Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborník radí: Úpal vs. úžeh. Jaké jsou příznaky, léčba a jaký je mezi nimi rozdíl

Úpal nebo úžeh?
27. června 2022 | 06:00

Slunce umí být pěkně zrádné. V letním žáru vás snadno dostihne úpal nebo úžeh. Jak jim předcházet a co vás zbaví potíží?

Horko a spalující sluneční paprsky jsou pro naše tělo velkou zátěží. Pokud pak nebudete dodržovat základní pravidla, mohou vás potkat nepříjemné zdravotní problémy, které vám prázdninovou idylku pěkně pokazí.

Co je co

Úpal a úžeh většinou lidé považují za totéž, přitom je mezi nimi velký rozdíl. Rozeznáte je přitom od sebe velice snadno. „Úpal je kolaps z horka, úžeh ze slunce. Pokud se jedná o kombinace pobytu v horkém, nevětraném prostředí s vysokou vlhkostí a nedostatkem tekutin, jedná se o úpal. Pokud je příčinou pobyt na přímém slunci, jde o sluneční úžeh“ vysvětluje Ivana Lánová, odborná konzultantka lékáren BENU.

Video se připravuje ...
Lékárnička na dovolenou: Co vám nesmí chybět? • VIDEO: Videohub

Na co si dát pozor

Úpal nebo úžeh nevyvolává jen horko a sluníčko. Přispívají k nim také vysoká vlhkost, nevětraná místnost u úpalu, nebo spálená pokožka od slunce u úžehu. U spálenin navíc k prvním projevům může dojít až za několik hodin. Vlivem dehydratace a ztráty solí se pak mnohem méně potíme, čímž se ještě více přehříváme, a to velmi rychle. Proto je důležité v horku a na slunci pít čistou vodu, přestože nepociťujeme žízeň.

Předcházejte potížím

Nejlepší je úpalu nebo úžehu úplně předejít. V první řadě hodně pijte, a pokud to jde, také omezte pobyt na přímém slunci, zejména kolem poledne, kdy intenzita slunečního záření dosahuje vrcholu (od 11.00 do 15.00). A pokud už jste vystavena spalujícím paprskům nebo horku, tak se pravidelně ochlazujte vodou, ledem nebo studenějším vzduchem, také noste slamák nebo kšilt, kvalitní sluneční brýle a namočte si vlasy. Pokud to jde, vyhněte se též zvýšené fyzické zátěži. Dále noste lehké vzdušné a světlé oblečení z přírodních materiálů (bavlny, lnu, hedvábí), otevřenou obuv nebo alespoň ponožky odvádějící pot a jezte lehké potraviny.

Když je vám zle

V případě, že už potíže máte, je potřeba hned zakročit. „První pomoc spočívá v zamezení dalšího přehřívání a přenesení postiženého na chladnější místo. Důležité je okamžitě začít s ochlazováním tak, že se podávají chladné nápoje a aplikují studené zábaly. V případě úžehu se doporučuje přikládat obklady přímo na hlavu,“ objasňuje odbornice. Zase to ale nepřežeňte a hned do sebe nepumpujte litry vody. Tekutiny naopak přijímejte postupně jen v malých dávkách. Také se vyvarujte velkým teplotním výkyvům. Je sice příjemné vstoupit z žáru do místnosti vychlazené na 18 °C, pro vaše tělo je to ale obrovská zátěž. Snadno se pak nachladíte nebo si zablokujete záda.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...