Jezte a hubněte podle pravidla pěstí. Velikost porcí rozhoduje o spalování!

Jezte a hubněte podle pravidla pěstí. Velikost porcí rozhoduje o spalování!
24. listopadu  2018 
 06:00

Ivana Stenzlová, autorka knižní novinky Dej tělu šanci, kterou vydalo nakladatelství SmartPress, jako jediná v České republice, seznamuje s pravidlem pěstí. V knize najdete mimo jiné informace o tom, jak funguje náš metabolismus a jak ho přes jídlo ovládáme, a proč hormonální a metabolická rovnováha je základem štíhlosti a zdraví. Vedle toho se dozvíte, jak je důležitá velikost porce na talíři pro naše spalování.

Autorka knihy Dej tělu šanci je mikrobioložka a odbornice na výživu, která propojuje čínskou medicínu s poznatky moderní západní dietologie a biologie. V knize najdete odpovědi na otázky týkající se zdravé stravy a hubnutí. Dozvíte se, že přejídání není o disciplíně, které potraviny vedou k hormonální nerovnováze či proč máte chutě na sladké.

V teoretické části se dočtete vše o bílkovinách, tucích či pravidlu pěstí. Praktická část obsahuje přes 60 originálních receptů založených na pravidlech čínské medicíny a pokrývajících čtyři roční období. Najdete tu i recept na domácí kvasový chléb, mléčný kefír z tibetských houbiček či postupy fermentace obilovin a luštěnin.

Autor: SmartPress/Ivana Stenzlová

A jak to s těmi pěstmi, díky nimž zhubnete a udržíte si váhu? Jde o úžasné pravidlo, protože nemusíte počítat žádné kalorie ani vážit potraviny. Stačí vám jen vaše pěsti a porce na talíři bude akorát. Jak říká autorka Ivana Stenzlová, pravidlo pěstí je snadné a můžete ho používat celý život. Jak tedy sestavit oběd nebo večeři podle tohoto pravidla?

Kolik zdroje bílkovin má být na talíři? Jedna pěst. Porce menší než pěst vede k nízké sytosti a nestabilizuje se krevní cukr, a tudíž nebudeme spalovat. Větší porce naopak vede k zatížení organismu a narušuje rovnováhu kyselin a zásad v těle.

 

 

Kolik přílohy má být na talíři? Jedna pěst. Podle autorky je vhodné obiloviny před konzumací fermentovat, abychom je kvalitně strávili a využili všechny živiny. Zdravou přílohou jsou fermentované obiloviny nebo tepelně upravená škrobová zelenina (brambory, mrkev, červená řepa). Chcete-li obojí dohromady, pak porce přílohy musí pořád odpovídat jedné pěsti. Nikdy tuhle velikost porce nezvyšujte! Jedna pěst je také jeden krajíc kváskového celozrnného žitného chleba.

Kolik zeleniny má být na talíři? Dvě pěsti. Na zeleninu nesmíte zapomínat a patří sem všechny druhy kromě škrobové. Můžete si dopřát zeleninu tepelně upravenou i syrovou.

Jak vypadá ideální oběd nebo večeře podle pravidla pěstí? Jedna pěst zdroje bílkovin (rostlinných nebo živočišných), jedna pěst přílohy (škrobová zelenina nebo fermentované obiloviny) a dvě pěsti neškrobové zeleniny.

Snídaně podle pravidla pěstí: Základem snídaně má být jedna pěst zdroje bílkovin a jedna pěst obilovin. K obilovinám můžete přidat porci namočených semen nebo ořechů ve velikosti jedné pěsti nebo mléčné kvašené produkty (jogurt, kefír). Přidat můžete hrst sezonního ovoce. V případě slané snídaně, kdy máte například dvě vejce, jako přílohu můžete zvolit krajíc kváskového chleba a jednu pěst zeleniny.

Svačina podle pravidla pěstí: Svačte jen tehdy, když potřebujete sladké nebo na něj máte chuť. U svačin dávejte přednost bílkovinám v podobě hrsti namočených ořechů nebo kelímku neslazených kvašených mléčných výrobků, ideální jsou jedno či dvě vejce. Ořechy můžete doplnit hrstkou ovoce.

Jak sestavit tradiční české jídlo podle pravidla pěstí:

Jedna pěst přílohy (2 knedlíky) + jedna pěst bílkovin (masa) + dvě pěsti neškrobové zeleniny (zelí).

 

Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji