Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Slovenské termály a lázně: Koupejte se v mořské vodě, lyžujte a pijte víno!

23. ledna 2019 | 11:48

Potřebujete načerpat nové síly nebo dokonce vyléčit nějaké zdravotní komplikace? Milujete teplou vodu? Nemusíte čekat na letní dovolenou u moře, ani vyrážet nikam za exotikou. Jeďte k našim východním sousedům, a to bez ohledu na to, jaké je zrovna roční období.  Slovensko je totiž termální ráj.

Termální lázně a koupaliště jsou rozložené po celé ploše Slovenska. Ať už preferujete hory nebo procházku v nížině, určitě budete mít z čeho vybírat.

Termály na Slovensku: Pro dva i celou rodinu

Ve slovenských termálech si to užijete, ať už jedete s partnerem, kamarádkami nebo vezmete celou rodinu. Součástí termálních koupališť jsou totiž také aquaparky a další atrakce, kde se skvěle vyřádí malí i velcí. Tady jsou naše osvědčené tipy, kam jet.

Termální lázně Bešeňová: Ráj pro lyžaře

Jestli milujete hory, lyžování nebo turistiku, jsou jasnou volbou lázně Bešeňová nedaleko Liptovského Mikuláše. V tomto nejmodernějším termálním komplexu na Slovensku najdete uvnitř i venku hned několik celoročně otevřených bazénů s teplou vodou. Vaše děti jistě ocení vodní hrad nebo bazén s umělým vlnobitím, skluzavky a tobogány, z nichž některé patří k nejrychlejším na Slovensku. K načerpání nových sil a posílení imunity můžete využít Vitální svět s několika druhy saun nebo relaxační centrum s bohatou nabídkou masáží a zábalů. Více na www.besenova.com.

Co dělat v okolí? Výhodou Bešeňové je, že jsou odtud snadno dostupné Nízké Tatry. Kromě krásné přírody tam na vás v zimě čeká i výborně vybavená lyžařská střediska, například areál Jasná.

Termály Veľký Meder: Pohoda u Dunaje

Město Veľký Meder a jeho termální lázně se nachází v Podunajské nížině, asi hodinu autem z Bratislavy. Komplex nabízí několik vnitřních i vnějších bazénů s teplou vodou. Zdejší termální pramen má specifické geotermální složení, díky tomu má blahodárné a léčebné účinky a pomůže např. při léčbě pohybového ústrojí. K dispozici je vám i místní wellness centrum se 4 druhy saun, děti zase ocení tobogány, klouzačky a další atrakce. Více na www.lazne-velky-meder.eu.

Co dělat v okolí? Areál termálního koupaliště je obklopen lesoparkem, kam můžete vyrazit na pohodovou procházku nebo si zaběhat. Za návštěvu stojí také 20 km vzdálená Dunajská Streda, která nabízí nejen další termální koupaliště, ale i mnoho památek.

Podhájska: Termály podobné Mrtvému moři

Termály Podhájska  se nachází na jihu Slovensku nedaleko Nových Zámků a zdejší voda je světovým unikátem. Svým složením se totiž velmi podobá Mrtvému moři. Léčivě působí na lidi, kteří trpí chorobami dýchacích cest, stimuluje štítnou žlázu, pomáhá na klouby, cévy i při celkovém vyčerpání. Za návštěvu stojí určitě také vitální svět s komplexem saun i wellness s komplexní nabídkou služeb. Více na www.tkpodhajska.sk.

Co dělat v okolí? Volný čas můžete strávit cyklistikou, rybolovem nebo výlety do okolních měst. V okolí Podhájské se nachází množství turistických a kulturních atrakcií, například arboretum v Tesárske Mlyňanech, klášter Mariánská Čeleď, skalní obydlí v Brhlovce, zámek Topoľčianky. V blízkosti jsou města Nitra, Nové Zámky a Levice.

Lázně Piešťany: Slunné město se skvělým vínem

Piešťany s více než 200letou tradicí leží na jihozápadu země a jsou nejznámějšími a největšími lázněmi na Slovensku. Lázně, v nichž se léčí hlavně pohybové a nervové ústrojí, se proslavily se nejen termální vodou, ale také účinky piešťanského sirného bahna. Vyzkoušet můžete i ve světě unikátní koupel, která kombinuje oba přírodní zdroje. Ulehnete do bazénku, jehož dno tvoří silná vrstva sirného bahna a přes tu k vám proniká léčivá minerální voda. Více na www.lazne-piestany.cz.

Co dělat v okolí?  Pokud sem zavítáte, je pravděpodobné, že budete mít hezké počasí. Piešťany totiž  patří k nejteplejším a nejslunečnějším místům Slovenska. Okolí láká k vycházkám nebo třeba plavbě výletní lodí po Váhu. A určitě ochutnejte výborná vína ze slunných svahů nedalekých Malých Karpat – malokarpatská vína totiž patří na Slovensku k nejlepším.

 

Autor: beni

Lázně a wellness

Lázně v ČR Nárok na lázně Kolik stojí lázně Wellness pobyty

Ve speciálu lázně a wellness najdete vše, co hledáte. Co zajímavého nabízí Karlovy VaryMariánskéFrantiškovy nebo Konstantinovy LázněTřeboňLuhačovicePoděbradyLibverdaMšené nebo třeba Toušeň? Víte, kdy máte nárok na lázně, pokud jste např. po operaci kolene, máte astmaartrózu nebo cukrovku? Chcete relaxovat? Našli jsme to nejlepší wellness pro ženypáry i seniory. Projděte si naše tipy na wellness v ČR i na Slovensku.

Video se připravuje ...