- 26. listopadu 2018 06:00
Vánoční svátky jsou strašákem pro všechny, kteří se bojí přibírání. Odolat cukroví a jiným nástrahám totiž zvládne jen málokdo. Nálož kalorií možná vaši váhu ohrozí, ale mnohem nepříjemnější je po svátcích pocit plnosti, který mohou doprovázet i zažívací problémy. Ty jsou často zapříčiněny nadbytkem lepku a cukru ve střevech. Odlehčete proto svému trávení už teď a sestavte si jídelníček podle našich rad!
Omezení cukru a lepku se projeví zlepšením zažívání i vašeho vzhledu. Bříško budete mít mnohem plošší a pleť bez pupínků. Pro ještě lepší výsledky pijte během dne dostatek čisté vody.
Snídaně
Autor: istock.comSnídáte nejčastěji pečivo? Zkuste ho na čas nahradit výrobky z bezlepkové, rýžové, mandlové nebo kukuřičné mouky. Máte-li rádi sladké croissanty a koláče, pak si upečte zdravé bezlepkové muffiny nebo vyzkoušejte kaši. Ta vás v zimních dnech zahřeje a zároveň vám uspokojí chutě na sladké.
Pro rychlou přípravu sáhněte po instantních kaších bez přidaného cukru. Sortiment mnoha obchodních řetězců už nabízí kaše rýžové, jáhlové, pohankové, kukuřičné nebo z bezlepkových vloček. Kaši si ozdobte oříšky a přidejte skořici a čerstvé ovoce. Vybírejte sladké druhy, jako je např. zralá hruška, abyste nemuseli kaši dále doslazovat.
Dopolední svačina
Autor: istock.comČasto na svačiny zapomínáte? Pak volte rychlá řešení, která se dají realizovat i po cestě do práce. Kupte si řecký nebo pětiprocentní bílý jogurt a smíchejte ho s oříšky nebo semínky. Tahle jednoduchá svačina vás zasytí až do oběda.
Vybírejte oříšky a semínka strategicky! Vedle chuti se zaměřte i na zdravotní benefity, které daná surovina má. Mezi oříšky jsou oblíbeným druhem mandle, které obsahují spoustu vlákniny, ale také vápník, draslík a hořčík. Z výběru semínek stojí za pozornost např. lněná semínka, která jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Snažte se zdroje tuku obměňovat, abyste přijali všechny potřebné živiny.
Oběd
Autor: istock.comVymyslet oběd bez lepku a cukru už tak složité není. Z příloh se vyhýbejte pouze nezdravým knedlíkům, dále vynechte gnocchi, pšeničné těstoviny a výjimečně i kuskus a bulgur. Upřednostněte tentokrát brambory, batáty, rýži, kroupy, jáhly, quinou a bezlepkové druhy těstovin, jako jsou kukuřičné, rýžové nebo např. z červené čočky.
Přílohu kombinujte s libovým masem, rybou, mořskými plody nebo rostlinnou náhradou v podobě tofu, tempehu, seitanu nebo sójového masa. Jídlo připravujte na minimálním množství tuku a nezapomínejte ani na dostatek zeleniny.
Mezi bezlepkové potraviny také patří luštěniny. V zimě se nabízí na zahřátí luštěninové polévky z fazolí, hrášku nebo čočky. Do jídel také můžete zakomponovat cizrnu, která má příjemnou máslovou chuť.
Odpolední svačina
Autor: istock.comMěli jste sladkou snídani i svačinu? Pak se na odpolední svačinu nabízí slané jídlo v podobě pomazánky. Tu můžete servírovat s pufovanými chlebíčky v kukuřičné či rýžové variantě nebo se zeleninou. Potřete pomazánkou plátky okurky nebo nakrájejte papriku, mrkev a řapíkatý celer na tyčinky, těmi následně pomazánku nabírejte jako dip.
Zeleninovou pomazánku snadno vytvoříte smícháním tvarohu s nastrouhanou mrkví nebo jinou najemno nakrájenou zeleninou. Pro zajímavější strukturu přidejte i semínka nebo nasekané oříšky. Dochuťte kořením, popř. plnotučnou hořčicí.
Chcete-li do jídelníčku přidat zdroj bílkovin, pak si připravte pomazánku vajíčkovou nebo tuňákovou. Jako základ můžete opět použít tvaroh.
Večeře
Autor: istock.comU večeří se můžete držet inspirace na obědy. Stačí uvařit dvojitou porci a ušetříte si čas místo přípravy dalšího jídla. Chcete-li se ale stravovat co nejpestřeji, pak si večer připravte vaječnou omeletu.
Recept: Rozšlehejte dvě až tři vejce, osolte, opepřete a přidejte najemno nakrájenou zeleninu. Dále můžete do omelety přidat např. sýr feta nebo parmazán.
Pokud je večeře vaše potréninkové jídlo, pak přidejte i dvě lžíce bezlepkové mouky nebo vloček. Vznikne vám tak omeleta, která bude krásně držet tvar a zároveň vás dostatečně zasytí.
Dezert
Autor: istock.comDezert při dietě? Proč ne! Jelikož je cílem omezit rafinovaný cukr, sladkou chuť si kompenzujte nejlépe ovocem. Ani s jeho množstvím to ale nepřehánějte a držte se nejlépe dvou porcí denně.
Lahodnou tečkou, která hravě strčí do kapsy i nezdravý dezert, je banánovo-avokádová pěna. Stačí pouze rozmixovat půl avokáda s jedním zralým banánem a přidat lžíci až dvě kvalitního hořkého kakaa.
Patříte-li obecně mezi milovníky čokolády, vybírejte pouze hořkou vysokoprocentní, která obsahuje minimum cukru, a jejíž konzumace je dokonce zdraví prospěšná!
/
Klíčová slova: