Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cviky pro lepší trávení: Jsou rychlé, snadné a můžete je cvičit doma

  • cvičení
    4. listopadu 2019 | 06:00

    Zrychlit spalování, zlepšit hubnutí, pomoci s trávením. Tak přesně tohle umí cviky, které jsme pro vás připravily s lektorkou Karolinou Rackovou.



    Bolest v břiše, nadýmání nebo nechutenství trápí občas snad každého z nás. Většinou problémy necháváme samovolně odeznít. Prostě čekáme den nebo dva, až to zase přejde. Proč se ale trápit, když si můžete zacvičit a mít po bolestech?



  • Rotace vsedě

    cvičení
    Autor: GiStudio

    

Posaďte se na zem, propněte levou nohu a pravou pokrčte. Chodidlo si položte křížem přes propnutou nohu (pokud se vám nedaří položit si nohu přes nohu, nemusíte překřižovat). Levou paži zapřete o pravé stehno, pravou položte za páteř. S nádechem se vyneste po páteři od kostrče až ke koruně hlavy, s výdechem rotujte v páteři, pupík vtáhněte k páteři, otevřete hrudník doprava a otočte hlavu za pravým ramenem.



    KOLIKRÁT: Pět dechových cyklů na každé straně.



    TIP: Při cvičení dbejte na to, abyste v rotacích šla nejprve na pravou stranu a pak teprve doleva. Pracujete tak s vnitřními orgány v rytmu jejich peristaltiky.

  • Otevření hrudníku



    cvičení
    Autor: GiStudio

    Lehněte si na břicho, dlaně položte vedle žeber. S nádechem jemně zatlačte dlaně do země, zapojte zádové svaly a zvedejte se jen hrudníkem. Ramena tlačte od uší a protahujte se za temenem hlavy.



    KOLIKRÁT: V pozici zůstaňte tři až pět nádechů a výdechů.



    TIP: Paže ponechte tak propnuté, jak potřebujete. Nemusíte je používat vůbec a zvedat se můžete jen silou zad, nebo naopak můžete propnout paže úplně a otevřít se intenzivněji. Vše se odvíjí od toho, co vám dovolí tělo.


  • Pozice luku



    cvičení
    Autor: GiStudio

    Lehněte si na břicho, pokrčte kolena a chytněte se za nárty. S nádechem zatlačte nárty proti dlaním a silou zádových svalů zvedejte hrudník od země. Dýchejte do břicha.



    KOLIKRÁT: Alespoň tři dechové cykly a pak si odpočiňte vleže na břiše.



  • Sed na patách



    cvičení
    Autor: GiStudio

    Přejděte na všechny čtyři, přibližte k sobě kolena i chodidla a opatrně dosedněte na paty. Dlaně položte na stehna. S nádechem se vytáhněte po páteři ke koruně hlavy, jemně zapojte střed těla. Výdech uvolní ramena. Bradu srovnejte vodorovně se zemí. S každým nádechem jemně protahujte páteř, záda zůstávají rovná.



    KOLIKRÁT: Zůstaňte pět až deset dechových cyklů.



    TIP: 

Pokud máte problém sedět přímo na patách, položte si pod zadek složenou deku nebo vyšší polštář, na který dosednete.

  • 

Balanční rotace vestoje



    cvičení
    Autor: GiStudio

    Vestoje zvedněte pravou nohu. Levou kyčel si hlídejte v ose kotníku. Levou dlaní chytněte koleno, pravou paži upažte. Srovnejte záda, s nádechem se protáhněte z pasu a s výdechem rotujte trupem doprava. S nádechem se protáhněte po páteři, s výdechem se otočte do strany.



    KOLIKRÁT: Po třech dechových cyklech zopakujte na druhou stranu.



    TIP: 

Při rotaci jděte do výdechu a zapojujte břišní svaly. Tak chráníte oblast beder.



    Další tipy a spoustu zajímavého čtení najdete i v novém čísle magazínu Blesk pro ženy. Koupíte ho na novinových stáncích nebo v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku.

    Autor: archiv

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...