Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Co se stane s vaším tělem a zdravím, když se přestanete úplně koupat?

  • Co se stane, když se přestanete koupat?
    4. července 2022 | 06:00

    Přemýšleli jste někdy, co by se stalo, kdybyste se úplně vzdali koupání? Většina z nás se sprchuje denně, podle odborníků je ale zdravější sprchování občasné. Uchováte si tak na kůži prospěšné bakterie. 

    Kde se tedy koupete moc a kdy málo? 

  • 1. Nepříjemný zápach

    Když někdo řekne, že nesmrdí, tak lže. Lidé jsou zkrátka vždy nějak cítit, jen svůj vlastní pach možná sami necítí. Jak by tomu ale bylo, kdybychom se nekoupali vůbec? Někteří lidé tvrdí, že zápach způsobuje právě častá hygiena. Odborníci ale toto tvrzení vyvracejí. "Čím déle se nesprchujete, tím více se množí na pokožce bakterie, a to nevoní zrovna po fialkách. Je to takový štiplavý zápach, který určitě všichni znáte. Teď si představte, že je několikanásobně silnější," tvrdí dermatoložka z Dallasu. 

  • 2. Zhoršení akné

    Pokud se přestanete koupat, vaše pleť vám rozhodně nepoděkuje! Velké množství mazu a nečistot totiž ucpe póry a způsobí tak nepříjemné vyrážky a bolestivé akné. A jak většina z nás dobře ví, akné se nemusí objevit pouze na tváři, v mnoha případech se podebrané boláky tvoří na místech, kde se často potíme. Jsou to hlavně záda, hruď i hýždě.

    Video se připravuje ...
    Jak poznat nedostatek železa? • VIDEO: Videohub

  • 3. Plísňové infekce

    Čím déle se nebudete sprchovat, tím je větší pravděpodobnost, že se na vašem těle zabydlí plíseň a kvasinky. Velmi náchylné na tvorbu plísně jsou naše chodidla, podpaží, třísla a další místa, kde se vaše pokožka tře o sebe. Pro kvasinky je prostředí přemnožených bakterií naprosto ideálním domovem. Ani tomu byste tedy bohužel neunikli. 

  • 4. Atopická dermatitida

    Tohle se týká zejména osob, které trpí ekzémem. Jestli vám někdo řekl, že když se budete méně koupat, váš ekzém se zlepší, stane se naprostý opak. Pokud trpíte atopickou dermatitidou, přemnožené bakterie na vaší kůži způsobí v důsledku porušené kožní bariéry imunitní reakci. Ta většinou končí rapidním zhoršením dosavadního stavu.

    Video se připravuje ...
    Jak správně vytáhnout klíště • VIDEO: Videohub

  • 5. Lupy

    Vlasy se také hromadí mastnotou, což povede k nepříjemnému zápachu a potencionálnímu svědění. Přebytek mazu nebo přemnožení plísní na pokožce hlavy může vést k zánětu a stavům známých jako seboroická dermatitida a lupy. Dermatoložka Suzanne Friedlerová souhlasí a dodává, že přirozené odlupování kůže je usnadněno koupáním, zatímco nekoupání ve skutečnosti odlupování odumřelé kůže brání, proto vznikají nepříjemné lupy. 

  • 6. Vypadávání vlasů

    Jestliže se vám lupy nezdají jako až tak velký problém, co řeknete na vypadávání vlasů v důsledku špatné hygieny? Ve znečištěné pokožce hlavy se může vytvořit zánět, který v některých případech může způsobit i silné vypadávání vlasů. Pokud se u vás zánět nerozvine, o vlasy pravděpodobně přijdete stejně, a to kvůli ucpaným vlasovým folikulům.

Autor: Adéla Ondroušková
Klíčová slova:  koupel, TĚLO, akné, zdraví, vlasy, zápach, ekzém, plíseň
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...