Čtvrtek 24. října 2024
Svátek slaví Nina, zítra Beáta
Oblačno 14°C

Bahnisko, solná mlha a Hammam. Co zažít v termálech na Slovensku?

24. října 2024 | 06:00

Trenčianské Teplice, Piešťany a Rajecké Teplice. Tyto troje slovenské termální lázně, které jsou pro nás díky svojí poloze dobře dostupné, jsem před několika dny otestovala. Co z jejich nabídky mě nadchlo tak, že jsem si to musela dopřávat znova a znova?

CO VE ČLÁNKU NAJDETE:
Rajecké Teplice - intenzivní solná pára a výzva v turecké koupeli
Piešťany - bahno v unikátním bazénu i na talíři
Trenčianské Teplice - procedura jako z Pohádek jedné noci

Slovenské termály blízko hranic

Trenčianské Teplice leží jen 50 km od Luhačovic a zhruba 150 km od Brna. Stejně vzdálené jsou od moravské metropole i Piešťany. Do Rajeckých Teplic je to například z Ostravy 120 km.

Rajecké Teplice: Ponořte se do solné mlhy

Antický styl v Rajeckých Teplicích.
Autor: taj

Tyhle termály se rozprostírají v klidné Rajecké dolině, kterou obklopují Malá Fatra a Strážovské vrchy. Jejich léčivá voda je bohatá na vápník a hořčík, což prospěje pohybovému i nervovému aparátu. Celoroční bazény s léčivou vodou tu mají uvnitř i pod širým nebem. Lázně jsou postavené ve velkorysém antickém stylu, což na někoho může na první pohled působit kýčovitě. Jakmile se ale ponoříte do termální vody, začnete tuhle antiku s výhledem na slovenské kopce milovat!

Co bylo nejlepší: Taky se vždycky při pobytu u moře chcete prosolit na celý rok dopředu? Tak něco podobného jsem zažila právě v Rajeckých Teplicích. Takhle intenzivní solnou páru, jako mají v saunovém světě oni, jsem nikde jinde nenašla. Když jsem totiž vkročila dovnitř a obklopila mě absolutní bílá tma. Nezbývalo než se zorientovat, usadit se a užívat si sůl každým pórem na těle. Několikrát jsem se tam pak ještě musela vrátit.

Co mě ještě nadchlo: Máte rádi Kneippův chodník, kde si nohy namáčíte střídavě do teplé a studené vody, a krásně se vám tím prokrví? V Rajeckých Teplicích si to vyzkoušíte na celém těle. Mají tu totiž střídavou tureckou koupel, což jsou dva bazény vedle sebe. Jeden má teplotu 40 °C a druhý dvanáct a věřte, že doporučená jedna minuta v tak studené vodě je výzva. Do bazénů se na střídačku ponoříte celkem třikrát a garantuju vám, že se rozproudíte, jako nikdy předtím.

Servis: Praktické informace najdete na www.spa.sk, ubytování pro náročnější např. v Aphrodite Palace, který je propojený se spa. V lázeňském parku se nachází tříhvězdičkový hotel Malá Fatra. Okolí je vhodné pro turisty i cyklisty, kterým je určen portál www.cykloraj.sk.

Piešťany: Pro milovníky bahna

Secesní lázeňská architektura v Piešťanech.
Autor: taj

Malebné lázně Piešťany léčí hlavně pohybový a nervový aparát. Jsou situovány v rozsáhlém parku na ostrově, který obtéká řeka Váh a její slepé rameno. Mimochodem, přímo z něj se těží léčivé sirné bahno. Vysoký obsah síry, hořčíku nebo brómu mají i tamní horké minerální prameny, které vyvěrají z hloubky 2 km pod povrchem.

Co bylo nejlepší: Milujete to, nebo nenávidíte. Do této kategorie podle mě patří piešťanský termální bazén bahnisko, přičemž já se hlásím do první skupiny. Bazén je unikátní tím, že nemá betonové nebo jiné pevné dno, ale dno přírodní. Tvoří ho silná vrstva sirného bahna, do které se při pohybu v bazénku lehce boříte. Léčivé bahno si nohama můžete také nabrat a dát si ho přímo na bolavá místa. Bazén je napouštěný minerálními prameny, které vyvěrají hluboko pod ním. Tím, jak voda musí protéct vrstvou bahna, dostanou se do ní další cenné látky. Z přírody tak získáte maximum. Po koupeli navíc ještě následuje zábal, při kterém se potíte a necháte tělo, aby vše dovstřebalo.   
Extra tip: Ve stejném pavilonu, jako bahenní bazén, se nachází i kavárna, kde musíte ochutnat výborný čokoládový zákusek pojmenovaný stylově „bahno“.

Co mě ještě nadchlo: Cyklistika ta se dá v Piešťanech provozovat na suchu i ve vodě. V jednom z bazénů tu totiž mají kola, kdy šlapete proti odporu vody. To se využívá při rehabilitaci i pro zvýšení kondice. Pokud máte radši klasiku, zamilujete si cyklostezku vedoucí podél řeky až do Trenčína a dál do Povážské Bystrice. Souběžně se stezkou vede i vlaková trať, takže výlety se dají různě nakombinovat. 

Servis: Praktické informace najdete ZDE. Velmi populární je tříhvězdičkový hotel Splendid a jeho pobyty s All Inclusive. Ubytování pro náročnější nabízí např. 4* hotel Esplanade (obě zařízení jsou chodbou propojená s Balneo Spa centrem) nebo 5* Thermia Palace.

Trenčianské Teplice: Objevte slovenský Hammam 

Hammam v Trenčianských Teplicích.
Autor: taj

V Trenčianských Teplicích, které leží v údolí říčky Tepličky na úpatí Strážovských vrchů, vyvěrají ze země sirné léčivé prameny. Ty nejen že působí na uvolnění svalového napětí a prokrvení tkání, ale podle výzkumu i analgeticky. Bolest se díky této léčivé vodě snižuje nejen během procedury, ale i po ní. Velkou výhodou těchto lázní je, že jsou od nás blízko – z hraničního přechodu Starý Hrozenkov zbývá už jen půl hodina cesty.

Co bylo nejlepší: Máte rádi Pohádky tisíce a jedné noci? Pak si vyberte právě tyto lázně. Jejich součástí je totiž exotická budova postavená v 19. století po vzoru tureckých koupelí hammam. Uvnitř se nachází sirný termální bazén, do kterého se během procedury na dvacet minut naložíte. (Mimochodem, lázně jsou zajímavé tím, že prameny, které proudí přímo do bazénů, mají ideální teplotu. Nemusí se proto ohřívat ani ochlazovat a díky tomu si udržují maximum léčivých látek.) Po koupeli se přemístíte do historické odpočívárny, která jakoby vypadla z orientální pohádky. Tam dostanete zábal, zpotíte se a necháte tělo, aby všechny ty minerály ještě dovstřebalo.

Co mě ještě nadchlo: Přímo v lázních nebo přes jejich eshop se dají koupit poměrně velké obklady s rašelinou (2 ks za 12,90 €) nebo mořským léčivým bahnem (2 ks za 13,90 €). Až se vám zasteskne po procedurách, jednoduše je nahřejete v mikrovlnce a přiložíte na problémové místo. Obklady jsou propustné, takže kromě tepla se vám do těla dostanou i cenné látky.

Servis: Praktické informace najdete na www.kupele-teplice.sk, ubytovat se můžete např. v hotelu Krym nebo Slovakia, ve kterém je bazénový a saunový svět. Do sauniček se vnitřní propojovací chodbou dostanete i z Krymu.

 

 

 

 

Autor: Eva Tajanovská, inf
Video se připravuje ...