Zdravé jednohubky na silvestra: Lehčí verze oblíbených pomazánek a tip na sladkou tečku

Zdravé jednohubky na silvestra: Lehčí verze oblíbených pomazánek a tip na sladkou tečku
30. prosince  2023 
 06:00

Jsou vám kalhoty po vánočních svátcích příliš těsné? Oslavte nový rok na zdravé vlně a připravte si na silvestra takové občerstvení, po kterém vám nebude těžko. Kalorické pomazánky, brambůrky a tyčinky nahraďte zdravými jednohubkami, které budou chutnat nejen vám, ale i rodině! Stačí pár jednoduchých úprav a nikdo nic nepozná.

Vyberte si recept:
I. Silvestrovské pomazánky
tuňáková
česnekovo-sýrová
avokádová
zeleninová čočková 
II. Lososové jednohubky aneb silvestrovské "must have"  
III. Sladké jednohubky: zdravé a rychlé

 

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Tohle známé přísloví vás může motivovat. „Nejčastější novoroční předsevzetí se týká hubnutí. Hned po silvestru se ale spousta lidí budí s kocovinou, kterou následně zajídají poctivými chlebíčky s majonézou z předešlého večera. Pokud své rozhodnutí ohledně zdravé stravy myslíte opravdu vážně, oslavte už půlnoc se zdravými návyky," radí výživová poradkyně Veronika Duží.

TIP NA VIDEO: Silvestrovské a novoroční zvyky a tradice. Co (ne)dělat, abyste měli skvělý rok?

Video se připravuje ...
Silvestrovské a novoroční zvyky a tradice. Co (ne)dělat, abyste měli skvělý rok? • VIDEO: Videohub

 

Pokud se chcete nadbytečných kil opravdu zbavit, pak nehledejte výmluvy a vložte do svého hubnutí co největší snahu. To ale neznamená, že nyní se budete stravovat jen o salátu a okurce a budete mít neustále hlad. Se spoustou zdravých receptů vykouzlíte velmi chutné pohoštění. Tyhle jednohubky vás o tom přesvědčí!

 

 

Jednohubky s pečivem i bez. Jak na to?

"S přechodem na zdravou stravu se spousta lidí zbytečně vyhýbá pečivu. Přitom záleží jen na jeho správném výběru. Na jednohubky jsou ideální celozrnné rohlíky či bagety. Jejich oříšková chuť vás mile překvapí a díky vyššímu obsahu vlákniny vás mnohem více zasytí, což vám zabrání v tom, abyste toho snědli příliš," vysvětluje Veronika Duží. Běžné pečivo můžete také nahradit celozrnnými krekry nebo pufovanými chlebíčky v malé verzi.

Pokud se přesto rozhodnete pro  jednohubky bez pečiva, pak namažte pomazánku nejlépe na kus zeleniny, jako je okurka. Pomazánka může sloužit také jako dip, do kterého můžete máčet podlouhlé kousky mrkve nebo papriky. Na párátko můžete také napíchnout kus sýru s olivou nebo šunku prosciutto s kuličkou hroznového vína.

 

 

Zdravé pomazánky

Pokud namažete na jednohubky nebo chlebíčky tyto pomazánky, potěšíte jimi chuťové pohárky i těch největších jedlíků. Kdy jindy to vyzkoušet než na silvestra?

 

Tuňáková pomazánka na jednohubky s olivou

Recept: Smíchejte konzervu tuňáka v oleji s kostkou žervé o 100 gramech a přidejte lžíci plnotučné hořčice. Najemno nakrájejte čtvrtku červené cibule a přidejte do pomazánky. Nakonec ochuťte solí a pepřem. Pomazánku namažte na pečivo a pomocí párátka ozdobte černou olivou.

 

Zeleninová pomazánka s žervé a tvarohem

Recept: Zeleninu můžete použít místo pečiva k servírování, ale také ji lze přimíchat do samotné pomazánky. Ideální surovinou jsou ředkvičky nebo mrkev. Tu nastrouhejte najemno a smíchejte s žervé. Pokud chcete, aby měla pomazánka vyšší podíl bílkovin a nižší podíl tuků, nahraďte půl množství žervé tvarohem.

 

 

 

 

Česnekovo-sýrová pomazánka: zkuste pikantní variantu

Recept: Půl vaničky tvarohu smíchejte s kostkou žervé o 100 gramech. Přidejte dva rozdrcené stroužky česneku, 50 g najemno nastrouhaného 20% eidamu a hrst najemno nakrájené pažitky, popř. jarní cibulky. Ochuťte solí a pepřem. Pokud máte rádi pikantní chuť, přidejte ještě lžičku srirachy (chilli omáčka).

 

Čočková pomazánka i pro vegany

Recept: Základ pomazánky na jednohubky mohou tvořit také luštěniny. Uvařte půl hrníčku červené čočky, která se nemusí předem namáčet a je uvařena za 10 minut. Na oleji osmažte dozlatova jednu malou šalotku, přidejte lžičku červené papriky a půl lžičky kari koření. Po minutě přidejte také rajčatový protlak a uvařenou čočku. Pomazánku rozmixujte a ochuťte solí, pepřem a šťávou z citronu.  

 

Avokádová pomazánka: jednohubky dozdobte vejcem

Recept: Rozmačkejte zralé avokádo a smíchejte ho s kostkou žervé o sto gramech. Pomazánku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou, natřete ji na kus pečiva a dozdobte kouskem tvrdého vejce. To nakonec ještě posypte špetkou hrubozrnné soli.

 

Lososové jednohubky s žervé a koprem

Recept: Lososové jednohubky budete mít hotové velmi rychle. Stačí pečivo namazat žervé, položit na něj plátek uzeného lososa a ozdobit koprem.

 

 

 

Zdravé sladké jednohubky

Recept: Slané jednohubky můžete prostřídat také se sladkou variantou. Nakrájejte ovoce, jako jsou například banán, pomeranč, mandarinka nebo jahody, na menší kousky, namočte polovinu do rozpuštěné hořké vysokoprocentní čokolády a obalte v kokosu nebo rozdrcených oříšcích.

 

Autor: red

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji