Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Artróza a lázně: Kdy máte nárok na pobyt a budete něco doplácet?

28. ledna 2019 | 13:45

Trápí vás artróza a nejste si jistí, zda máte nárok na lázně? Řekneme vám, v jakém případě vám lázně přiklepnou, zda si budete muset něco připlatit, a jak o léčebný pobyt vlastně zažádat.

Pokud trpíte artrózou, o lázně se určitě zajímejte. Jestli totiž máte artrózu v pokročilém stádiu třetího nebo čtvrtého stupně, máte šanci na tzv. komplexní lázeňskou péči, kterou vám celou uhradí pojišťovna.  U méně závažného onemocnění prvního a druhého stupně pak patrě půjde jen pobyt příspěvkový. To znamená, že procedury jsou hrazené, ale ubytování a jídlo si musíte zaplatit sami.

Jak získat nárok na lázně?

Vaše cesta do lázní každopádně začíná u vašeho ortopeda nebo rehabilitačního lékaře. „Specialista musí nejprve posoudit, zda potřebujete lázeňskou rehabilitační péči a na základě toho ji navrhnout,“ upřesňuje primářka lázní Bohdaneč Ljiljana Marič. S doporučením od specialisty pokračujete k praktickému lékaři, který vám vystaví návrh na lázeňskou léčbu. A tu pak ještě musí odsouhlasit revizní lékař pojišťovny. Podívejte se na to, jak se dostat do lázní, podrobněji. 

Artróza: Důležitý je správný pohyb

Při artróze se do lázní jezdí na 21 dnů. Co vás tam čeká? U této diagnózy je velmi důležitý pohyb, který ale musí být správný. Budete cvičit ve skupině i s fyzioterapeutem a učit se, jak končetiny zatěžovat a protahovat, jak má vypadat správné držení těla apod. „Vzdělávání pacienta je při artróze velmi důležité. I z toho důvodu, že musí vědět, jak se o sebe starat i po návratu domů,“ říká primářka Marič.

 

Autor: taj

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...