5 zdravých receptů s kuřecím masem, díky kterým zapomenete, že máte dietu! | Jak zhubnout | Blesk.cz

5 zdravých receptů s kuřecím masem, díky kterým zapomenete, že máte dietu!

  • (iStock)
    27. dubna  2019 
     06:00

    Kuřecí maso je hodnotným zdrojem bílkovin s nízkým podílem tuků, a proto bývá u sportovců základem jejich jídelníčku. Ideální surovinou je také při dietě, jelikož vás zasytí a ochrání svalovou hmotu. Pokud se tedy masu z nějakého důvodu nevyhýbáte, nemělo by chybět ani na vašem talíři. Pouze opečené kuřecí podávané se zeleninou vás ale velice rychle omrzí. Mějte proto v záloze tyto jednoduché recepty!

    Jelikož obsahuje kuřecí maso minimum tuků, můžete je do jídla doplnit v jiné formě. Kombinujte maso se sýry nebo ořechy a jako příloha vám bohatě vystačí i zelenina.

  • Kuřecí na pomerančích

    Upřednostňujete maso upravené nasladko? Pak vás uchvátí tento recept! Kuřecí na pomerančích je svěží lehké jídlo, které však s porcí jasmínové rýže dostatečně zasytí a dodá potřebné živiny. Připravte si ho doma nebo na zahrádce na grilu!

    Kuřecí na pomerančích

    Budete potřebovat:

    • 4 kuřecí prsa 
    • 200 ml čerstvé pomerančové šťávy
    • 3 stroužky česneku nebo 1 lžíci sušeného česneku
    • 10 lžic sójové omáčky
    • 3 lžíce medu
    • 1 lžíci sezamového oleje
    • 1 lžičku čerstvě nastrouhaného zázvoru
    • 1 lžíci škrobové moučky (lze vynechat)
    • 2 malé chilli papričky
    • sůl a pepř

    V misce smíchejte sójovou omáčku s medem, pomerančovou šťávou, sezamovým olejem, přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájené chilli papričky. Maso si nakrájejte na malé kousky, osolte, opepřete a přidejte i trochu škrobové moučky, aby se na masu při opékání utvořila krusta. Následně ho naložte do marinády, alespoň na jednu hodinu.

    Rozpalte si pánev a naložené maso zprudka opečte. Marinádu nechte dostatečně zredukovat, aby na mase zanechala povlak a nebyla příliš tekutá. Hotový pokrm podávejte s jasmínovou rýží a nasekanou jarní cibulkou.

    Tip: Pokud se chystáte grilovat, namarinujte kuřecí prsa v celku.

  • Kuřecí nugetky v parmazánové krustě

    Řízky pečené v troubě jsou mnohem zdravější, jelikož neobsahují téměř žádný tuk navíc. Vyzkoušejte ale tentokrát mnohem chutnější alternativu, po které se u vás doma jen zapráší!

    Kuřecí nugetky v parmazánové krustě

    Budete potřebovat:

    • 2 kuřecí prsa
    • 1 vejce a 1 bílek
    • 1 hrnek celozrnných kukuřičných lupínků
    • 1/3 hrnku parmazánu
    • 1/3 hrnku hladké celozrnné mouky
    • himálajskou sůl
    • olej ve spreji

    Kuřecí prsa rozřízněte podél, aby nebyla příliš vysoká, a osolte je. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce a také ho trochu osolte. Do pevného sáčku vložte kukuřičné lupínky a podrťte je na co nejmenší kousky. Ty následně smíchejte s parmazánem a vsypte do druhého hlubokého talíře. Do třetího talíře si připravte mouku. 

    Postupujte jako u běžného trojobalu. Kuřecí maso obalujte v mouce, vejci a ve směsi z lupínků a parmazánu. Obalené kuřecí vyskládejte na pečicí papír a pečte při 200 °C přibližně 15 minut. V půlce pečení nezapomeňte maso otočit, aby bylo křupavé z obou stran.

  • Bílé kuřecí chilli con carne

    Patří chilli con carne mezi vaše oblíbená jídla? Vyzkoušejte jeho bílou alternativu s kuřecím masem!

    Bílé kuřecí chilli con carne

    Budete potřebovat:

    • 500 g kuřecích prsou
    • 1 cibuli
    • 2 stroužky česneku
    • 350 ml kuřecího vývaru
    • 1 konzervu bílých fazolí (omytých)
    • 1 konzervu sterilované kukuřice
    • 1 lžičku soli
    • 1/2 lžičky mletého pepře
    • 1 lžičku kajenského pepře
    • 3/4 lžičky oregana
    • 1/2 lžičky chilli
    • 120 ml krémového sýru se sníženým obsahem tuku
    • 1 hrst nasekaného koriandru

    K přípravě tohoto pokrmu je ideální pomalý hrnec. Okořeňte maso, vložte ho do hrnce a přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli. Přidejte fazole, kukuřici, podlijte vývarem a nechte na nízkém stupni ideálně tři až čtyři hodiny vařit. Ke konci varu přidejte krémový sýr a nechte alespoň patnáct minut provařit. Nakonec přidejte nasekaný koriandr a podávejte s rýží.

  • Kuřecí satay s arašídovou omáčkou

    Jídlo, se kterým se setkáte v Asii na každém rohu, je kuřecí satay. Kuřecí maso na špejli se nejčastěji podává s arašídovou omáčkou, která pokrm dokonale doplňuje.

    Budete potřebovat:

    • 500 g kuřecích křídel nebo 2 velká kuřecí prsa (dietnější)
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžíci medu
    • 2 stroužky česneku
    • kousek (cca 2 cm) čerstvého zázvoru
    • 1 lžičku kari koření
    • šťávu z jedné limetky
    • 1 lžíci sezamového nebo arašídového oleje
    • 2 lžíce arašídového másla (bez kousků)

    Na arašídovou omáčku:

    • 100 g arašídového másla
    • 120 ml kokosového mléka
    • 1 a 1/2 lžíce sladké sójové omáčky
    • 2 lžičky šťávy z limetky
    • najemno nasekanou chilli papričku

    Připravte si marinádu z nastrouhaného zázvoru, prolisovaného česneku, sójové omáčky, medu, šťávy z limetky, oleje a arašídového másla. Pokud použijete kuřecí prsa, nakrájejte je na dlouhé nudličky a ty spolu s marinádou uzavřete do plastového sáčku. Obalte maso v marinádě a nechte ideálně alespoň hodinu v lednici odležet. 

    Mezitím si připravte arašídovou omáčku. Všechny suroviny vložte do hrnce a na nízkém stupni ohřívejte, dokud nevznikne krémová hladká omáčka.

    Namarinované maso napíchněte na špejli a obtočte do tvaru písmene S. Maso opékejte nejlépe na (bezkontaktním) grilu, ale dobře poslouží i pánev. Hotové maso namáčejte do omáčky. Jako přílohu podávejte pouze zeleninu, jelikož marináda obsahuje poměrně dost (zdravých) tuků.

  • Kuřecí kapsa caprese

    Kuřecí prsa jsou chutná, ale po čase začnete vyhledávat další způsoby, jak je připravit. Zůstaňme však u zcela jednoduchých receptů, které zvládne i úplný začátečník. Rozřízněte kuřecí prso podél a vytvořte z něj kapsu! Tu můžete následně naplnit téměř čímkoli. 

    Kuřecí kapsa caprese

    Budete potřebovat:

    • 2 kuřecí prsa
    • 1 mozzarellu (light)
    • 250 g cherry rajčat
    • 2 lžičky olivového oleje
    • pár lístků čerstvé bazalky
    • grilovací koření
    • sůl

    Kuřecí prsa ze strany nařízněte do dvou třetin, osolte a potřete ze všech stran olejem. Kapsu naplňte mozzarellou, plátky cherry rajčat a lístky bazalky. Naplněné kuřecí vložte do zapékací misky, přidejte rozpůlená cherry rajčata a podlijte trochou vody. Pokrm pečte v troubě při 200 °C přibližně 30 minut.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji