Vyhněte se zbytečným kaloriím v jídelníčku, aby šla vaše váha konečně dolů

  • Vyhněte se zbytečným kaloriím v jídelníčku, aby šla vaše váha konečně dolů
    13. května  2019 
     06:00

    Při hubnutí musíte být v deficitu. Váš příjem tedy musí být menší než výdej. Nicméně snížit razantně množství jídla hned na několik měsíců není dlouhodobě udržitelné. S velkou pravděpodobností vás přepadne vlčí hlad a dietu porušíte. Nastavte si proto redukční příjem s rozumem a naučte se vyřadit z jídelníčku kalorie v té podobě, ve které vám zcela zbytečně navyšují příjem.

  • Vynechte omáčky a zálivky

    Autor: istock.com

     

    I když si z jídelního lístku vyberete salát, pravděpodobně vám ho naservírují se zálivkou. S extra porcí tuku navíc se setkáte i u nejrůznějších směsí masa, které většinou obsahují i nějakou formu omáčky. Objednávejte si proto saláty se zálivkou zvlášť, tu si následně můžete do pokrmu přidat ve vámi regulovaném množství, z výběru masa vsaďte na jistotu v podobě steaku.

    Dejte si pozor i na hotové pokrmy ze supermarketu, které často obsahují majonézu nebo jinou formu tuku, kterou na první pohled nevidíte. Kontrolujte jak složení, tak i nutriční hodnoty a nevěřte pouze názvům. Takový zelný salát s jogurtem totiž nemusí obsahovat pouze jogurt, ale i majonézu.

  • Nepijte kalorie

    Autor: istock.com

     

    To, že byste se měli vyhnout sladkým limonádám, asi tušíte. Přesto se může stát, že s dobrým úmyslem sáhnete po ledovém čaji, ledové kávě nebo ovocné šťávě. I když obojí může působit dietně, ve výsledku se v těchto nápojích skrývá obrovské množství cukru.

    Potraviny bohaté na cukry zvyšují chutě na sladké, a tak si dietu zbytečně ztížíte. Nehledě na to, že zcela zbytečně vypijete hned několik stovek kalorií! Pijte nejlépe čistou vodu a kávu ani čaj sami neslaďte.

  • Uvařte si a krabičkujte

    Autor: istock.com

     

    Stravování v restauracích, bistrech a kavárnách je sice mnohem rychlejší, a tedy i snadnější, ale pro vaši dietu není příliš vhodné, a navíc je drahé. Mějte nad svým jídlem plnou kontrolu a připravujte si ho sami doma. Budete mít přehled o množství přijatých živin i o kaloriích.

    Připravujte si jídlo i s sebou do práce. Pokud si tam nemáte možnost jídlo ohřát, připravte si směs kuskusu s tuňákem a sterilovanou zeleninou, která je chutná i zastudena. Připravit si můžete i nejrůznější saláty, a večeře si naopak dopřejte teplé.

  • Nemějte doma nezdravé jídlo

    Autor: istock.com

     

    Žít v domácnosti s někým, kdo vaše nadšení pro zdravý životní styl nesdílí, může být těžké. V lednici i spíži totiž najdete potraviny, na které byste si běžně ani nevzpomněli. Jakmile je však spatříte, automaticky na ně dostanete chuť. Zakázané ovoce totiž chutná nejlépe.

    Buďte proto nekompromisní a těch největších lákadel se zbavte. Upečte třeba zdravý moučník. Uvidíte, že se k vám po čase přidají i ostatní členové rodiny. Stačí je jen přesvědčit o tom, že zdravá strava nevede pouze k hubnutí, ale zejména ke zdravému tělu! Pár dobrot jim ale nechte, aby neměli nutkání si sladkosti a jiné pochutiny před vámi ukrývat. I vy si jednou za čas zasloužíte zahřešit si!

  • Používejte menší talíře

    Autor: istock.com

     

    Dnešní velikost talířů se od roku 1940 zvětšila o celých čtyřiačtyřicet procent! Lidé tak v dnešní době konzumují mnohem větší porce, a tedy i více kalorií. Servírovat jídlo na menší talíř je vizuální trik, který v dietě oklame vaše tělo. Vy totiž vnímáte pouze plný talíř, nikoli přesné množství jídla. Pokud byste měli pocit, že jste se tímto ošidili o svůj denní příjem zeleniny, naservírujte si ji zvlášť do misky. Nejprve snězte zeleninu, kterou z velké části zaplníte žaludek, a poté se pusťte do hlavního chodu. Uspokojíte tak chutě i docílíte pocitu sytosti.

  • Jezte jídlo pomalu

    Autor: istock.com

     

    Hltáním ztížíte tělu trávení a zároveň hned tak nezaženete hlad. Organismu totiž trvá, než se jídlo dostane do žaludku. Jezte proto pomalu, důkladně žvýkejte a uvidíte, že se budete cítit sytí mnohem dříve než obvykle.

    Stejné doporučení platí i v případě konzumace jídla za chodu. Najděte si na jídlo alespoň pět minut času, a ty mu věnujte. Pokud do sebe v běhu hodíte nějakou tyčinku, za pár minut si ani nevzpomenete, že jste nějakou snědli. Navíc do sebe pravděpodobně při hltání dostanete i vzduch a budou vás trápit nafouklé břicho a nadýmání. 

  • Jezte miniverze zákusků

    Autor: istock.com

     

    Sladké si můžete dopřát i při dietě. Několik týdnů striktního odpírání totiž nesvědčí zejména vašemu mentálnímu zdraví. Udržujte se proto v pozitivním naladění a nic si neodpírejte. Vyrazíte-li s kamarádkou na kávu, jednou za čas si dopřejte i ten dortík. Zvolte ale cestu kompromisu. Nevybírejte si ten největší větrník, ale sáhněte po malém dortíku, který uspokojí vaše chutě. Zároveň si dvojnásobně nenavýšíte kalorický příjem.

    Snažte se také vybírat moučníky s ořechy nebo tmavou čokoládou. Vyšší množství tuku vás zasytí a nebudete mít nutkání v hřešení pokračovat. U příliš sladkého dezertu by vám výrazně stoupla hladina glukózy a měli byste co dělat, abyste udrželi pevnou vůli. 

  • Naučte se dělat dietní úpravy

    Autor: istock.com

     

    Jděte cestou kompromisu! Máte chuť na burger? Zbavte se jedné půlky housky a hned je burger o 160 kalorií lehčí. Oželíte v něm plátek čedaru? Poproste číšníka, aby ho kuchař do jídla nedával. Každá kalorie se počítá, a tak si upravte jídlo tak, aby alespoň trochu odpovídalo vašim dietním zásadám a abyste si zároveň na něm pochutnali.

    Nebojte se s obsluhou restaurací a bister komunikovat. Jsou zde od toho, aby vyhověli svým zákazníkům. Pokud vaše úprava nebude reálná, slušně vás odmítnou, ale třeba nabídnou jinou alternativu.

    Lidé s alergiemi či intolerancemi vůči nejrůznějším potravinám jsou také ve výběru svého jídla mnohem důslednější. Nemusíte nikomu zdůvodňovat, proč o úpravu jídla žádáte. Hubnutí je aktuálně vaší prioritou, a tak se mu v rámci mezí přizpůsobte.

    Pokud vás zajímají zdravá jídla, recepty a vůbec zdravý životní styl, spoustu inspirace najdete ve Velkém dietním manuálu, jehož autorkou je šéfredaktorka časopisu Dieta Petra Lamschová. S touto knihou se naučíte přistupovat ke stravování chytře a správně kombinovat. Skvěle se najíte a výsledkem bude zdravé tělo a optimální váha.

    Knihu si můžete objednat na www.ikiosek.cz.

    Autor: iStock

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji