Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zadržujete moc vody? Víme, jak to poznáte a jaké jsou příčiny

...
9. července 2020 | 06:00

Nadměrné zadržování vody trápí velké množství lidí, ale podle průzkumů v něm vedou ženy – tento problém trápí 71 % z nich, a to hlavně kvůli hormonální nerovnováze běžné v těhotenství, menopauze a před menstruací. Muži jsou na tom lépe, tento problém trápí „jen“ 47 % z nich

Příjem a výdej tekutin v našem těle by měl být v rovnováze, ale vlivem nezdravého životního stylu začíná organismus zadržovat nadměrné množství vody. To s sebou nese spoustu zdravotních i kosmetických problémů.

Typy zadržování vody

Existují tři typy nadměrného zadržování tekutin:

- generalizovaný edém – vyznačuje se otoky po celém těle

- lokalizovaný edém – ovlivňuje konkrétní části těla (nejčastěji kotníky, lýtka), ale může ovlivnit také obličej, ruce a paže 

- lymfedém – lokalizovaný edém, při kterém se tekutina hromadí v noze nebo paži kvůli překážce v lymfatickém systému. Tento stav může být zděděn nebo může být důsledkem poškození lymfatických cév. U tohoto typu zadržování tekutin příznaky spočívají v silné únavě, změně barvy kůže, silně oteklé končetině a eventuální deformitě postižené oblasti.

Příčiny nadměrného zadržování vody

Mezi nejčastější příčiny nadměrného zavodnění patří:

- nezdravá strava (příliš mnoho soli)

- nadváha

- nedostatek pohybu

- nedostatek tekutin a draslíku

- hormonální antikoncepce

- choroby jater, ledvin nebo srdce

- hormonální výkyvy (těhotenství, napětí v prsou nebo otoky rukou před menstruací, nabírání na váze a zavodnění v souvislosti s menopauzou)

- překyselení organismu.

Jak zjistit, jestli zadržujeme vodu?

Pokud chcete zjistit, jestli je váš organismus extrémně zavodněný, udělejte si test: stiskněte chodidlo, kotník nebo lýtko pomocí pomalého, stálého tlaku palcem. Je-li otok přítomen, na kůži se objeví brázdičky podobné těm, které vidíte na prstech, když jste byli dlouho ve vaně nebo ve sprše. Odborné hodnocení k určení příčiny otoku nohou je však stále nezbytné.

Příznaky nadměrného zadržování vody

- otoky (patří mezi nejběžnější projevy zavodnění organismu, především následkem špatného proudění lymfy v těle a žilní nedostatečnosti)

- nevysvětlitelný hmotnostní přírůstek za krátkou dobu

- oteklé břicho, klouby nebo prsty na rukou 

- obtížné hubnutí

- celulitida

- nadměrné pocení (stále vlhké dlaně a chodidla)

- změny krevního tlaku, srdeční a dechová nedostatečnost.

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud trpíte zadržováním vody, které trvá déle než týden, je důležité se poradit se svým lékařem, abyste zjistili příčinu a vyloučili případné problematické zdravotní stavy.

Tipy, jak tělo odvodnit, najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Marie Bezděková
Video se připravuje ...