Zhubnout můžete rychle i bezpečně. Ale tohle musíte přestat dělat!

  • Zhubnout můžete rychle i bezpečně. Ale tohle musíte přestat dělat!
    11. července  2019 
     06:00

    Může vám opravdu váha spadnout o pět kilogramů už za týden? Každý disponuje jinou kompozicí těla a rychlostí metabolismu. Při stejných podmínkách tak zdaleka nemusíte dosáhnout stejných výsledků. Při dostatečné snaze a kalorickém deficitu by ale vaše váha měla začít klesat. Jak toho dosáhnout a kterých nejčastějších chyb se vyvarovat? 

    Hubnutí závisí na kalorickém příjmu a výdeji. I přes zdravý jídelníček a pravidelné cvičení ale můžete své snahy snadno sabotovat. 

  • Snacking, neboli svačinky

    Autor: istock.com

    I když každé ráno zdravě snídáte, na oběd si připravíte vyvážené jídlo a večeříte pouze salát, neznamená to, že neděláte něco špatně. Nejčastější chybou při dietě jsou totiž tzv. "svačinky mimo jídelníček". 

    Spousta potravin, jako jsou i cereální sušenky, obsahuje více kalorií, než byste ve skutečnosti čekali. Malá sladkost ke kávě vás tak může stát celodenní úsilí zhubnout. Kalorické potraviny navíc často postrádají důležité živiny včetně vlákniny, která prodlužuje pocit sytosti. Naopak se v nich mohou vyskytovat látky, které podporují chuť k jídlu, a vy tak sníte mnohem více, než jste plánovali.

  • Nejezte z nudy a nedojídejte po dětech

    Autor: istock.com

    Potlačit chutě zpočátku dietního režimu není snadné, ale s trochou pevné vůle se vám to nakonec podaří! Větší překážkou však mohou být situace, kdy nad jídlem příliš nepřemýšlíte, a to se nejčastěji děje u odpočinku, sledování televize nebo prokrastinace (tj. tendence odkládat povinnosti a úkoly).

    Jakmile se nudíte, máte nutkání se zabavit jídlem. I přes naplánovaný jídelníček tak sníte dvakrát větší množství jídla, a to jste ani neměli hlad! Zkuste se proto vždy zabavit a relaxujte při józe nebo nezůstávejte doma, kde je pokušení nejsilnější.

    Pokud jste máma od rodiny, pak se také odnaučte dojídat po dětech. Pár desítek kalorií navíc se za den nastřádá a mohlo by vám to zmenšit kalorický deficit, nebo vás dostat dokonce do nadbytku. Nejrůznější kaše pro miminka, přesnídávky a křupky jsou totiž účelně vyráběny tak, aby dítě přibývalo na váze.

  • Nepodléhejte vlivu ostatních

    Autor: istock.com

    Vybrat si z jídelního lístku salát není těžké, ale jen do chvíle, kdy uvidíte u kolegů pizzu, těstoviny nebo domácí burger. Vaše chuťové pohárky začnou doslova bláznit a chuť na zdravé jídlo vás velice rychle přejde. Snažte se proto raději restauracím vyhýbat a raději si připravovat vlastní jídlo.

    V rámci socializace a posílení kolektivu si jednou týdně zajděte s kolegy na oběd, ale zbytek týdne spoléhejte na vlastní přípravu. Ušetříte spoustu peněz a nebudete muset odolávat nezdravým jídlům.

    Musíte se ale také naučit odmítat případné nabídky hřešit. Přestože vás kolegové cíleně nechtějí pokoušet, oslavy narozenin nebo pracovních úspěchů mohou zahrnovat chlebíčky a dorty na stole. Vzpomeňte si na svůj cíl a zeptejte se sami sebe, zda vám to chvilkové potěšení za to stojí.

  • Nevynechávejte cíleně jídlo

    Autor: istock.com

    Jelikož chcete zhubnout co nejvíce v poměrně krátkém čase, máte nutkání se o jídlo spíše ochuzovat. Rozhodli jste se vynechat svačinu, nebo dokonce večeři? Tohle může mít své následky!

    Hladovění není cesta k trvalému úbytku. Nejenže ohrožujete své zdraví, ale také zvyšujete riziko, že vás přepadne vlčí hlad. Zatímco včera jste hlad zaspali, dnes vás celý den honí mlsná a po žádném jídle se necítíte uspokojení. To může vést k pár minutám intenzivního přejídání, během kterého přijmete minimálně dvojnásobek kalorií, kterých jste se předešlý den vzdali.

    Jezte raději dostatečně, v pravidelných intervalech, a budete tak mít jistotu, že dosáhnete cílené redukce. To samé platí v případě výrazného navýšení fyzické aktivity. Nebojte se příjem o něco navýšit, a předejít tak vlčímu hladu.

  • 200 volných kalorií denně

    Autor: istock.com

    Patříte mezi ty, kteří bez sladkého příliš dlouho nevydrží? Využijte pravidla dvě stě volných kalorií na den! Váš jídelníček by měl z větší části obsahovat ovoce, zeleninu, dostatek bílkovin, zdravých tuků a také složené cukry ve formě celozrnných potravin a příloh.

    Zdravé tělo ale zahrnuje i zdravou mysl, a pokud tedy víte, že vám malá sladkost zpříjemní den, není důvod, proč se jí vyhýbat. Vyberte si jídlo, které bude obsahovat maximálně dvě stě kalorií, a to si do svého příjmu započítejte. Budete mít jistotu, že přijmete dostatek důležitých živin, a zároveň pro vás dietní režim bude dlouhodobě udržitelný.

  • Pozor na nálepky! Čtěte celé etikety

    Autor: istock.com

    Neznalost a příliš velká důvěra v marketing vás můžou v dietě stát zbytečné úsilí bez výsledků! Spousta potravinových společností se snaží zákazníka nalákat na hezky vypadající obal s textem, který vás ale uvádí v omyl. 

    Ne každá potravina s nápisy "bio", "zdravé", "dietní" nebo "nízkokalorické" vám v hubnutí pomůže. Také uvedená kalorická hodnota na obalu se často vztahuje na sto gramů či mililitrů výrobku, nikoli na celé balení. Čtěte vždy důsledně etikety, na kterých jsou uvedeny nutriční hodnoty i složení. Text s malým písmem zpravidla obsahuje tu nejdůležitější informaci.

  • Doplňky stravy a spalovače vám nezaručí úbytek na váze

    Autor: istock.com

    Vaše hubnutí závisí na kalorickém deficitu, a toho dosáhnete nižším příjmem a zvýšeným výdejem. Zdravý redukční jídelníček a cvičení nebo alespoň pravidelná chůze vás tak v dietě neminou. Přesto spousta lidí více než na stravu a cvičení spoléhá na doplňky stravy a spalovače.

    Ty vám sice mohou s redukcí pomoci, ale ve velice malé míře. Podpořte metabolismus multivitaminovým doplňkem, který podpoří činnost vašich orgánů, trávení i vylučování, a spalovače zařaďte jen ty v přírodní formě, jako jsou např. chilli nebo stimulant ve formě kávy. Dosáhnete tak lepších výsledků při cvičení a spálíte více kalorií.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji