Včelí pyl je zázrak přírody, ale i superpotravina! Víme, jak ho zařadit do jídelníčku
Zahlédli jste na Instagramu lahodné smoothie a acai bowls posypané žlutými zrníčky? Možná budete v šoku, že se nejedná o žádná semínka, ale včelí květový pyl! Ten je starý jako včelařství samo a používá se nejčastěji v čínské medicíně. Díky jedinečné kombinaci látek má obrovské přínosy pro zdraví. Zatímco med je jím tvořen pouze z pěti procent, žlutá zrníčka pylu rouskového nebo pylu perga můžete do svého jídelníčku zařadit ve stoprocentní koncentraci.
Jaké jsou zdravotní přínosy včelího pylu a na co byste si naopak při jeho konzumaci měli dávat pozor?
Včelí květový pyl se používá po staletí
Autor: istock.comPodle databáze přírodních léčivých přípravků je včelí pyl v podstatě směsí včelích slin, nektaru a rostlinného pylu, který se shromažďuje na zadních nohách dělnických včel. Včely na svém těle vrátí tuto směs zpět do svých úlů, zabalí pyl do voštinových buněk (plástev medu) a ty podstoupí určitý druh kvašení. Pyl pochází z různých rostlin včetně pohanky, kukuřice, a dokonce i borovice.
Jelikož pyl může pocházet z různých rostlin, může se lišit i složení včelího pylu, v závislosti na rostlinném zdroji, a dokonce i geografické oblasti. Včelí pyl se od včelího jedu a medu liší, ale stále je to forma apitherapie, která je druhem alternativní terapie.
Nutriční hodnoty včelího pylu
Autor: istock.comVčelí pyl obsahuje řadu biologicky aktivních látek. Z hlediska nutričního profilu literatura o pylu včel naznačuje, že až padesát procent pylu může být tvořeno polysacharidy.
Jedna lžíce včelího pylu obsahuje:
- 40 kalorií
- 7 gramů sacharidů (z toho 4 gramy cukru)
- 0 gramů tuku
- 2 gramy bílkovin
- 1 gram vlákniny
- vitamin C, železo, vápník, fosfor, draslík, hořčík, kartenoidy, fytochemikálie, flavonoidy a další významné látky
Doporučená denní dívka činí jednu až tři lžičky pylu denně. Neupravujte ho tepelně, a přidávejte si ho tak nejlépe do studených jídel či nápojů.
Potenciální zdravotní přínosy včelího pylu
Včelí byl je zázrakem přírodyAutor: istock.com- Redukuje zánět – Jelikož včelí pyl obsahuje široké spektrum vitamínů, minerálů a antioxidantů, má se za to, že má významné protizánětlivé vlastnosti. Podle článku publikovaného v Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine včelí pyl funguje tak, že inhibuje aktivitu enzymů zodpovědných za vývoj zánětlivých procesů.
- Potlačuje projevy PMS – Z nedávného výzkumu vyplývá, že kombinovaný produkt obsahující royal jelly (balzám na jizvy), extrakt z pestíku a včelí pyl má pozitivní vliv na potlačení příznaků premenstruačního syndromu včetně podrážděnosti a přírůstku hmotnosti. Účinky samotného včelího pylu na příznaky související s PMS však vyžadují další výzkumy.
- Urychluje hojení ran – Včelí pyl má antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci podpořit regeneraci poškozené tkáně.
- Posiluje imunitu
- Zpomaluje stárnutí
Jaká jsou rizika konzumace včelího pylu?
Autor: istock.com- Alergická reakce – Pokud jste alergičtí na pyl (zejména z pampelišky, ambrózie nebo rostlin z čeledi Asteraceae), mohou u vás včelí pyl a jeho doplňky vyvolat vážnou alergickou reakci!
- Kombinace s ředidly krve – Včelí pyl by se neměl kombinovat s běžnými krevními ředidly, jako je Warfarin. Tato interakce může zvýšit riziko krvácení, proto vše raději konzultujte se svým lékařem.
- Kontrakce dělohy – Včelí pyl může mít účinky na stimulaci dělohy, proto je nejlepší se mu vyhnout, pokud jste těhotná nebo kojíte. Opět se raději poraďte se svým lékařem.
Jak včelí pyl používat?
Autor: istock.comVčelí pyl můžete vyzkoušet jako ozdobu na ovesných kaších, v jogurtu, na chia pudinku nebo v acai či smoothie bowls. Můžete ho dokonce použít jako ozdobu při přípravě domácí čokolády nebo ho přimíchat do müsli.
Chuť včelího pylu závisí na typu květu, z něhož pyl pochází, ale obvykle má květinovou a mírně hořkou, ale zároveň sladkou chuť. Pokud začnete používat včelí pyl, začněte s mírou, ideálně půl lžičky denně. Množství můžete postupně zvyšovat, a to až na jednu polévkovou lžíci.