- 15. listopadu 2022 06:00
Kuřecí maso je hodnotným zdrojem bílkovin s nízkým podílem tuků, a proto bývá u sportovců základem jejich jídelníčku. Ideální surovinou je také při dietě, jelikož vás zasytí a ochrání svalovou hmotu. Pokud se tedy masu z nějakého důvodu nevyhýbáte, nemělo by chybět ani na vašem talíři. Pouze opečené kuřecí podávané se zeleninou vás ale velice rychle omrzí. Mějte proto v záloze tyto jednoduché recepty!
Jelikož obsahuje kuřecí maso minimum tuků, můžete je do jídla doplnit v jiné formě. Kombinujte maso se sýry nebo ořechy a jako příloha vám bohatě vystačí i zelenina.
Kuřecí na pomerančích
Autor: iStock.comUpřednostňujete maso upravené nasladko? Pak vás uchvátí tento recept! Kuřecí na pomerančích je svěží lehké jídlo, které však s porcí jasmínové rýže dostatečně zasytí a dodá potřebné živiny. Připravte si ho doma nebo na zahrádce na grilu!
Kuřecí na pomerančích
Budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa
- 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
- 3 stroužky česneku nebo 1 lžíci sušeného česneku
- 10 lžic sójové omáčky
- 3 lžíce medu
- 1 lžíci sezamového oleje
- 1 lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíci škrobové moučky (lze vynechat)
- 2 malé chilli papričky
- sůl a pepř
V misce smíchejte sójovou omáčku s medem, pomerančovou šťávou, sezamovým olejem, přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájené chilli papričky. Maso si nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete a přidejte i trochu škrobové moučky, aby se na masu při opékání utvořila krusta. Následně ho naložte do marinády, alespoň na jednu hodinu.
Rozpalte si pánev a naložené maso zprudka opečte. Marinádu nechte dostatečně zredukovat, aby na mase zanechala povlak a nebyla příliš tekutá. Hotový pokrm podávejte s jasmínovou rýží a nasekanou jarní cibulkou.
Tip: Pokud se chystáte grilovat, namarinujte kuřecí prsa v celku.
Kuřecí nugetky v parmazánové krustě
Autor: iStock.comŘízky pečené v troubě jsou mnohem zdravější, jelikož neobsahují téměř žádný tuk navíc. Vyzkoušejte ale tentokrát mnohem chutnější alternativu, po které se u vás doma jen zapráší!
Kuřecí nugetky v parmazánové krustě
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 vejce a 1 bílek
- 1 hrnek celozrnných kukuřičných lupínků
- 1/3 hrnku parmazánu
- 1/3 hrnku hladké celozrnné mouky
- himálajskou sůl
- olej ve spreji
Kuřecí prsa rozřízněte podél, aby nebyla příliš vysoká, a osolte je. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce a také ho trochu osolte. Do pevného sáčku vložte kukuřičné lupínky a podrťte je na co nejmenší kousky. Ty následně smíchejte s parmazánem a vsypte do druhého hlubokého talíře. Do třetího talíře si připravte mouku.
Postupujte jako u běžného trojobalu. Kuřecí maso obalujte v mouce, vejci a ve směsi z lupínků a parmazánu. Obalené kuřecí vyskládejte na pečicí papír a pečte při 200 °C přibližně 15 minut. V půlce pečení nezapomeňte maso otočit, aby bylo křupavé z obou stran.
Bílé kuřecí chilli con carne
Autor: iStock.comPatří chilli con carne mezi vaše oblíbená jídla? Vyzkoušejte jeho bílou alternativu s kuřecím masem!
Bílé kuřecí chilli con carne
Budete potřebovat:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 350 ml kuřecího vývaru
- 1 konzervu bílých fazolí (omytých)
- 1 konzervu sterilované kukuřice
- 1 lžičku soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžičku kajenského pepře
- 3/4 lžičky oregana
- 1/2 lžičky chilli
- 120 ml krémového sýru se sníženým obsahem tuku
- 1 hrst nasekaného koriandru
K přípravě tohoto pokrmu je ideální pomalý hrnec. Okořeňte maso, vložte ho do hrnce a přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Přidejte fazole, kukuřici, podlijte vývarem a nechte na nízkém stupni ideálně tři až čtyři hodiny vařit. Ke konci varu přidejte krémový sýr a nechte alespoň patnáct minut provařit. Nakonec přidejte nasekaný koriandr a podávejte s rýží.
Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
Autor: istock.comJídlo, se kterým se setkáte v Asii na každém rohu, je kuřecí satay. Kuřecí maso na špejli se nejčastěji podává s arašídovou omáčkou, která pokrm dokonale doplňuje.
Budete potřebovat:
- 500 g kuřecích křídel nebo 2 velká kuřecí prsa (dietnější)
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíci medu
- 2 stroužky česneku
- kousek (cca 2 cm) čerstvého zázvoru
- 1 lžičku kari koření
- šťávu z jedné limetky
- 1 lžíci sezamového nebo arašídového oleje
- 2 lžíce arašídového másla (bez kousků)
Na arašídovou omáčku:
- 100 g arašídového másla
- 120 ml kokosového mléka
- 1 a 1/2 lžíce sladké sójové omáčky
- 2 lžičky šťávy z limetky
- najemno nasekanou chilli papričku
Připravte si marinádu z nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku, sójové omáčky, medu, šťávy z limetky, oleje a arašídového másla. Pokud použijete kuřecí prsa, nakrájejte je na dlouhé nudličky a ty spolu s marinádou uzavřete do plastového sáčku. Obalte maso v marinádě a nechte ideálně alespoň hodinu v lednici odležet.
Mezitím si připravte arašídovou omáčku. Všechny suroviny vložte do hrnce a na nízkém stupni ohřívejte, dokud nevznikne krémová hladká omáčka.
Namarinované maso napíchněte na špejli a obtočte do tvaru písmene S. Maso opékejte nejlépe na (bezkontaktním) grilu, ale dobře poslouží i pánev. Hotové maso namáčejte do omáčky. Jako přílohu podávejte pouze zeleninu, jelikož marináda obsahuje poměrně dost (zdravých) tuků.
Kuřecí kapsa caprese
Autor: istock.comKuřecí prsa jsou chutná, ale po čase začnete vyhledávat další způsoby, jak je připravit. Zůstaňme však u zcela jednoduchých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Rozřízněte kuřecí prso podél a vytvořte z něj kapsu! Tu můžete následně naplnit téměř čímkoli.
Kuřecí kapsa caprese
Budete potřebovat:
- 2 kuřecí prsa
- 1 mozzarellu (light)
- 250 g cherry rajčat
- 2 lžičky olivového oleje
- pár lístků čerstvé bazalky
- grilovací koření
- sůl
Kuřecí prsa ze strany nařízněte do dvou třetin, osolte a potřete ze všech stran olejem. Kapsu naplňte mozzarellou, plátky cherry rajčat a lístky bazalky. Naplněné kuřecí vložte do zapékací misky, přidejte rozpůlená cherry rajčata a podlijte trochou vody. Pokrm pečte v troubě při 200 °C přibližně 30 minut.
/
Klíčová slova: