Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vědci dokazují: Káva našemu zdraví prospívá! Proti jakým nemocem bojuje?

Káva našemu zdraví prospívá! Proč ji máme pít?
29. června 2020 | 06:00

Voňavá káva je pro nás symbolem odpočinku. Pijeme ji na povzbuzení i kvůli lahodné chuti. A jak se ukazuje, káva prospívá i našemu zdraví. Vědci totiž objevují stále další benefity.

Káva to v minulosti neměla snadné. Ještě nedávno byla odborníky zatracována jako droga, která způsobuje psychické problémy včetně depresí a paniky, byla podezírána, že vede k některým typům rakoviny, že je příčinou vysokého tlaku a kardiovaskulárních chorob. Nápoj byl dokonce považován za stejně nebezpečný jako morfin nebo kokain.

Až pět hrnků denně

Dnes se její světová produkce pohybuje kolem 8,6 milionu tun ročně a vědci zjistili, že káva naopak v mnoha směrech zdraví velmi prospívá. Nesmíme jí ale vypít moc. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je maximální doporučená denní dávka kofeinu kolem 400 mg. To je čtyři až pět hrnků.

Bez kávy ani den

U nás každý vypije za rok kolem tří kilogramů voňavého moku. „Když agentura STEM/MARK nedávno dělala na to téma průzkum, zjistilo se, že den bez kávy si vůbec neumí představit 87 procent žen a 75 procent mužů,“ říká výživová poradkyně Romana Kotěrová. Osm z deseti oslovených označilo pití kávy za rituál. Mnohdy si ji dávají, aniž by na ni přímo měli chuť. Pro většinu Čechů je káva nedílnou součástí života.

Káva je zdroj antioxidantů

Podle odborníků má káva více antioxidantů než zelený čaj nebo kakaové boby. V nezpracovaných kávových zrnech vědci identifikovali asi tisíc antioxidantů. Podle řady studií je káva označována jako hlavní, v některých případech dokonce primární zdroj antioxidantů mezi potravinami. „Antioxidanty pomáhají tělu zbavit se volných radikálů. To je druh odpadu, který tělo přirozeně produkuje v rámci různých procesů. Volné radikály jsou přitom toxické a můžou mimo jiné způsobit záněty,“ vysvětluje internista MUDr. Pavel Gajdoš. Záněty jsou pak základní příčinou mnoha chronických zdravotních problémů, včetně artritidy, aterosklerózy nebo rakoviny. Jinak řečeno, antioxidanty v kávě pomáhají udržovat tělo v dobrém stavu tím, že chrání buňky před poškozením. Jedním z antioxidantů obsažených výhradně v kávě je kyselina chlorogenová, která pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.

Kávou proti alzheimeru

Pravidelné popíjení kávy je dobrou prevencí demence a Alzheimerovy choroby. V rozsáhlé studii finských vědců se uvádí, že konzumace tří až pěti šálků kávy denně snižuje riziko vzniku alzheimera až o 65 procent. O tom, jak může káva pomoct ochránit před kognitivním úpadkem, neboli demencí, existuje několik teorií. Podle jedné z nich kofein zabraňuje vzniku a hromadění beta-amyloidního plaku, který přispívá k nástupu a rozvoji Alzheimerovy choroby. Vědci dále tvrdí, že existuje propletenec: pití kávy pomáhá i proti cukrovce.

Káva je prevencí proti rakovině

Muži, kteří pijí kávu, mají nižší riziko rozvoje agresivní formy rakoviny prostaty. Vedle toho nový výzkum Harvardovy univerzity ukazuje, že pití čtyř nebo více šálků denně snižuje i nebezpečí rakoviny dělohy u žen, a to o celých 25 procent. Srovnávalo se to se ženami, které pily sotva jeden šálek denně. „Ověřuje se i pozitivní dopad konzumace kávy jako ochrany před nádory tlustého střeva, konečníku a prsu,“ říká onkoložka Veronika Benešová. Polyfenoly, tedy antioxidační chemikálie obsažené v kávě, prokázaly antikarcenogenní vlastnosti hned v několika studiích. Vědci předpokládají, že pomáhají zmírňovat zánět, který by mohl být za některé typy nádorů odpovědný.

Káva snižuje depresi

Velmi povzbudivé jsou výsledky studií spojené s vyšší konzumací kávy a léčbou deprese. Několik studií shodně potvrdilo, že více než čtyři kávy denně omezují depresi až o dvacet procent. A to i u pacientů, kteří se s onemocněním léčí. Je to zřejmě kvůli tomu, že kofein aktivuje neurotransmitery, které kontrolují náladu, včetně dopaminu a serotoninu.

Proti kterým dalším nemocem káva bojuje? To najdete v aktuálním čísle Blesk zdraví, které seženete na stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat ZDE >>>

6412888:gallery:true:true

Autor: sia
Video se připravuje ...