Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jak fungují homeopatika a proč je dávat dětem? Plus tipy, co na rýmu a další potíže

13. července 2020 | 06:00

Proč dávat homeopatika dětem, jak to vlastně celé funguje a jak je to s kombinováním homeopatie a klasické léčby? Nejen na to odpoví pediatrička Martina Holá, která se zhruba dvanáct let homeopatií zabývá. Máme pro vás také konkrétní tipy, jaké léky nasadit, když má dítě kašel, rýmu, horečku, bolí ho zuby nebo třeba bojuje s trémou.

Co pomůže, když dítě trápí:  cestovatelská zácpa  horečka nad 38,5 °C   horečka pod 38,5 °C   hustá rýma  nadýmání   pálení žáhy   panika   posílení imunity při nástupu do školky    růst zubů   řídká rýma   suchý kašel   tréma   ucpaný nos   úzkost   vlhký kašel   zácpa   zažívací potíže

Proč dávat homeopatika dětem?
Protože jsou šetrná, nezatěžují organismus a účinek je vynikající. Důležitý je ale individuální přístup k pacientovi, kdy každý homeopatický předpis připravuji na míru. To samozřejmě platí nejen u dětí.

S čím za vámi rodiče s dětmi nejčastěji chodí?
Většinou jsou to akutní infekty horních cest dýchacích, psychické problémy a kožní potíže typu atopický ekzém. Nejčastěji pak předepisuji lék Arnica montana, který podporuje celkovou regeneraci organismu, a léky na kašel. Tady je mým favoritem Drosera rotundifolia.

Jak vlastně homeopatika fungují?
Homeopatie je založena na využití přírodních látek ve velmi malých dávkách. Vychází z tzv. principu podobnosti, podle něhož látky, které by u zdravého člověka vyvolaly určitý soubor příznaků, dokážou u nemocného člověka podobné příznaky léčit. Musí se mu ale podat ve velice nízkých koncentracích. Homeopatie řeší nejen jednotlivé příznaky, ale přihlíží k celkovému stavu pacienta a hledá pravou příčinu nemoci.

Jak je podávat a jak postupovat u malých dětí, kterým je těžké vysvětlit, že mají homeopatickou kuličku cucat?
Homeopatické léky se do těla vstřebávají ústní sliznicí, rozpouštějí se v ústech, nezapíjejí se. Pokud chce někdo lék užít například hned po jídle, vypláchne si před tím ústa čistou vodou. Malým dětem se rozpouštějí v trošce vody a podávají se po lžičkách.

Jak moc se vám homeopatika osvědčují u dětí, které chodí první rok do školky a jsou pořád nemocné? Jaké léky jim pomohou?
Velmi se mi osvědčují.  Všem vždy doporučuji pravidelné užívání léku Oscillococcinum. To často kombinuji s lékem Silicea 15 C nebo Ferrum phosphoricum 15 C a k tomu přidávám lék podle nejčastějších potíží pacienta. Ten už vybírám zcela individuálně.

Kombinujete homeopatika s klasickými léky?
Klasickou medicínu ctím a obdivuji. Nikdy bych se jí nezřekla a denně pomocí jí léčím své pacienty. Ona je ten základ, na kterém mohu dále stavět. Během praxe jsem se ale opakovaně dostala do situace, kdy už byly možnosti klasické léčby vyčerpány. I když byl pacient kompletně vyšetřen, dostal různé podpůrné prostředky a odpovídající léčbu, stále se pohybuje v bludném kruhu a ne a ne se vyléčit. Homeopatie se dívá na pacienta z jiného pohledu. Vnímá jej jako celek a bere v potaz také jeho okolí – sociální vztahy – a hlavně jeho celý životní příběh, a tím i jeho psychiku a osobnost. No a v neposlední řadě to byli i rodiče mých pacientů, kteří si přáli své děti léčit šetrně a homeopatickou léčbu preferují.

Mohla byste uvést příklad ze své praxe, kdy homeopatie u dítěte zabrala, i když konzervativní léčba nepřinášela žádné výsledky?
To bych mohla brát jednoho pacienta za druhým a jednu diagnózu za druhou.  Astma, ekzém, zácpa, virová molluska, opakované angíny, záněty středního ucha... Ono ale ani nejde o to, jak rychle dokážeme vysadit klasickou léčbu nebo dítě zcela zbavit příznaků. Kolikrát může dojít k přechodnému zhoršení potíží, jak se tělo snaží všeho se zbavit a bojuje.
Nedávno byl u mne 7letý chlapec s ekzémem. Takový „mouchy snězte si mě“ – nebavil se, nemluvil, jen seděl, bledý, kruhy pod očima. Po zahájení homeopatické léčby se sice ekzém přechodně zhoršil, ale chlapec byl čilý, s jiskrou v oku, prozkoumával ordinaci, dokonce se mnou hovořil, podle maminky začal zlobit. A já věděla, že jsme na dobré cestě. Po čase se i ekzém zklidnil. 
Nebo slečna s poruchou autistického spektra. Ve třídě s nikým nemluvila, neměla kamarádky, doma byly věčné konflikty se sourozenci, učební obor zvládala jen tak tak. Samozřejmě diagnózu nejde zvrátit, lze ale z dítěte vykřesat to nej, co v něm je. Nyní má slečna známky lepší o stupeň, doma se zklidnila a jen výjimečně vyvolá konflikt. Přivedla si domů spolužačky a byla pozvána na narozeniny ke kamarádce. Pro rodinu je to obrat o 180 stupňů.

Jaké homeopatické léky nasadit dřív, než se dostanete k lékaři?

Homeopatie je založená na tom, že lékař pracuje s celou osobností pacienta, a než určí vhodný lék, musí ho důkladně vyšetřit. Přesto ale existují obecná pravidla. Některá homeopatika tak můžete nasadit hned, jak se projeví příznaky, a až se s nemocným dítětem dostanete do ordinace, lékař vám medikaci upraví.

HOREČKA

Vysoká horečka (nad 38,5 °C) s náhlým nástupem
Než se dítě začne potit: Aconitum napellus 9 C, podejte 5 granulí a zopakujte po 3 až 6 hodinách.
Po začátku pocení: Belladonna 9 C, 5 granulí podávejte každou hodinu.

Nepříliš vysoká horečka (pod 38,5 °C) s pozvolným nástupem
Ferrum phosphoricum 9 C, 5 granulí podávejte každou hodinu.

Co je ještě důležité: Horečka sama o sobě není nemoc, ale příznak, který svědčí o obranné reakci organismu, většinou spojené s infekčním procesem. Dítě musí hodně pít, dále snižte teplotu v místnosti, pacienta odkryjte a vysokou horečku zmenšujte tím, že ho ponoříte do vody o teplotě o 2 až 3 stupně nižší, než je teplota těla. Homeopatické léky je možné kombinovat i s paracetamolem nebo ibuprofenem.

KAŠEL

Vlhký kašel
Ipeca 5 C a Antimonium tartaricum 5 C, od obou léků 5 granulí, podávejte po hodině.

Suchý nebo záchvatovitý kašel
Drosera 15 (případně 30) C, Spongia tosta 9 C a Cuprum metallicum 9 C, od každého léku 5 granulí, podávejte po hodině.

Co je ještě důležité: Dítěti dávejte dostatek tekutin, přidejte mu polštář, aby hlava byla výš, a zvlhčujte vzduch v místnosti (obzvláště v noci). Suchý, dráždivý, unavující kašel tlumte. Naopak vlhký kašel nikdy nepotlačujte, protože tělo si takto uvolňuje zahleněné dýchací cesty.

RÝMA

Pokud je ucpaný nos
Nux vomica 9 C, Sticta pulmonaria 9 C a Sambucus nigra 9 C, od každého léku 5 granulí, podávejte po hodině.

Pokud nudle odtékají a výtok je průhledný
Allium cepa 9 C, podávejte 5 granulí každou hodinu. Pokud má dítě pálivý výtok, který způsobuje začervenání kůže pod nosem, přidejte ještě Arsenicum album 9 C v tom samém dávkování.

Pokud je výtok hustý
Hydrastis canadensis 9 C, Kalium bichromicum 9 C a Mercurius solubilis 9 C, od každého léku 5 granulí, podávejte po hodině.

Co je ještě důležité: Původ rýmy může být bakteriální, nebo virový, který bývá hodně nakažlivý – používejte proto papírové kapesníky a házejte je do koše. Doporučujeme také výplach nosu a zvlhčování nosní sliznice mořskou vodou. Vyvarujte se dlouhodobého a pravidelného užívání léků, které jsou určené k odstranění otoku nosní sliznice (tzv. nosních dekongestantů).

ZAŽÍVACÍ POTÍŽE

Antimonium crudum 5 C, Nux vomica 9 C, od obou léků 5 granulí, podávejte po hodině, a Chelidonium majus 5 C, 5 granulí 3x denně před jídlem.

Při výrazném nadýmání přidejte
China 9 C a Lycopodium clavatum 9 C, od každého léku 5 granulí, podávejte po hodině.

Při intenzivním pálení žáhy přidejte
Iris versicolor 9 C a Kalium bichromicum 9 C, od obou léků 5 granulí, podávejte každou půlhodinu.

EXTRA TIP: Pokud plánujete, že si např. na narozeninové oslavě dítě dopřeje vydatnější jídlo, dejte mu před a po 5 granulí léku Nux vomica 9 C.

Co je ještě důležité: Problémy se zažíváním jsou často způsobeny přejedením, pomůže dieta, do které zařadíte zeleninový vývar a minerálky. K normálnímu stravování se vraťte nejdříve za 24 hodin.

ZÁCPA

Alumina 5 C a Nux vomica 9 C, od obou léků podávejte 5 granulí ráno a večer, při cestovatelské zácpě (např. pokud má dítě problém s vyprazdňováním na novém místě na dovolené) přidejte ještě lék Platina 5 C, 5 granulí ráno a večer.

Co je ještě důležité: Upravte dítěti životní styl. Hlavními příčinami zácpy jsou totiž sedavý způsob života, nedostatek vody mezi jídly, velmi málo vlákniny a nevhodné diety.

ÚZKOST A TRÉMA

Při úzkosti a tehdy, když je pacient agitovaný, ukvapený
Argentum nitricum 15 C, 5 granulí ráno a večer.

V případě trémy
Gelsemium sempervirens 15 C, 5 granulí ráno a večer.

Při záchvatu paniky přidejte
Aconitum napellus 15 (popř. 30) C, 5 granulí jednorázově.

Co je ještě důležité: Homeopatie je v těchto případech obzvláště vhodná, záleží ale samozřejmě na závažnosti stavu. Pomůže také relaxace a vytrvalostní sport.

RŮST ZUBŮ

Chamomilla vulgaris 15 C a Belladonna 9 C, 10 granulí od obou léků rozpusťte v malém množství kojenecké vody a podávejte jednu čajovou lžičku několikrát denně.

Co je ještě důležité: Dítěti také uleví, když mu dáte chladivý kousací kroužek. Nezapomínejte ani na to, že k tomuto problému se velmi často připojují průjem a opruzeniny, dítě nadměrně sliní a může mít horkou a červenou jednu tvářičku.

Zdroj uvedených doporučení: Homeopatie v lékárenské praxi: 43 klinických situací. Michele Boiron a François Roux, české vydání 2010.

Autor: taj
Video se připravuje ...