Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

5 kroků pro záchranu zraku: Takto své oči udržíte v kondici

...
14. července 2020 | 06:00

Zrak je náš nejdůležitější smysl, my o něj ale moc nepečujeme. Spíš očím zbytečně nakládáme, než abychom je chránili. Naše oči nebyly stvořeny pro pohled do počítačů a mobilů. Ani tak, aby perfektně fungovaly i po šedesátce. Jak je udržet v kondici?

Přílišná zátěž i naše zlozvyky se na kvalitě vidění dost podepisují. Není divu, že s přibývajícím věkem náš zrak prostě slábne. Zaměřte se na své oči, ještě je čas je zachránit.

Je slunce pro oči hodně nebezpečné?

Sluneční paprsky dokážou na nechráněných očích udělat pěknou paseku. Zánět spojivek je to nejmenší, co si z pobytu na slunci bez slunečních brýlí lze odnést. Dlouhodobé vystavení intenzivním slunečním paprskům může způsobit šedý zákal a ve výjimečných případech i poškození sítnice. Může být příčinou vzniku rakoviny kůže očních víček a spojivky. „Na slunečních brýlích se nevyplatí šetřit. Tmavé, ale bez UV filtru mohou být dokonce škodlivější než žádné. Pod tmavými skly se totiž zornice rozšiřují, a do očí tak proniká více slunečních paprsků, které mohou zraku škodit,“ říká primářka Oční kliniky DuoVize Praha MUDr. Lucie Valešová a dodává: „Na horách a u moře noste sluneční brýle i v případě, že se slunce schovává. Až 80 % UV záření totiž pronikne i nízkou oblačností."

Máme si koupit lupu, nebo raději brýle?

Brýle jsou pro mnohé symbolem nedostatečnosti nebo stáří. A tak natahují ruce, aby si přečetli knížku nebo etiketu v obchodě. Nechtějí si přiznat, že je dostihla vetchozrakost – typická oční vada postupujícího věku dostavující se kolem pětačtyřicítky. Pružnost oční čočky se časem zhoršuje, zaostřit na krátkou vzdálenost je stále obtížnější. Než si šéf všimne, že se divně lepíte na monitor počítače, a rodina začne protestovat, že ze supermarketu nosíte prošlé potraviny, je lepší navštívit očního lékaře.

Je nutné si pro čtení na slunci pořizovat další brýle?

„Jakákoli dioptrická čirá plastová skla mají téměř stoprocentní UV ochranu. Nemusíte se tedy bát toho, že vaše oči nejsou chráněny,“ říká Žaneta Gerstbergerová, školitelka v oblasti optiky společnosti Optiscont. A co se týče pořizování čtecích brýlí na zahrádku nebo na pláž, nejlepším řešením je zvolit samozabarvovací brýlové čočky. Ty se zabarví podle teploty a intenzity UV záření a v místnosti se zase odbarví.

Lze kvalitu zraku ovlivnit jídlem?

Určitě ano. „Není to jen stará dobrá mrkev, ale očím svědčí mnohé další potraviny s antioxidanty a s obsahem vitaminu A, luteinu nebo aminokyselin,“ radí primářka Valešová a doporučuje konzumovat vejce, mořské ryby a listovou zeleninu.

Je pravda, že šedý zákal není dobré léčit?

Naopak, musí se léčit brzy. Pokud se onemocnění zanedbá, může vést až ke slepotě. Šedý zákal se projevuje zhoršením vidění do dálky i blízka. Léčit se dá jen operačně, tedy vyjmutím zakalené čočky a nahrazením umělou nitrooční čočkou. „Mezi lidmi stále koluje mýtus, že šedý zákal potřebuje takzvaně uzrát, aby byla čočka tvrdší a lépe se s ní lékařům pracovalo. To platilo před mnoha lety, kdy se k operaci používala zcela jiná technika. Při současných postupech je to nesmysl. Když pacient otálí, zbytečně si zhoršuje kvalitu života špatným viděním a zvyšuje se riziko operačních komplikací,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. 

Další důležité informace o zraku najdete v červencovém čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6412888:gallery:true:true

Autor: lac
Video se připravuje ...