5 dietních tipů, jak vyzrát na glykemický index, a spálit tak více tuku

  • 5 dietních tipů, jak vyzrát na glykemický index, a spálit tak více tuku
    4. listopadu  2019 
     06:00

    K hubnutí vždy vede úprava jídelníčku. Nestačí ale jen snížit porce. Je třeba se zamyslet také nad tím, co do svého těla dáváte a jak to může ovlivnit celý chod organismu. Ačkoli je hlavní podmínkou redukce vytvořit kalorický deficit, správnou volbou potravin, ale i zařazením pohybu můžete zvýšit citlivost vůči inzulinu, kterému se ne nadarmo přezdívá "ukládací hormon".

    Špatným stravováním dochází ke snížení inzulinové rezistence, a to pak vede k tomu, že si tělo žádá více a více cukru. A čím vyšší hladina inzulinu v těle je, o to těžší je zbavit se tuků.

  • Konzumujte potraviny s nízkým glykemickým indexem

    Autor: istock.com

    Lidem, kteří denně konzumují jídla s vysokým glykemickým indexem a jejichž jídelníček se víceméně skládá jen z cukrů, se odolnost vůči účinkům inzulinu snižuje a jejich citlivost pro tento hormon klesá. Pokud ale začnou jíst potraviny s nízkým GI, budou schopni udržet citlivost inzulinových reakcí v rovnováze.

    V zásadě je třeba zaměřit se na potraviny nezpracované a vybírat si nejlépe pouze celozrnné obiloviny. Sacharidy by měly tvořit maximálně padesát procent z celé stravy a jednoduché cukry stačí zařadit ideálně v jedné porci ovoce denně. 

  • Kombinujte sacharidy s dalšími živinami

    Autor: istock.com

    Rychlost vstřebávání cukru do krve není závislá jen na druhu sacharidu, ale také na tom, s jakou další složkou stravy sacharid kombinujete. Glykemická hodnota svačiny tak bude odlišná, pokud jablko doplníte kefírem jako zdrojem bílkovin a ořechy, které jsou zdrojem tuku.

    Nejezte tak sacharidy samotné, ale kombinujte je se zdravými tuky, bílkovinami nebo klidně obojím. Vyvážené jídlo bude mít vliv na mnoho dalších věcí, jako jsou vstřebávání sacharidů v následujícím jídle nebo celodenní skladba jídelníčku.

  • Zelenina ke každému slanému jídlu

    Autor: istock.com

    Glykemický index také ovlivňuje vláknina, proto je rozumné jídla doplňovat o alespoň menší množství zeleniny. Vybírejte spíše nízkosacharidové druhy, jako jsou listový salát, okurek, cuketa, brokolice, kapusta a další. Nic ale nezkazíte ani dalšími druhy. Zelenina je pro vás zkrátka prospěšná a měli byste si ji dopřát jako součást každého jídla.

  • Doplňujte omega-3 mastné kyseliny

    Autor: istock.com

    Potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny zlepšují citlivost vůči inzulinu a snižují hladinu triglyceridů. Jen málokdo však dbá na to, aby omega-3 přijímal ze stravy dostatek, proto je mnohdy snazší tyto prvky zařadit ve formě doplňku stravy. 

    Pokud ale budete jíst ryby, jako jsou losos, makrela, pstruh nebo tuňák, alespoň dvakrát týdně, měli byste mít omega-3 mastných kyselin v těle dostatek. Získat je navíc lze i z rostlinných zdrojů, jako je lněné semínko. 

  • Vsaďte na pomocníky, jako jsou skořice a zelený čaj

    Autor: istock.com

    I když skořice ani zelený čaj nemohou zaručit snadnější hubnutí, alespoň v menší míře pomáhají zlepšit citlivost pro inzulin. Navíc se obě potraviny hodí zařadit do jídelníčku právě na podzim, jelikož mají hřejivý účinek. Zelený čaj je navíc účinný antioxidant, který má mnohé zdravotní výhody. Doplňte ho ale vždy o šálek vody, jelikož tělo detoxikuje, a tedy i odvodňuje. Vůně skořice vás zase naladí do příjemné atmosféry a zažene i chutě na sladké.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji