možná vám pomohou doporučení internisty a gastroenterologa Evžena Machytky.

Máme u nás špatné stravovací návyky, nebo je obezita nějaká krajová specialita?

Proč se u člověka vyvine obezita, není tak jednoznačné a je to předmětem intenzivního výzkumu. Dříve byli všichni přesvědčeni, že se jedná pouze o jakousi „pohodlnost“ člověka, který se přejídá, nehýbe se, a pokud by měl silnější vůli, tak by mohl snadno zhubnout. Realita je ale trochu jiná a především mnohem složitější. Ukazuje se, že za 40 až 80 % je zodpovědná genetika. Češi mají tu smůlu, že vedle genetických faktorů žijí v – na jídlo – toxickém a bohatém prostředí.

Takže existuje něco jako genetický předpoklad pro tloušťku?

Ano, zcela jednoznačně existuje. U určitého malého procenta se jedná přímo o dědičnou chorobu, v jejímž důsledku vzniká obezita, u některých je těch vlivů mnohem více, jak jsme si již řekli u předchozí otázky.

Myslíte si, že víme málo o tom, co jíme a jak to jíme?

Myslím, že informovanost široké veřejnosti o tom, co bychom měli jíst, je poměrně velká, ale dodržování tohoto zdravého životního stylu není pro obézní pacienty jednoduché. Někdy se pacient dostává do

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat
Autor: Hana Vítková
Video se připravuje ...