Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bakterie, která mění lidské osudy

29. ledna 2024 | 00:00
Prezentace klienta |

Horečka, schvácenost, bolesti kloubů a celkové vyčerpání. Příznaky typické pro chřipku mohou signalizovat závažnou nemoc. Na invazivní meningokokové onemocnění v České republice totiž zemře každý desátý nakažený. Přitom se mu lze poměrně účinně bránit očkováním, které navíc hradí pojišťovna.

Invazivní meningokokové onemocnění způsobuje bakterie Neisseria meningitidis. Jde o jednu z nejobávanějších bakterií, se kterými se můžete na našem území setkat. Zákeřnost meningokoka spočívá ve velmi rychlém průběhu onemocnění, které si žádá rychlý zásah lékaře, protože infekce tělem postupuje v řádu hodin. Meningokok způsobuje v organismu člověka nevratné škody, protože vyřazuje z provozu životně důležité orgány a může zapříčinit i smrt. Ohroženy jsou především ledviny, játra, srdce, plíce, postihnout může i sluch a zrak. Mezi trvalé fatální následky patří například amputace prstů, ale i celých končetin, slepota a další neurologická nebo psychická poškození.

Autor: Stance Communications

Když meningokok útočí

Nejčastěji se nemoc projevuje jako zánět mozkových blan, kterému říkáme meningitida. Pokud se ale bakterie dostane do krevního řečiště, může dojít k rozšíření infekce do celého organismu. Takové systémové zánětlivé reakci pak říkáme sepse, která může vést k poruše funkcí jednotlivých orgánů nebo k jejich selhávání. Nejzávažnější forma nemoci se nazývá purpura fulminans a většinou se rozvíjí do 24 hodin od prvních příznaků.

Komu hrozí nákaza?

Zákeřnou bakterii má v sobě až 10 % z nás, aniž bychom o tom měli sebemenší tušení. Jde o bezpříznakové nosiče. Nebezpečná bakterie se zdržuje na sliznici dýchacích cest, kde danému člověku nemusí způsobovat žádné potíže. Samotná nákaza se pak přenáší kapénkovou infekcí, tedy kýcháním, kašláním, ale i během běžného kontaktu s dalšími lidmi nebo polibkem. Nejohroženější skupinou jsou malé děti ve věku od jednoho do čtyř let, které se dostávají do kolektivu, ale i teeanegaři na koncertech, v klubech a při sportovních aktivitách v uzavřených prostorách. Často se objevují i případy onemocnění kojenců do jedenácti měsíců života, ti totiž nemají ještě plně vyvinutou imunitní odpověď. Inkubační doba u meningokokové meningitidy trvá standardně 2–8 dní.

Autor: Stance Communications

Neviditelný nepřítel

Promlouvají i statistiky. Podle dat Státního zdravotního ústavu vzrostl v roce 2022 počet invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku z 11 na 25. V roce 2022 navíc proti předchozímu roku onemocnělo více dětí v nejmladší věkové skupině od narození do 11 měsíců. Přitom podle údajů Národního zdravotnického informačního systému byla v roce 2022 proočkovanost v nejohroženější skupině dětí do dvou let pouze 53,9 %. U patnáctiletých je proočkovanost ještě nižší, konkrétně 38,1 %. Nakazit se ale může každý, a to kdykoliv během svého života.

Hlavně nepodcenit příznaky

Nejdůležitější je čas. O ten jde především, protože rychlost, se kterou se bakterie v krvi množí, je neúprosná. Co tedy dělat v případě, že máte podezření na meningokokovou infekci? Rychlý a poměrně spolehlivý je test, který můžete provést už doma.

Autor: Stance Communications

Prevence je základ

Celosvětově se rozšiřující možnosti očkování jsou jedinou účinnou obranou proti nákaze meningokokem. K dispozici jsou v současnosti dva typy vakcín. Jedna proti meningokokům skupiny B a druhá proti meningokokům skupiny A, C, W, Y. Kombinací těchto dvou druhů získává člověk vyšší ochranu. Mezi rizikovou skupinu se řadí i cestovatelé, kteří se vydávají zejména do zemí s vyšší koncentrací lidí nebo do míst s větším výskytem nemoci.