Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ostatní nemoci nezmizely! Nebojte se kvůli koronaviru jít k lékaři

...
22. července 2020 | 06:00

Lékaři vyzývají pacienty, aby se přestali zbytečně bát nákazy a nezanedbávali kvůli tomu zdravotní prevenci. Podle zkušeností lékařů se ještě nyní část pacientů nákazy koronavirem obává a v odkládání prevence pokračuje – lidé se objednávají až na podzimní termíny. Čím delší ale u nich bude doba mimo sledování, tím bude větší riziko zhoršení zdravotního stavu.

Lékaři prosí: „Vraťte se do našich ordinací dřív, než bude pozdě.“ Strach z nákazy koronavirem způsobil, že až do začátku léta řada lidí omezila nejen kontakty s přáteli, ale i péči o své zdraví. Je pravda, že většina praktických lékařů plně pracovala a léčila akutní pacienty. „Neustále jsme zdůrazňovali, že ostatní choroby při covidu nevymizely, apelovali jsme na lidi, aby se nebáli telefonicky se objednat a přijít,“ říká Cyril Mucha, praktický lékař z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Jenže téměř na dva měsíce se hodně utlumila péče preventivní. „Zanedbávána byla často zubní ošetření, nebyla dostatečně prováděna laboratorní vyšetření, podle kterých se přizpůsobuje terapie, třeba užívání léků na ředění krve. Odložily se pravidelné prevence umožňující včasný záchyt nádorových onemocnění a další vyšetření,“ připomíná diabetoložka Marta Klementová, vedoucí lékařka centra DiaVize Praha, a dodává: „Lidé odkládali vyšetření i v případě snesitelných bolestí, z toho se tak mohly rozvinout závažné stavy vyžadující urgentní zásah.“

K diabetologovi

„Situace stran rizika nákazy může být na podzim stejná jako teď, proto doporučuji plánované prevence neodkládat,“ říká diabetoložka Marta Klementová. Pacienti by určitě měli pomyslet na diabetes a neváhat s návštěvou lékaře, zejména když se u nich objeví nadměrná žízeň s nočním močením, zarudnutí chodidel nebo poranění nohy. „Vyhrazení ordinační doby pro seniory je pro mě s velkým otazníkem. Protože u lékaře se mohou setkávat lidé s různými diagnózami, které jsou samy o sobě rizikovější než věk. Smysluplnější mi přijde vytipování rizikových pacientů jako takových, pro které by byly zajištěny určité hodiny v odběrových centrech a časy v ordinacích tak, aby byli pokud možno objednáváni na čas a v čekárnách se nekumulovali,“ dodává lékařka.

K praktickému lékaři

Odkládání preventivní zdravotní péče představovalo u praktických lékařů problém především u pacientů dispenzarizovaných, tedy těch, kteří mají nějakou chronickou chorobu a pravidelně jsou sledováni. To jsou třeba diabetici, hypertonici nebo lidé po infarktu. Tam to v době omezení fungovalo pouze konzultacemi přes telefon a přes SMS chodily eRecepty. Tito lidé by určitě měli lékaře navštívit, hlavně pokud se jim zdá, že jim není dobře, že se něco zhoršilo. Tam jsou pravidelné prohlídky nutné a je nebezpečí z prodlení. Důležité je také nezanedbat onkologické prevence, jako jsou testy ze stolice na okultní krvácení kvůli prevenci rakoviny tlustého střeva. Praktici běžně zvou lidi na prevence a na dispenzární prohlídky v jiných časech než akutně nemocné. Samozřejmě když člověk onemocní a je mu špatně, měl by se ještě ten den s lékařem vidět, to nelze vyřešit objednáním dopředu. Pak přichází ke slovu distanční medicína. Je dobré, aby pacient nejprve zavolal, a při pohovoru s ním lékař zjistí, zda je návštěva neodkladná, nebo jestli může pacientovi doporučit zůstat doma a přijít do ordinace až v bezpečnou dobu.

Ke gynekologovi

Když se na jaře o dva měsíce gynekologické prevence odložily, zase tolik se toho podle gynekoložky Alexandry Staré, majitelky společnosti Medistar, nezanedbalo. V některých případech se tím však odložila další zdravotní péče. S gynekologickou prevencí se pojí mamografie, na kterou pacientky nechodily. „Během preventivní prohlídky se také mohou odhalit jiné potíže, já jsem například u jedné pacientky diagnostikovala zánět slepého střeva, který se musel hned řešit operací. Jde zkrátka o to, neztratit kontakt s lékařem,“ vysvětluje gynekoložka. „Pracovali jsme po celou dobu. Moje pacientky volaly a v případě obtíží přišly na vyšetření. Těhotné chodily pravidelně. “ Teď by se měla obnovit pravidelnost. To v gynekologii znamená přijít na prevenci jednou za rok, pokud je žena zdravá, nemá potíže, pravidelně menstruuje, neužívá antikoncepci či hormonální substituci.

Jak je to u urologa nebo očního lékaře, se dozvíte v červencovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6412888:gallery:true:true

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...