Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Přírodní deodoranty: V čem se liší od těch klasických a podle čeho vybírat?

30. června 2020 | 06:00

Deodorant je nezbytnou součástí každé kosmetické výbavy. Chrání nás před pocením a s ním spojeným nepříjemným zápachem. Čím dál víc jsou oblíbené přírodní deodoranty, které slibují, že si s těmito problémy poradí, a navíc nejsou tak zdraví škodlivé jako klasické deodoranty či antiperspiranty.

Klasické deodoranty vás ochrání před nepříjemným zápachem, antiperspiranty zase zabraňují pocení ucpáním potních žláz. A právě to je důvod, proč jsou konvenční produkty proti pocení často považovány za škodlivé. Obsahují totiž hliníkové soli, které potní žlázy zablokovávají, což pro tělo není úplně dobré. Je sice fajn, že se nepotíme a nejsme ani cítit, ucpáním potních žláz se ale z našeho těla nedostanou ven škodlivé látky – toxiny. Ty se pak mohou nahromadit v těle a dělat tam paseku. Dále mohou konvenční produkty obsahovat například také parabeny, umělé parfemace nebo barviva. 

Díky svému složení se proto stávají čím dál oblíbenějšími přírodní deodoranty, ve kterých je chemie nahrazena esenciálními oleji. Najdete v nich například výtažky z aloe, tea tree, levandule, šalvěje nebo eukalyptu. Dále obsahují například glycerin, včelí vosk, vitamin E, zinek nebo bambucké či kakaové máslo. Na trhu je najdete jak ve formě tuhých deodorantů, tak také ve formě krémů, sprejů, pudrů. Vybírat můžete také z kuliček nebo krystalů, které stačí nanést na vlhké podpaží a nechat zaschnout. Záleží už jen na vás, co vám bude nejvíce vyhovovat. 

Jak si vybrat přírodní deodorant?

V prvé řadě pozorně čtěte složení. Produkt může obsahovat složku, na kterou můžete být alergická. Pak už jen záleží na tom, jaká vůně deodorantu vám vyhovuje a jestli dáváte přednost kuličce, nebo tuhé formě. Některé firmy nabízejí také různé testovací sady, které obsahují více druhů. Vy si je tak můžete vyzkoušet a podle toho se rozhodnout, který deodorant pro vás bude ten pravý.

Možná vás napadá, že přírodní deodoranty nemohou fungovat tak dobře jako ty konvenční. Záleží na tom, co od nich očekáváte a jaký produkt si vyberete. Rozhodně musíte počítat s tím, že pokud jste celou dobu používala klasickou kosmetiku, může si tělo na přírodní produkty zvykat trochu déle. 

Přírodní deodoranty najdete ve fotogalerii. Který si vyberete?

Autor: Aneta Valešová