8 zábavných způsobů, jak přidat do jídelníčku chia semínka

  • 8 zábavných způsobů, jak přidat do jídelníčku chia semínka
    6. května  2019 
     06:00

    Není tomu tak dávno, co se tahle malá nenápadná semínka stala v oblasti zdravého životního stylu naprostým hitem! Chia jsou nabitá vitaminy a minerály, jako jsou vápník a hořčík, a v pouhých dvou lžících obsahují deset gramů vlákniny a pět gramů bílkovin. Jsou také bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a díky neutrální chuti najdou v kuchyni pestré využití. 

    Chia semínka mají po namočení schopnost vytvořit gel, a tak jsou mimo jiné vhodná i pro přípravu pudinků, či dokonce džemu. Výborná jsou ale i suchá, jelikož dodají jídlu extra křupavost.

  • Chia voda

    Autor: istock.com

    Jeden z nejjednodušších a zároveň velice zábavných způsobů, jak zařadit chia semínka do jídelníčku, je pití chia vody. Gelovité kuličky vám zpestří denní přísun tekutin a zároveň vás díky vláknině zasytí. 

    Přidejte do vody také kousky čerstvého ovoce, mátu a pár kostek ledu. Získáte tak osvěžující letní drink, díky kterému už nebudete mít problém dodržovat svůj pravidelný pitný režim.

     

  • Chia pudink

    Autor: istock.com

    Postrádáte v dietě dezerty? Chia pudink vyřeší vaše chutě na sladké a přitom se nemusíte bát, že byste ohrozili svou dietu. Připravit ho můžete z mléka nebo jogurtu a nezapomeňte přidat čerstvé ovoce a pár oříšků. 

    Opravdu chutného chia pudinku docílíte smícháním semínek s kokosovým mlékem, které můžete i trochu osladit přírodním sirupem. Milovníci čokolády mohou přidat i lžičku kvalitního kakaa. Nakonec pudink dozdobte kokosovými lupínky.

  • Chia ve smoothie

    Autor: istock.com

    Smoothie vám při dietě ušetří spoustu času. Smícháním těch správných surovin si vytvoříte chutný nutričně vyvážený nápoj, který nahradí snídani nebo svačinu. Do nápoje můžete přidat i superpotraviny, jako jsou spirulina nebo právě chia semínka. Ta však přidávejte až po mixování, aby zpestřila konzistenci nápoje a vytvořila gel, který vám zaplní žaludek, a pomůže tak v hubnutí. 

     

  • Chia džem

    Autor: istock.com

    Receptů na zdravé palačinky a lívanečky existuje nespočet. Čím ale při dietě nahradit marmeládu nebo džem plné cukrů, bez kterých by to prostě nešlo? Máme pro vás řešení!

    Nechte na mírném plameni rozvařit lesní plody a oslaďte je trochou sirupu nebo pro ušetření kalorií použijte umělé sladidlo. Do teplého ovoce přidejte několik lžic chia semínek a nechte džem přes noc odpočinout v lednici.

    Vzniklý chia džem obsahuje oproti běžnému džemu mnohem méně kalorií, cukru, a navíc je bohatý na vlákninu, vitaminy a minerály. Natřít si ho můžete jak na palačinky, tak i na celozrnný toust spolu s arašídovým máslem.

     

  • Chia v raw kuličkách

    Autor: istock.com

    Chia semínka vám také příjemně v ústech zakřupou v raw kuličkách, které jsou ideální sladkou svačinou na cesty. Hravě vám nahradí dezert a jsou plné zdravých ingrediencí.

    Do misky vložte přibližně deset vypeckovaných sušených datlí a zalijte je teplou vodou. Datle nechte namočené nejlépe přes noc. Lépe se pak s nimi pracuje. Část vody slijte a zbytek spolu s datlemi vložte do mixéru. Přidejte šálek kešu oříšků nebo mandlí, půl šálku vloček, třetinu šálku chia semínek a dvě velké lžíce kvalitního kakaového prášku. Směs důkladně rozmixujte. Konzistence by měla být lehce drolivá, aby se z ní dobře tvořily kuličky. 

     

  • Chia v pečivu a moučnících

    Autor: istock.com

    Pečete si domácí pečivo? Pak při dalším pečení nezapomeňte do těsta přidat i lžíci chia semínek. Nemusíte se bát, že by jakkoli narušila jeho chuť. Právě díky tomu, že jsou chuťově neutrální, se snadno kombinují jak se slanými, tak i se sladkými pokrmy.

    Přidat je tedy můžete i do těsta na muffiny, zdravé buchty nebo do moučníku. Chia semínka dokonce hravě nahradí i vejce, a tak můžete vyzkoušet některý z veganských receptů. Stačí chia semínka zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát. Po pár minutách vytvoří hustý gel, který připomíná konzistencí právě vejce.

  • Chia v ovesné kaši

    Autor: istock.com

    Patří ovesná kaše mezi vaše oblíbené snídaně? Pak vás jistě potěší, že si můžete její množství navýšit, a to za cenu minimálního množství kalorií. Využijte schopnosti chia semínek zvětšit svůj objem!

    Budete potřebovat:

    • 1/2 šálku jemných ovesných vloček
    • 1 lžíci chia semínek
    • 1 až 2 lžičky javorového sirupu
    • 1/2 šálku vody
    • 1/2 šálku mléka
    • banán
    • 1/2 lžičky skořice
    • špetku soli

    Smíchejte vločky se lžící chia semínek, skořicí a spolu s vodou a mlékem pozvolna vařte, dokud nevznikne krémová kaše. Nakonec vmíchejte rozmačkaný banán a dle chuti oslaďte. Chia semínky můžete posypat i hotovou kaši.

     

  • Chia v salátu a jiných pokrmech

    Autor: istock.com

    Stejně jako jiná semínka a oříšky i chia můžete přidat dle libosti do kteréhokoli jídla, a to i bez toho, že byste je předem namočili. Dodají jídlu křupavost a navýšíte obsah mikronutrientů.

    Výhodou chia semínek je také jejich nízká kalorická hodnota. Jsou totiž velice lehká, a tak vrchovatá lžíce o patnácti gramech obsahuje pouze pět gramů tuku a šedesát kalorií. Bez výčitek si tak kdykoli přidejte lžičku chia např. do salátu či jiného jídla. 

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji