Těchto 5 potravin by si nutriční poradce nikdy nekoupil. Kolik z nich doma máte?

  • Těchto 5 potravin by si nutriční poradce nikdy nekoupil. Kolik z nich doma máte?
    14. prosince  2021 
     06:00

    Spousta potravin se tváří zdravě i dietně, ale skutečnost je přitom jiná. Někdy opravdu není snadné vyznat se v tom, co do zdravého nákupního košíku patří a co nikoli. Zaručeným způsobem, jak ve výběru potravin chybovat co nejméně, je vybírat převážně průmyslově nezpracované potraviny. Ne vždy se ale tímto pravidlem můžete řídit, proto si nechte poradit od odbornice na výživu.

    Tyto potraviny považuje výživová poradkyně Veronika Duží za velké omyly ve zdravé výživě.

  • Müsli a cereálie

    Autor: istock.com

    Obaly cereálií a müsli často vypadají, jako by jejich obsah zaručoval štíhlou linii, hubnutí a zdravý životní styl. Většina z nich je ale kaloricky natolik bohatá, že jednou porcí pokryjete z velké části svůj denní příjem. Za zdravou surovinu z celého složení můžete považovat pouze vločky, jelikož proslazované sušené ovoce ani tak velké množství cukru do zdravého stravování nepatří.

    "Spousta výrobců cereálií se během posledních pár let zaměřila na kvalitu složení, ale převládající většina se zdravě stále jen tváří," upozorňuje výživová poradkyně Veronika Duží. "Výjimkou nejsou ani müsli tyčinky, které jsou slepovány sirupy, palmovým olejem a kaloricky jsou vydatnější než krajíc chleba s máslem," dodává.

    Rada od odbornice na výživu zní: Upečte si doma vlastní müsli. Bude mnohem zdravější i chutnější! Nakombinujte vločky s oblíbenými druhy ořechů, přidejte kokos, kakaové boby a neproslazované brusinky. Granolu oslaďte trochou medu nebo javorového sirupu v kombinaci s několika lžícemi ghí (tj. přepuštěné máslo).

  • Nízkotučný jogurt a mléko

    Autor: iStock.com

    Snížený obsah tuku může nadělat více škody než užitku. To platí v případě mléčných výrobků, které jsou velice často zahušťovány škroby. Obsah kalorií je tak možná o něco nižší, ale zato složení zdravější rozhodně není.

    Vyhnout byste se měli také nízkotučnému mléku. "Nejenže postrádá správnou konzistenci a chuť, ale i obsahuje jen mizivé množství vápníku. Ten se v těle vstřebává pomocí vitaminů rozpustných v tucích, a tak je polotučné mléko pro tělo mnohem vhodnější," říká Veronika Duží a zároveň dodává, abyste vždy volili rozumnou střední cestu. 

    Rada od odbornice na výživu zní: Sáhněte raději po kvalitním řeckém jogurtu a tuk uberte v jiném jídle. Vybírejte libové druhy masa a nebojte se ani nízkotučných sýrů, mezi které patří i tvarůžky.

     

  • Tmavé pečivo

    Autor: iStock.com

    Nejvíce chyb se lidé při snaze zdravě jíst dopouštějí při výběru pečiva. "Zákazník vybírá zboží očima. Jakmile mu tedy nabídnete hnědou housku posypanou semínky, velice snadno nabude dojmu, že si kupuje zdravý produkt," tvrdí Veronika Duží. Ve výběru pečiva dochází k nejčastějším chybám. Vícezrnné pečivo vypadá na první pohled jako celozrnné, a přitom je dobarvováno karamelem, melasou či jinými barvivy. 

    Rada od odbornice na výživu zní: Při výběru pečiva čtěte složení! V případě volného prodeje upřednostňujte druhy, které mají v názvu slova "celozrnné", "žitné" nebo alespoň "žitno-pšeničné". Pohankové housky a podobné výrobky mohou obsahovat pouze 5 % pohanky, proto nedůvěřujte těmto zavádějícím názvům.

  • Ovocné nápoje a čaje

    Autor: istock.com

    Nechat se oklamat velice snadno můžete i při nákupu ledových čajů, limonád a džusů. Vyhýbejte se nejlépe všem nápojům obsahujícím cukr a kontrolujte také kalorie. Čaj by měl obsahovat naprosté minimum kalorií (tj. do 10 kcal na 100 ml).

    "Výrobci začali nově do různých drinků přidávat superpotraviny, a v zákaznících tak vyvolávají dojem, že udělají něco pro své zdraví, když si tyto produkty koupí. Ve výsledku ale do sebe dostanou pouze velké množství cukru a nějaká přidaná hodnota je zcela zanedbatelná," poukazuje Veronika Duží. 

    Rada od odbornice na výživu zní: Ušetřete peníze i kalorie a připravte si zdravý nápoj bez kalorií s detoxikačními účinky v pohodlí domova. Uvařte si šálek kvalitního zeleného čaje, přidejte půl litru studené vody, pár kostek ledu a nakrájený pomeranč a limetu. Velice chutná je také kombinace máty a jahod.

  • Zálivky

    Autor: iStock.com

    Je váš jídelníček založen na salátech, a přesto nehubnete? Možná děláte obrovskou chybu, že si nikdy neodpustíte dresink. Možná byste se divili, kolik může obsahovat kalorií. Jednou z hlavních surovin jsou totiž nejčastěji olej nebo majonéza, a to dokonce i v případě jogurtových zálivek, o kterých většina smýšlí jako o té nejzdravější variantě. Buďte opatrní a čtěte tabulky nutričních hodnot a údaje o  složení.

    Rada od odbornice na výživu zní: Ten nejsnazší a nejzdravější způsob, jak ochutit salát, je přidat do něj olivový olej, balzamico nebo jiný ocet, bylinky a koření. Máte-li však raději krémové zálivky, smíchejte kvalitní bílý jogurt s olivovým olejem, hořčicí, solí a kořením.

     

/
Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji