Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otevřená zpověď modelky: Kariéra ve vleku anorexie, sexu a kokainu

Modelka Tione Hawkins měla štěstí. Vsadila na zdravý rozum a nemučila se nesmyslnými dietami. Teď je vyhledávanou modelkou.
6. května 2010 | 05:00

Australanka Tione Hawkins se rozhodla promluvit o praktikách v modelingu nebývale tvrdým způsobem. Každý, kdo tenhle svět zná, si příliš iluzí nedělá, ale výpověď Tiony, která se branží živí, přece jen zaskočí.

Stát se modelkou, nositelkou trendů, symbolem půvabu. Být slavná, žádoucí, bohatá je snem milionů dívek na světě. A pro jeho splnění jsou schopny udělat cokoli. I když si žádná na začátku nedokáže představit, co ono cokoli v praxi obnáší.

Fakt, že modeling je sluha módy, továrna na krásu, je známá věc. Tělo jako polotovar k dalšímu zpracování jistého trendu. To decentně přiznala spousta slavných top modelek. „Stanete se věcí, prostě zbožím, které dostává různé balení. Na svou identitu musíte zapomenout a někdy se stane, že ji časem ztratíte,“ řekla kdysi na téma modeling slavná Cindy Crawford, exmanželka hollywoodské hvězdy Richarda Gerea.

Půvab, prostředek obživy

Tione odjela za kariérou modelky do Milána jako náctiletá dívenka. Tohle město je jedním z center módy, pořádá se tu spousta fashion akcí, veletrhů, přehlídek. Zkrátka skvělý odrazový můstek pro kariéru. Studna slibných příležitostí. Takhle si to představuje každá. Naivní představy Tiony ale rychle vzaly za své.

„Mladé naivní holky čelí nesmírnému tlaku. Zachází se tu s nimi jako s kusem masa. Jejich nezletilá těla nejsou jen věšákem na luxusní šaty, ale také objektem povyražení. Stejně jako jdou z přehlídkového mola na molo, tak putují z postele do postele,“ vypráví Australanka Tione.

Fotografové, agenturní scouti, podnikatelé a jiní vlivní pánové. Všichni mají nějakou tu moc, všichni se tváří, že ztratí slovo, na správném místě se přimluví. Posunou na cestě vzhůru dál... „Tak se dělá kariéra v profesionálním modelingu,“ tvrdí Tiona.

Modelka Tione Hawkins měla štěstí. Vsadila na zdravý rozum a nemučila se nesmyslnými dietami. Teď je vyhledávanou modelkou.
Autor: Isifa.com

Modelka Tione Hawkins měla štěstí. Vsadila na zdravý rozum a nemučila se nesmyslnými dietami. Teď je vyhledávanou modelkou.

Buď krotká a hladová

„'Jestli chceš tuhle zakázku, tak týden nejez,' řekli mně v renomované módní agentuře v Milánu. Říkali to téměř všem," vzpomíná Tione Hawkins. „Spousta holek poslechla. Hladověla do vyčerpání. Celý den myslíte na kus pizzy a místo ní zaplníte žaludek vodou a sníte za den rajče, lupen salátu. Nebo tu pizzu sníte a jdete ji vyzvracet. Musíte chodit i na patnáct castingů denně, kde si vás poměřují, přebírají a čas od času i ponižují.“

Dívky si pomalu a jistě zvyknou. Touha být druhou Naomi Campbel, Kate Moss či Gisele Bündchen je drží nad vodou. A pokud slábne, postaví na nohy lajna koksu, samozřejmost oslnivých večírků. Tohle všechno musí psychika dospívajících Lolit zvládnout. Dospějí rychleji, než si ve své nedočkavosti uměly představit.

Modelky to v Milánu opravdu nemají lehké. Je zde velká konkurence, agentura jim bere procenta ze zakázek. Ale tak to chodí v každé jiné metropoli módy. „Některé méně úspěšné si musí vydělat i jinak. Šestnáctileté, sedmnáctileté chodí s třicátníky, čtyřicátníky, kteří je vydržují. Dostávají se s nimi do problémů. Muži jim dávají drogy, aby byly povolnější a s nimi šťastnější. Vím to, bydlela jsem s nimi. Málokterá začínající holka si vydělá na samostatný privát. Většinou ubytování poskytne agentura a strhává si část nájmu od každé z modelek,“ konstatuje Tiona.

Dvě strany jedné mince

Pokud v milánském modelingu uspějete, máte spoustu věcí zadarmo. Klienti vás hýčkají, agentura se stará. Jste její výdělečný kůň. Na hlad a pravidla hry si časem zvyknete. Sen začne mít konkrétní obrysy. Spousta děvčat kvůli němu obětuje školu, další vzdělání. A vůbec si v tom kolotoči neuvědomí, jak moc se na nich branže podepisuje.

Tiona, která si tímhle marastem prošla, říká: „Ony si vůbec neuvědomují, do čeho je agenti a okolní svět tlačí. Nemají šanci to postřehnout. Miláno je tvrdé město pro mladou nezkušenou holku. Na jednu stranu týrá a na druhou toho spoustu nabízí. Pamatuji si, jak omamné to bylo. Nikdy jsme doma neměli moc peněz a najednou jsem si mohla koupit značkové střevíčky.“

„Byla jsem tak cool a in. Aspoň jsem si tak připadala,“ trpce dodává modelka. „Naštěstí jsem si včas uvědomila, že týden bez jídla a věčný stres, jestli jsem nepřibrala deko, za pocit zdánlivé výjimečnosti ani chudé holce nestojí.“

Tiona utekla z Milána před osmi lety: „Chtěla jsem být ještě nějakou dobu živá a příčetná.“ Dnes je jí pětadvacet, v modelingu si slušně vydělává. Cesta na výsluní byla delší, ale podle ní za přijatelnějších podmínek.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková