Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krkavčí matka: Dceru nutí hladovět, sama se přejídá!

23. října 2010 | 06:01

Blesk.cz proti anorexii: Matka dnes osmileté holčičky stanula v pondělí před soudem. Žena byla obviněna z toho, že nutí svou malou dcerku držet dietu blížící se hladovění. Svobodná matka to nepopřela a jako důvod udala, že nechce, aby její dcerka trpěla nadváhou jako ona sama. Je to ale správné?

Aly Gilardon si je podle svých slov vědoma důsledků přejídání. Proto své dceři Corleigh už od jejích dvou let hodně kontroluje jídelníček. Například teď jí povoluje jen sedm set kalorií denně. Osmileté dítě by přitom mělo dostávat o tisíc kalorií více. Je tedy jasné, že Aly problémy s vlastním tělem přenáší na vlastní dítě.

"Mít nadváhu dominuje v mém životě. Nechci, aby byla Cor­leigh jako já," nepopírá svůj postoj Aly, která váží sto osm kilogramů.

Jen krůček k anorexii

Doktor Christian Jessen, který vypovídal během netypického soudního přelíčení, se vyjádřil jasně: "Aly přenáší své problémy na dceru. Potřebuje psychiatra. Omezování dítěte v přísunu kalorií je zbytečné a škodlivé pro jeho, v tomto případě její, zdraví. Imunitní systém mohl utrpět, růst mohl být negativně ovlivněn, můžou jí chybět důležité vitaminy a minerály. A z psychologického hlediska hrozí anorexie."

Že dívce hrozí anorexie je bohužel vysoce pravděpodobné a už teď patrné z jejího chování. Podle slov matky se holčička často prohlíží ze všech stran v zrcadle a sama už si dává pozor na to, co jí. "Cítim vinu, ale je taková, jakou ji chci mít," přiznává Aly a pokračuje:

"Nechci tlusté dítě. Jsem posedlá tím, jak vypadá. Chci, aby byla hezká a oblíbená a to nebude, pokud bude při těle. Moje matka váží sto osm kilo jako já, takže si myslím, že je to u nás dědičné."

Nutí dceru hladovět a sama se přejídá!

Aly se začala přejídat a nezdravě jíst, když jí bylo třináct let. Nikdy nepřekypovala vysokým sebevědomím. Před šesti lety se s otcem Corleigh rozešli a od té doby jsou její pocity z vlastního těla ještě negativnější.

Naproti tomu, jak "péruje" vlastní dceru, se ale sama v jídle nehlídá. Corleigh snídá jednu cereální sušenku, k obědu si dá skromně jen salát a půlku rohlíku a večer ji čeká jedna plněná brambora.

Jakmile ulehne do postýlky, Aly zaútočí na ledničku a spižírnu a začne se přecpávat nezdravým jídlem. Ani přes den to ale není o moc lepší. Aly si klidně smlsne na sušenkách, brambůrkách, hranolkách, populárním zákusku cheese cake, pizzách a večer si pochutná na bramborách s tučným sýrem.

A co na to její dcera, která se už šest let pořádně nenajedla? "Cítím se provinile za to, že si dávám nezdravá jídla, ale Corleigh to nevadí. Jsem ráda, že jsem ji vytrénovala. Chci, aby, až vyroste, byla šťastná a mohla dělat věci, které já nemohla. Když se podívám do zrcadla, stále vidím obrovskou, monstrózní ženu. Corleigh není zase tak podvyživená, aby příští týden zemřela," říká Aly a pokračuje:

"Pokud máte poruchu v příjmu potravy, můžete se léčit. Ale když jste tlustí, jste tlustí po celý život," tvrdí Aly. Z toho tedy vyplývá, že jí nevadí pocit, že kvůli její posedlosti štíhlostí možná jednou její dcera bude trpět anorexií. Podle ní se dá tato závažná psychická nemoc snadno vyléčit...

Zdravá, ale...

Lékařská prohlídka ukázala, že má dívka jen dvě kila podváhu, jinak je zdravá. Teoreticky by tedy mělo být vše v pořádku. Když se ale člověk zamyslí, určitě mu dojde, že malé dítě by prostě takto radikální dietu držet nemělo. Ještě ke všemu když si tímto způsobem léčí "mindráky" jeho matka.

Podle odborníka na výživu dětí Tamiho Frye si ale dítě vždycky najde cestu, jak potřebné kalorie nabrat. Je pravda, že čokoláda se před malými mlsouny jen těžko schová...

VÝZVA

Co si o tvrdé dietě, kterou Aly své dceři už ve dvou letech naordinovala, myslíte? Setkali jste se ve svém okolí s podobným případem? Trpí někdo ve vaší rodině či blízkém okolí poruchou příjmu potravy? Podařilo se vám či někomu z vašich blízkých anorexii či bulimii šťastně překonat?

Vaše příběhy nám posílejte na lenka.chvostova@blesk.cz. Můžete tak zachránit lidské životy!

Autor: INT, mivr, lenak