Kuřecí maso je hodnotným zdrojem bílkovin s nízkým podílem tuků, a proto bývá u sportovců základem jejich jídelníčku. Ideální surovinou je také při dietě, jelikož vás zasytí a ochrání svalovou hmotu. Pokud se tedy masu z nějakého důvodu nevyhýbáte, nemělo by chybět ani na vašem talíři. Pouze opečené kuřecí podávané se zeleninou vás ale velice rychle omrzí. Mějte proto v záloze tyto jednoduché recepty!
Zdravé recepty s kuřecím masem:
1) Kuře na pomerančích s rýží
2) Kuřecí nugetky pečené v troubě
3) Chilli con carne s kuřecím masem a fazolemi
4) Kuřecí maso na špejli
5) Plněná kuřecí kapsa zapečená v troubě
Jelikož obsahuje kuřecí maso minimum tuků, můžete je do jídla doplnit v jiné formě. Kombinujte maso se sýry nebo ořechy a jako příloha vám bohatě vystačí i zelenina.
Kuřecí na pomerančích
Autor: iStock.com
Upřednostňujete maso upravené nasladko? Pak vás uchvátí tento recept! Kuřecí na pomerančích je svěží lehké jídlo, které však s porcí jasmínové rýže dostatečně zasytí a dodá potřebné živiny. Připravte si ho doma nebo na zahrádce na grilu!
Budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa
- 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 3 stroužky česneku nebo 1 lžíci sušeného česneku
- 10 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci sezamového oleje
- 1 lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíci škrobové moučky (lze vynechat)
- 2 malé chilli papričky
- sůl a pepř
V misce smíchejte sójovou omáčku s medem, pomerančovou šťávou, sezamovým olejem, přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájené chilli papričky. Maso si nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete a přidejte i trochu škrobové moučky, aby se na masu při opékání utvořila krusta. Následně ho naložte do marinády, alespoň na jednu hodinu.
Rozpalte si pánev a naložené maso zprudka opečte. Marinádu nechte dostatečně zredukovat, aby na mase zanechala povlak a nebyla příliš tekutá. Hotový pokrm podávejte s jasmínovou rýží a nasekanou jarní cibulkou.
Tip: Pokud se chystáte grilovat, namarinujte kuřecí prsa v celku.
Kuřecí nugetky v parmazánové krustě
Řízky pečené v troubě jsou mnohem zdravější, jelikož neobsahují téměř žádný tuk navíc. Vyzkoušejte ale tentokrát mnohem chutnější alternativu, po které se u vás doma jen zapráší!
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 vejce a 1 bílek
- 1 hrnek celozrnných kukuřičných lupínků
- 1/3 hrnku parmazánu
- 1/3 hrnku hladké celozrnné mouky
- himálajskou sůl
- olej ve spreji
Kuřecí prsa rozřízněte podél, aby nebyla příliš vysoká, a osolte je. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce a také ho trochu osolte. Do pevného sáčku vložte kukuřičné lupínky a podrťte je na co nejmenší kousky. Ty následně smíchejte s parmazánem a vsypte do druhého hlubokého talíře. Do třetího talíře si připravte mouku.
Postupujte jako u běžného trojobalu. Kuřecí maso obalujte v mouce, vejci a ve směsi z lupínků a parmazánu. Obalené kuřecí vyskládejte na pečicí papír a pečte při 200 °C přibližně 15 minut. V půlce pečení nezapomeňte maso otočit, aby bylo křupavé z obou stran.
Bílé kuřecí chilli con carne
Patří chilli con carne mezi vaše oblíbená jídla? Vyzkoušejte jeho bílou alternativu s kuřecím masem!
Budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 350 ml kuřecího vývaru
- 1 konzervu bílých fazolí (omytých)
- 1 konzervu sterilované kukuřice
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžičku kajenského pepře
- 3/4 lžičky oregana
- 1/2 lžičky chilli
- 120 ml krémového sýru se sníženým obsahem tuku
- 1 hrst nasekaného koriandru
K přípravě tohoto pokrmu je ideální pomalý hrnec. Okořeňte maso, vložte ho do hrnce a přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Přidejte fazole, kukuřici, podlijte vývarem a nechte na nízkém stupni ideálně tři až čtyři hodiny vařit. Ke konci varu přidejte krémový sýr a nechte alespoň patnáct minut provařit. Nakonec přidejte nasekaný koriandr a podávejte s rýží.
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Jídlo, se kterým se setkáte v Asii na každém rohu, je kuřecí satay. Kuřecí maso na špejli se nejčastěji podává s arašídovou omáčkou, která pokrm dokonale doplňuje.
Budete potřebovat:
- 500 g kuřecích křídel nebo 2 velká kuřecí prsa (dietnější)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci medu
- 2 stroužky česneku
- kousek (cca 2 cm) čerstvého zázvoru
- 1 lžičku kari koření
- šťávu z jedné limetky
- 1 lžíci sezamového nebo arašídového oleje
- 2 lžíce arašídového másla (bez kousků)
Na arašídovou omáčku:
- 100 g arašídového másla
- 120 ml kokosového mléka
- 1 a 1/2 lžíce sladké sójové omáčky
- 2 lžičky šťávy z limetky
- najemno nasekanou chilli papričku
Připravte si marinádu z nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku, sójové omáčky, medu, šťávy z limetky, oleje a arašídového másla. Pokud použijete kuřecí prsa, nakrájejte je na dlouhé nudličky a ty spolu s marinádou uzavřete do plastového sáčku. Obalte maso v marinádě a nechte ideálně alespoň hodinu v lednici odležet.
Mezitím si připravte arašídovou omáčku. Všechny suroviny vložte do hrnce a na nízkém stupni ohřívejte, dokud nevznikne krémová hladká omáčka.
Namarinované maso napíchněte na špejli a obtočte do tvaru písmene S. Maso opékejte nejlépe na (bezkontaktním) grilu, ale dobře poslouží i pánev. Hotové maso namáčejte do omáčky. Jako přílohu podávejte pouze zeleninu, jelikož marináda obsahuje poměrně dost (zdravých) tuků.
Kuřecí kapsa caprese
Kuřecí prsa jsou chutná, ale po čase začnete vyhledávat další způsoby, jak je připravit. Zůstaňme však u zcela jednoduchých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Rozřízněte kuřecí prso podél a vytvořte z něj kapsu! Tu můžete následně naplnit téměř čímkoli.
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 mozzarellu (light)
- 250 g cherry rajčat
- 2 lžičky olivového oleje
- pár lístků čerstvé bazalky
- grilovací koření
- sůl
Kuřecí prsa ze strany nařízněte do dvou třetin, osolte a potřete ze všech stran olejem. Kapsu naplňte mozzarellou, plátky cherry rajčat a lístky bazalky. Naplněné kuřecí vložte do zapékací misky, přidejte rozpůlená cherry rajčata a podlijte trochou vody. Pokrm pečte v troubě při 200 °C přibližně 30 minut.