- 28. listopadu 2018 06:00
Zima je období vánočních příprav, které zahrnují pečení cukroví a dalších tradičních pokrmů. Až na pár svátečních dní v prosinci je ale třeba, zejména v zimě, dbát na nutričně bohatou stravu, která snižuje riziko nachlazení a zbaví vás tzv. zimního blues. Tělo je totiž v chladném počasí mnohem náchylnější k onemocnění, snižuje se také kvalita kůže, můžete trpět nespavostí či špatnou náladou. Jak proti tomu bojovat?
Zima může mít na tělo negativní vliv. Podpořte proto svou imunitu a zdraví potravinami, které jsou bohaté na živiny, vitaminy a minerály a zcela korespondují s předvánoční dietou.
Červená paprika
Autor: istock.comVitamin C je známý pro své silné účinky při posilování imunity, což v období zimních měsíců oceníte dvojnásob. Většina lidí pro zvýšení příjmu vitaminu C nejčastěji sahá po citrusech. Přitom červené papriky ho obsahují až trojnásobné množství. Navíc v nich najdete i fytochemikálie a karotenoidy, zejména betakaroten. Ty mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
Uzený losos
Autor: istock.comJedním z dalších negativních účinků zimy na naše tělo je vznik choulostivější pleti a celkové snížení kvality kůže. Naštěstí vám s tímto problémem může snadno pomoci uzený losos! Konzumace ryb se doporučuje pro zdravé srdce a oči. Kyseliny omega-3 a omega-6, které se v uzeném lososu nacházejí, hrají zásadní roli v tvorbě správné struktury a správného vzhledu kůže.
Mastné kyseliny jsou včleněny do buněčných membrán ve vrchní vrstvě kůže a vytvářejí matrici kolem buněk, což posiluje pokožku v jejím dobrém zdraví už na pohled a zabraňuje i ztrátě její vlhkosti. Rozlučte se už jednou provždy v zimě s popraskanou suchou pletí!
Houby
Autor: istock.comSnad jste si stihli během houbové sezony nasbírat pořádné zásoby, abyste je mohli upotřebit nyní v zimě. Antivirální a antibakteriální vlastnosti hub vám totiž pomůžou v boji proti infekcím.
V případě, že jste už všechny houby stihli upotřebit, zařaďte do svého zimního jídelníčku žampiony. Ty obsahují velké množství vitaminu D, který pomáhá zvýšit imunitu.
Houby poskytují řadu základních živin a prvků, jako je selen, který působí jako antioxidant – stejně jako niacin, měď a fosfor. Obsahují také vitamin C a železo. Skvěle se navíc hodí při dietě, jelikož obsahují spoustu vody a bílkovin, a naopak málo kalorií.
Sýry
Autor: istock.comVedle zvýšení imunity byste v zimě měli dbát i na svou duševní pohodu. Slunce je často schováno za mraky, což na úsměvu příliš nepřidá. Zařazení vitaminu D, který běžně přijímáme skrze sluneční záření, je tak nezbytné nejen z pohledu posílení imunity, ale i nálady.
Doplnění vitaminu D patří mezi nejúčinnější prostředky, jak nejlépe zahnat tzv. zimní blues, neboli zimní afektivní poruchu. Zbavte se neustálého pocitu ospalosti, letargie a demotivace. Zařaďte do jídelníčku sýry, které jsou známé pro svou schopnost zvýšit hladinu vitaminu D. Vedle sýrů doporučujeme konzumovat i vejce, pomerančovou šťávu, sójové mléko, zdravé obiloviny, tuňáka, makrelu a lososa.
Rybí tuk
Autor: istock.comJednou z nejzranitelnějších částí těla v zimě jsou plíce, které jsou náchylné k nachlazení a infekci dýchacích cest. Proto je třeba jejich funkci posilovat, a to nejlépe konzumací potravin s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají chránit plíce a zlepšovat v nich proudění vzduchu.
Do svého jídelníčku se snažte zařadit více tučných ryb, jako jsou sardinky, ančovičky, sleď, losos nebo makrela. Doporučený příjem v zimě se pohybuje okolo tří porcí ryb týdně. Místo samotných ryb můžete zařadit i kvalitní rybí olej.
Borůvky
Autor: istock.comDivoké borůvky obsahují nejaktivnější antioxidanty čerstvého ovoce, a to díky vysokému obsahu antokyanů. Zcela obyčejná borůvka je tak dokonce považována za účinného bojovníka proti rakovinovému bujení.
Antioxidanty pomáhají vašemu tělu bránit se před nebezpečnými patogeny, a to ničením volných radikálů. Tento proces je ideální podpořit zejména v zimě, proto doplňte domácí zásoby v podobě mražených borůvek. Skvěle se hodí do smoothie i do jogurtu.
Skořice
Autor: iStock.comPokud plánujete si o Vánocích užít všechno slavnostní jídlo, pak se ujistěte, že zařadíte do jídelníčku i dostatek skořice. Ta patří mezi nejvýživnější přírodní doplňky, a to nejen pro své prokazatelné zdravotní přínosy, ale i pro výjimečnou chuť a dostupnou cenu.
Skořice je plná silných antioxidantů, a to více než kterákoli jiná bylina nebo koření. Při hubnutí vám pomůže zrychlit metabolismus a usnadňuje trávení. Dokáže totiž žaludek mírně zahřát, a tím podpořit účinnější rozklad jídla.
Banány
Autor: istock.comZařazujete rybí tuk, ale zimní blues vás stále nepustilo? Podpořte hladinu serotoninu, kterému se přezdívá hormon štěstí. Tělo ho vyrábí přirozeně z tryptofanu, který se přirozeně objevuje v potravinách, jako jsou banány, ale i mléčné výrobky, ryby, sušené datle, sója, mandle a arašídy.
Smíchejte výše zmíněné potraviny s nerafinovanými zdroji sacharidů, mezi které patří např. hnědá rýže, celozrnný chléb nebo oves. Podpoříte tím uvolnění inzulinu do krve, to napomáhá transportovat tryptofan do mozku, kde se serotonin vyrábí.
Klíčová slova: