Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dieta pro děti: Jak poznat nadváhu?

Body Mass Index se u dětí počítá stejně jako u dospělých. Dojdete-li k výsledku 18,5 - 25 bodů, pak je vaše dítě v normě. Nad 25 je nadváha, nad 30 obezita
29. srpna 2010 | 07:14

Vrátilo se vám dítko z prázdnin u babičky o pár kilo těžší a máte pocit, že byste měli zakročit? Kupujete kalhoty o dvě čísla větší? Pak je nejvyšší čas zavést školní režim s pravidelnou stravou a dostatkem pohybu. Blesk poradí, jak mají děti správně hubnout.

MŮŽE VÁŠ POTOMEK DRŽET DIETU?

Druhým extrémem ale bývá přílišné omezení jídla. Někteří rodiče nadváhu dítěte dokonce řeší třikrát denně makrobiotickou stravou a krutým tréninkem. To je také nesmysl. Silné děti by měly jíst podobně jako hubnoucí dospělí aspoň pětkrát denně malé porce a také dodržovat pitný režim. Odborníci kladou důraz především na snídaně, které se v mnoha rodinách vynechávají.

JAK ZAHÁJIT DEN?

„Snídat, snídat a zase především snídat,“ říká Zlatko Marinov, známý dětský obezitolog.. „V obezitologii platí rovnice: Kdo nesnídá, bude vždy tlustý. Nemusí to být zrovna v patnácti, ale v pětačtyřiceti letech určitě.“ Pro nastartování tělo potřebuje dostatek lehce stravitelných sacharidů v kombinaci s mléčným produktem. Jídlo je tak snadno stravitelné a organismus není zbytečně zatížen bílkovinami nebo tuky, které vyžadují dlouhé trávení. Vhodné jsou proto třeba jogurty, celozrnné cereálie nebo obilné vločky.

Hladovění je nesmysl
Autor: Boticelli

PROČ MUSÍ DĚTI SNÍDAT?

„Při vynechávání snídaně dítě brzy podléhá únavě a klesá jeho pozornost. Může se také vyskytnout podrážděnost, emoční labilita či agresivita,“ vysvětluje odbornice na výživu Slávka Fraňková. V průběhu noci dochází k vyčerpání 80 – 90 % zásob látky zvané glykogen, která je hlavním zdrojem pro činnost centrálního nervového systému. Právě tento zdroj děti potřebují pro práci ve škole. Tím, že se snídaně vynechá, děti jsou neklidné a nepozorné. Navíc když ranní jídlo vynecháme, naše tělo sáhne po tzv. zásobním metabolismu. Dochází k vybudování zásob. A to je důvod, proč děti tloustnou.

JAK POZNÁTE, ŽE MÁ NADVÁHU?

Pokud zrovna nechcete pádit k dětskému obezitologovi, stačí použít stejnou tabulku, jakou používají dospělí, když chtějí zjistit svůj Body Mass Index (BMI). Najdete ji na internetu například na serveru www.hubnuti/org/cz. U dětí je také důležité sledovat objem pasu a to, jak rychle přibývají na váze. To všechno jsou ukazatelé nadváhy, kterou bychom neměli podceňovat.

Autor: kk, zp, hto