Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak poznáte, že máte úpal nebo úžeh? Udělejte si jasno v příznacích

...
2. června 2022 | 06:00

Léto vedle teplého počasí a slunečních paprsků s sebou přináší i mnohé zdravotní problémy. Pokud se před sluncem dostatečně nechráníte, můžete si snadno přivodit úpal nebo úžeh. Obě zdravotní komplikace mohou vypadat banálně, ale pravdou je, že vás mohou ohrozit na životě. Jak poznáte, že tyto problémy trápí zrovna vás?

I když mnozí úpal úžeh zaměňují či jim přisuzují stejné příznaky, jde o dva rozdílné zdravotní problémy, které se navíc mohou i odlišně projevovat. Jenže je rozdíl, jestli jste celý den strávili v autě bez klimatizace, nebo jste se váleli přes poledne na přímém slunci s naprostou absencí jakékoliv ochrany hlavy. 

Jaký je rozdíl mezi úpalem a úžehem?

Úpal je přehřátí organismu, když selže vlastní termoregulace. Je to reakce na nadměrné vystavení se teplu a nedostatek tekutin. Úžeh je podráždění mozku a jeho blan přímým slunečním zářením.

Takže zatímco k úžehu přijdete raz dva při dlouhodobém pobytu na přímém sluníčku, úpal si uženete klidně i v případě, že budete jen zavřeni delší dobu v přehřáté tramvaji nebo jiném dopravním prostředku. 

Příznaky úpalu a úžehu

Mezi hlavní příznaky úpalu patří bolest hlavy, závratě, zvýšená teplota nebo horečka, pocení, nevolnost od žaludku a únava. U některých jedinců, zvláště u starších lidí, malých dětí nebo nemocných, se může snížit tlak či se může objevit stav podobný šoku

Jestli jste strávili celý den na sluníčku a málo jste pili, potom vás budou trápit zvýšená teplota, dokonce až horečka, nevolnost doprovázená zvracením, křeče, známky dráždění mozkových obalů, což jsou bolest hlavy, ztuhlá šíje, křeče, nebo dokonce i ztráta vědomí.

Úžeh je o něco horší než úpal, protože při něm může dojít k poškození mozkových blan.Horečka může být v tomto případě až na nad 40 °C, dalšími příznaky je zimnice, bolest hlavy, závratě ale i křeče nebo zmatenost. V krajních případech může dokonce dojít k celkovému selhání organismu.

První pomoc je nicméně v obou případech podobná. 

První pomoc při úpalu a úžehu 

• V případě úpalu i úžehu je ze všeho nejdůležitější snížit teplotu těla. Je nezbytné přesunout se do stínu nebo do klimatizované místnosti a zbavit se přebytečného oblečení. Pomůže i mokrý ručník na čelo, vlažná sprcha nebo kbelík s chladnou vodu na nohy. Nemocný by se měl striktně vyhýbat slunci, a to nejméně po dobu 24 hodin.

• Velmi důležité je doplnění chybějících tekutin a minerálů. Ideální volbou jsou iontové nápoje, minerální vody nebo osolená voda.

• Můžete vyzkoušet i rehydratační roztok, který se prodává v lékárně pod názvem Kulíšek. Nemusíte pro něj ale hned běžet do nejbližší pobočky, v akutních případech si jej klidně vyrobte doma. Na jeden litr vody, ideálně převařené, použijte osm čajových lžiček cukru, jednu čajovou lžičku soli a jeden šálek stoprocentního džusu. V případě, kdy nemáte džus, ho můžete vynechat. Důležité je doplnit tekutiny s minerály. Při dehydrataci ale pomůžou také třeba iontové nápoje. Tělo chlaďte vlažnými obklady nebo sprchou.

• Některé příznaky můžete potlačit pomocí léků. Bolest hlavy a horečku utišíte paracetamolem. Vyhněte se lékům, které dráždí žaludek, jako jsou ty s ibuprofenem a acylpyrinem.

• V případě zvracení si dejte mátový čaj a kinedryl. Kromě zavodnění a ochlazování organismu můžete svému tělu pomoci i homeopatiky. V tomto případě je vhodným lékem Aconitum napellus nebo Gelsemium 9CH každých 15 minut do odeznění příznaků.

Autor: Kateřina Erbsová, Marie Bezděková
Video se připravuje ...