Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neuvěříte, co o vás vypovídá vaše pozice ve spánku! Jací doopravdy jste?

  • Pozice ve spánku
    19. října 2022 | 06:00

    I když máme život nabitý událostmi a povinnostmi, stejně jeho třetinu strávíme v klidné horizontální poloze. Každá z nás ale má jinou oblíbenou pozici, do níž se večer co večer ukládá.

    Říká se, že všechno souvisí se vším, a tak je to i u spánku a naší povahy. Podle studií odborníků na spánek má právě poloha při spánku mnoho společného s naší každodenní rutinou a dalšími návyky. Co o nás prozradí?

  • Pozice vojáka

    Usínáte na zádech, ruce podél těla a všechno pěkně srovnané? V této poloze spí osm procent lidí a je to jedna z nejpohodlnějších, protože udržuje rovnou páteř a podporuje krevní oběh. Vedle toho chrání před vznikem předčasných vrásek. Nevýhodou je, že poloha na zádech podporuje chrápání a není vhodná pro ty, kteří trpí spánkovou apnoí. Pro klidnější dýchání nezapomeňte na polštář pod hlavou.

    Co prozrazuje?

    Název této polohy mluví sám za sebe. „Vojáci“ mají v životě vše srovnané a projevují velkou disciplínu. Jsou také milovníky klidu a upřímně nesnášejí scény. Bývají na sebe nároční a navenek jsou značně rezervovaní. Své blízké ovšem zahrnují láskou (a očekávají od nich totéž). Jejich slabinou je tvrdohlavost.

    Tip na video: Trápí vás chrápání? Tohle je 10 rad, jak přestat! 

    Video se připravuje ...
     • VIDEO: Mojezdravi.cz/iStock.com

  • Jako hvězdice

    Těch, kteří spí na zádech, ruce a nohy rozhozené, takže připomínají mořskou hvězdici, není moc. Podle průzkumu je to oblíbená pozice jen pěti procent lidí. Je podobně zdravá jako poloha vojáka a má i stejná negativa.

    Co prozrazuje?

    Jste skvělá přítelkyně a kamarádka. Vaše největší přednosti jsou velkorysost, věrnost a nezištná pomoc. Umíte také skvěle naslouchat, takže vás okolí často vyhledává ve chvíli, když se někdo z něj ocitne v nouzi. Vy prostě děláte svět lepším místem. Sama jste ale uzavřená a nemáte tendenci se svěřovat se svými problémy.

  • Poloha plodu

    Usínáte na boku s koleny pokrčenými a přitaženými k tělu? Pak se řadíte mezi plných jednačtyřicet procent spáčů, kteří dávají přednost takzvané poloze plodu. Má spoustu výhod. Mezi ty hlavní patří to, že usnadňuje dýchání. Pokud trpíte refluxem a potížemi s trávením, zalehněte na levý bok. Spánek na pravém boku zase zmírní tlak na plíce a játra. Prospěje vám také, pokud trpíte syndromem neklidných nohou nebo nočními křečemi. Její nevýhoda je v nepřirozeném zakřivení páteře a omezené možnosti dýchání do břicha.

    Co prozrazuje?

    Navenek můžete sice vystupovat jako silná a sebevědomá žena, ale uvnitř jste citlivá, zranitelná a potřebujete pocit klidu a zázemí.

  • Spaní na boku

    Další z nejpreferovanějších pozic při spaní. Jestli spíte na pravém nebo levém boku, na tom celkem nezáleží, důležité je, že tělo leží pohodlně na boku. Někdy tahle pozice připomíná stabilizovanou polohu z první pomoci. Její nevýhodou je, že spícím přidělává vrásky na obličeji a podporuje prsa, aby se poddala zemské gravitaci. Nicméně po pozici na zádech jde o druhý nejzdravější způsob spaní.

    Co prozrazuje?

    Ti, kteří v této pozici nejčastěji usínají, jsou jemní, smířliví lidé, s nimiž se dá vždycky dohodnout. Není pro ně problém dělat kompromisy.

  • Na břiše

    Spaní na břiše může zlepšovat a zjednodušovat trávení. Toto by ovšem platilo pouze v případě, že by se dalo dýchat přes polštář. Člověk při spaní na břiše obrací hlavu na levou nebo pravou stranu, a to může způsobit za několik let velké bolesti krku. Je to hlavně z toho důvodu, že páteř je v nepřirozeném úhlu.

    Co prozrazuje?

    Jste někdy sobecká, sebevědomá a velmi komplikovaná. Milujete svůj vlastní prostor a pohodlí. Ráda kritizujete ostatní a upřednostňujete před nimi svůj názor. Jste vášnivá milenka a není s vámi nuda.

  • Jak nejrychleji usnout?

    1) Vyvětrejte ložnici.

    2) Nedívejte se do telefonu.

    3) Vypněte televizi.

    4) Zatáhněte závěsy.

    5) Soustřeďte se na dech.

    Další zajímavé články nejen o zdraví naleznete v tištěném Blesku pro ženy. Zakoupit si ho můžete na vašich oblíbených novinových stáncích nebo na iKiosku ZDE

    titulka BPŽ
    Autor: BPŽ

Autor: Majka Dvořáková
Klíčová slova:  zdraví, TĚLO, spánek, charakter, zdraví a nemoci
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...