Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Letní průšvihy a tipy na to, jak jim předejít. Buďte připravená na horké dny!

  • ...
    14. června 2020 | 06:00

    Jaro a léto patří pro milovníky tepla k nejkrásnějším ročním obdobím. Ostré slunce, prach, ale i kila navíc vám však mohou nadcházející dny pěkně znepříjemnit. Připravte se proto na teplé dny včas, a vyhněte se tak případným zdravotním komplikacím, jako jsou podrážděná či spálená kůže, zažívací problémy nebo kýchání kvůli alergii. Tohle vám pomůže!

    Pouze pár preventivních opatření vám může pomoct užít si blížící se léto naplno. Zjistěte ale také, co dělat, když se daný problém přece jen objeví.

  • Pocení a zápach z podpaží

    Autor: istock.com

    Pocení a nepříjemný zápach podpaží nebo nohou můžou zcela zničit vaši představu o dokonalém létě. Jak tomu účinně zabránit? Noste oblečení vyrobené z přírodních materiálů, jako jsou bavlna nebo len. Dalším trikem je také vrstvení. Košilka nebo bavlněný top pod halenkou účinně pohltí pot. Buďte také obezřetná při výběru barvy oblečení. Světlé odstíny tolik nepohlcují sluneční paprsky. 

    Proti zápachu z pocení vám nejlépe pomůže deodorant nebo antiperspirant. Stále nevíte, jaký je mezi nimi rozdíl? Zatímco deodorant utlumí pach, antiperspirant také zabraňuje samotnému pocení. Oba produkty využívají šetrné antimikrobiální látky, které brání množení bakterií, a omezují tak pach potu.

  • Podrážděná kůže z častého holení

    Autor: istock.com

    Jste na podzim a v zimě s holením trochu línější? Není se čemu divit. Chloupky jsou skryty pod vrstvami oblečení, a tak nepřitahují cizí pozornost. S příchodem teplých dnů se ale mění i váš šatník, a s tím přichází i pravidelné holení nohou a podpaží. To může vést k podráždění kůže a následnému vzniku vyrážky. Jak proti tomu bojovat?

    Velkou roli při předcházení zarůstání chloupků, vzniku pupínků po holení a podráždění pokožky hrají volba holicího strojku, správné techniky, ale i použití holicí pěny, která změkčuje pokožku. Při holení na strojek či žiletku příliš netlačte, aby posléze nevznikly pupínky. Důležitá je také péče po holení, proto pokožku zchlaďte studenou vodou a naneste na ni tělové mléko nebo toner ve spreji, který vrátí pokožce její přirozené pH.

  • Zarudlá vnitřní stehna

    Autor: istock.com

    Pokud máte pár kilo navíc a ta se vám uložila zejména v oblasti boků a stehen, pak vás čeká s příchodem léta jistá nepříjemnost. Zatímco štíhlé ženy si budou vesele nosit šaty, vy budete hledat triky, pomocí kterých zabráníte bezprostřednímu tření stehen. Naštěstí ale existují ochranné pásy na stehna, zvané bandaletky, nebo také bezešvé kalhotky s nohavičkou. V případě, že si chcete vzít opravdu krátké šaty či sukni, použijte na inkriminovaná místa tuhý deodorant, který zabrání pocení a následně i odírání stehen.

    V případě, že už k zarudnutí pokožky náhodou dojde, pravidelně ji hydratujte. Používejte krémy, které obsahují přírodní vitaminy C a E, měsíček nebo extrakt z okurek. Každý den se osprchujte, a to nejlépe vlažnou vodou, abyste zmírnila podráždění. 

  • Prach

    Autor: Shutterstock.com

    Pyl, ale i prach, který se dostane zejména v létě do bytu skrze otevřená okna, můžou být jednou z příčin alergií a astmatu. Aby byl váš dům čistý a tělo zdravé, ideálně každý den vysávejte a každý týden převlečte všechny lůžkoviny. Ty následně uložte do prachuvzdorných obalů. 

    V ranních hodinách jsou hodnoty pylu v ovzduší nejvyšší, proto nejlépe zůstaňte doma a přehnaně nevětrejte. Myjte si také častěji vlasy, ve kterých se pyl usazuje. V bytě udržujte vlhkost ovzduší nejlépe mezi třiceti až padesáti procenty. Pomůže vám k tomu zvlhčovač vzduchu.

    Vyčesávejte také své domácí mazlíčky a pravidelně vytírejte podlahy. Pokud máte dítě s alergiemi, nechte plyšové hračky v mrazáku po dobu osmačtyřiceti hodin. Tento jednoduchý trik zabije prachové roztoče. "Sterilní domácnost je v případě alergií na roztoče minimální nezbytností," tvrdí MUDr. Martin Nouza, CSc., Centrum klinické imunologie v Praze 1.

  • Otrava zkaženým jídlem

    Autor: iStock.com

    Průjem, nevolnost a zvracení jsou běžné příznaky otravy jídlem. Pravděpodobnost, že sníte zkaženou potravinu v létě, je mnohem větší. Lidé se v teplých dnech často scházejí při příležitosti grilování, a zatímco se všichni vesele baví, čerstvé maso a další jídlo leží na přímém slunci. Může se tak snadno zkazit teplem.

    Pokud zpozorujete, že vám není po jídle dobře, pijte hodně vody a odpočívejte. Většina lidí otravu jídlem během několika hodin nebo pár dní překoná, jelikož se toxiny dostanou z těla přirozeně. Snažte se během této doby nejíst dráždivé potraviny a raději sáhněte po suchém pečivu, rýži nebo banánu. Nepijte kávu, alkohol a nekonzumujte ani mléčné výrobky.

  • Suchá pleť, spáleniny a úpal

    Autor: istock.com

    Suchá pokožka způsobená horkým suchým vzduchem může vyvolat svědění, praskliny, časné vrásky a změny barvy kůže. Abyste tomu zabránila, místo běžného mýdla se sprchujte hydratačním sprchovým gelem. Následně naneste na pleť, dekolt i tělo hydratační krém, a to nejlépe s kyselinou salicylovou. Pravidelně pokožku čistěte a provádějte exfoliaci pomocí peelingu.

    I když zrovna nesvítí slunce, nezapomínejte používat opalovací krém, popř. jakýkoli jiný krém s SPF faktorem. V horkých dnech noste také pokrývku hlavy, abyste předešla úpalu. Pokud se vám stane, že se spálíte, naneste na zarudlá místa krém s aloe vera a mentholem, popř. pokožku ochlazujte studenými obklady.

Autor: Veronika Duží
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...