Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Tohle jsou přírodní zázraky pro zářivě bílé zuby! Odborníci v péči o ústa se shodli na pěti z nich

  • 12. září 2020 | 06:00

    Po zářivě bílém úsměvu touží snad každá žena. Způsobů, jak se můžete pokusit chrup vybělit, je dost, ale ne každý je zrovna zdravý a prospěšný. Nehazardujte při domácím bělení s agresivními přípravky a nechte si poradit od předních odborníků. Ti pro vás mají hned několik tipů na přírodní metody bělení zubů, které jsou podle nich nejúčinnější.

    Příroda je plná léčivých prostředků, a tak vás možná nepřekvapí, že i bělení zubů můžete řešit přírodní cestou.

  • Na bělení zubů citronem raději zapomeňte

    Autor: istock.com

    Pryč jsou naštěstí doby, kdy se někteří snažili dosáhnout zářivě bílého chrupu pomocí citronu. Tato metoda „bělení“ je pro zubní sklovinu velmi nebezpečná. „Citron smíchaný se sodou nebo třeba ocet zubní sklovinu zesvětlí, ale rozhodně se nejedná o metodu, kterou by stomatolog či jiný odborník na chrup doporučil. Kyselý citron či ocet jsou ve své podstatě kyselina. Při jejich aplikaci se naleptává zubní sklovina a doslova rozpouští povrch zubu. Vždy ale záleží na délce působení kyselin,“ varuje MDDr. Tomáš Machač, odborný garant přírodních produktů v péči o ústa značky SPLAT.

    Stejně tak není pro náš chrup a obecně tělo zdravé a bezpečné používání produktů s obsahem chemie. Pokud chcete dosáhnout světlejšího odstínu svých zubů, navštivte svého zubního lékaře nebo vsaďte raději na moderní, bezpečné a přírodní složky. Které to jsou?

  • 1. tip: Přírodní enzymy a bělicí sody

    Autor: iStock

    V dnešní době můžete dosáhnout bělejšího chrupu bez návštěvy stomatologa pouze za pomoci speciální zubní pasty či gelu. O tom, jak účinná bělicí pasta bude, přitom rozhoduje podíl aktivní bělicí látky. „Například peroxid svou chemickou reakcí narušuje strukturu pigmentů a díky tomu dochází k lepšímu průniku světla na povrch zubů a ty tak působí přirozeně běleji. Na trhu jsou však i zubní pasty s obsahem přírodních enzymů, které mají podobný mechanismus jako peroxid. Narušují strukturu pigmentů a tím pomáhají pocitu zářivějšího úsměvu,“ vysvětluje lékař. „Šetrné přírodní bělicí pasty bez obsahu peroxidu jsou skvělou volbou pro ty, kteří dávají přednost přírodním produktům, ale ocení je i ti, kteří mají citlivé zuby nebo je obecně nemají v dobré kondici. Přírodní bělicí pasty s enzymy či sodou jsou jemné a přitom efektivní,“ doplňuje Ing. Zuzana Heiník Bělová ze společnosti BELdental specializující se na péči o zuby a ústa.

  • 2. tip: Aktivní černé uhlí

    Autor: istock.com

    Aktivní černé uhlí rostlinného původu je známé zejména v souvislosti s léčbou průjmů, avšak v současné době se stále více dostává na výsluní ve spojitosti s čištěním a přírodním bělením zubů. „Aktivní černé uhlí dokáže z ústní dutiny odstranit určité toxiny nebo absorbuje zápach. Co se týká pigmentových skvrn na zubech může být nápomocné, ale důležitou roli hraje mechanické čištění, tedy například kombinace přírodní zubní pasty s aktivním uhlím a použití hustého zubního kartáčku,“ říká stomatolog Tomáš Machač. Pokud byste si na zuby nanášeli černé uhlí v tabletách určených na průjem, žádné zázračné vybělení zubů by se nekonalo.

  • 3. tip: Šalvěj lékařská

    Autor: istock.com

    K dosažení zářivějšího úsměvu vám mohou pomoct i různé bylinky. Bělicí účinek mají listy šalvěje lékařské, které bylinkáři radí usušit na slunci, poté je rozdrtit a následně použít jako pastu. Pokud na sběr a sušení bylinek zrovna nejste, můžete zvolit přírodní zubní pastu s aktivním výtažkem z bylinek. „Bylinky v zubních pastách nebo v přírodních ústních vodách pomáhají řešit řadu různých problémů v ústech. Například výtažek z levandule chrání a efektivně regeneruje dásně, aktivní výtažky ze šalvěje a heřmánku poskytují ochranu proti tvorbě zubního plaku a mají zklidňující a hojivé účinky na dásně. Efekt bělení je však nutné podpořit dalšími bělicími složkami,“ upozorňuje Zuzana Heiník Bělová.

  • 4. tip: Kokosový olej

    Autor: istock.com

    K bělejšímu chrupu vám dopomůže i kokosový olej, který se v péči o ústní dutinu obecně velmi dobře osvědčuje. Pokud jej chcete používat v jeho čisté formě, po klasickém čistění ho naneste na kartáček a zuby jím vyčistěte. Olejem můžete i jemně masírovat dásně a třeba i rty. „Kokosový olej bývá i součástí přírodních zubních past. Pomáhá zklidňovat dásně a dodává pastě jedinečnou chuť. Při pravidelném používání obvykle dojde k částečnému vybělení chrupu. Výsledek sice nejde srovnat s profesionálním bělením zubů, ale je patrný, a kokosový olej zubní sklovině určitě neublíží,“ říká Zuzana Heiník Bělová.

  • 5. tip: Ananas aneb enzym bromelain

    Autor: istock.com

    Ananas není jen lahodné exotické ovoce, ale je i jedním z nejbohatších zdrojů enzymu bromelainu. Bromelain je nejčastěji dostupný ve formě extraktu ze stopky ananasu, nikoliv přímo z jeho ovocného jádra. „Enzym bromelain z ananasu šetrně čistí zuby a odstraňuje zubní plak. Najdete ho v řadě přírodních zubních past,“ říká stomatolog a dodává, že podobně je na tom i přírodní enzym papain z papáji, který v kombinaci s bělicí složkou účinně rozpouští plak a dokáže odstranit i zubní kámen.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...