Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Pecky z redakce: Mikina s názorem, chytlavá výzva a zázrak na vrásky

3. dubna 2023 | 06:00

Je tu další nabitý výběr toho nej, co nám uvízlo v redakčních sítích. Najdete tu oblečení, které vyjádří názor za vás a podpoří dobrou věc, oslavu architektury, nové pecky v kině, výzvu, kterou můžete podniknout s kamarády nebo kolegy v práci, vychytávky do domácnosti a ještě mnoho dalšího.

Zkuste to taky

Zapojte se s kolegy*němi, přáteli nebo blízkými do Květnové výzvy Do práce na kole a po celý květen (od 1. do 31. 5.) se dopravujte do práce na kole, na koloběžce, na skejtu, inlajnech, pěšky nebo poklusem! Sestavte tým a zkuste se po městě pohybovat aktivně, udržitelně, bezmotorově, zkrátka na vlastní pohon. Přidejte se k desetitisícům aktivních lidí z celé republiky a soutěžte s nimi o atraktivní ceny od našich partnerů. Nejde o lámání rekordů, ale o pravidelnost týmů a budování zdravých návyků a „bezmotorových” komunit. Ze zpětných vazeb víme, že velká část účastníků a účastnic výzvy u bezmotorové dopravy zůstane i po konci května. Registrace do Květnové výzvy Do práce na kole, pěšky či poklusem 2023 je otevřená od 1. února do 30. dubna 2023. Čím dříve se registrujete, tím méně zaplatíte a také dřív obdržíte startovní balíček s tričkem či nákrčníkem. Poukaz na startovné lze zakoupit také přes server GoOut (s možností využít širší portfolio platebních metod jako např. Sodexo, eBenefity, Edenred, Benefity a Benefit Plus, vše s příplatkem 15 Kč) a v registračním systému zadáním unikátního kódu poukázku uplatnit a registraci dokončit.

Video se připravuje ...
10 tisíc kroků denně - nutnost, nebo marketingový tah? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Mikina s názorem

Ecstatic obchod představuje mikinu s názorem. Ecstatic nabízí originální šperky, šaty a další doplňky pro ženy, které se nebojí být vidět a vědí, co chtějí. Mezi takové kousky patří i mikina s neortodoxním vyšitým obrázkem antické ženy a nápisem Moje tělo, moje pravidla a hastagem #nemlcetizlato. Tato mikina odkazuje na projekt Žena v zenu, za kterým stojí Lilia Khousnoutdinova a ve kterém zpovídá ženy napříč různými profesemi i sociálním zázemím. Tyto ženy spojuje to, že vystupují ve veřejném prostoru a tím pádem se setkávají s hejty a odsuzováním. V rozhovorech pak vysvětlují, jak se s tím vyrovnávají a co jim pomáhá, tyto nepříjemné situace překonat. Poselství na této mikině dále odkazuje na tělesnou autonomii každého z nás, která nesouvisí pouze s reprodukční tématikou a právem na interupci, ale týká se celé řady dalších témat. Jsme to pouze my, kdo má právo a nárok rozhodovat se, co s vlastním tělem uděláme a jak do něj necháme zasahovat. Taková rozhodnutí by měla být vždy svobodnou vůlí každého člověka. Vyjádřete svůj jasný postoj s tímto originálním kouskem oblečení i vy. Mikina vznikla ve spolupráci s designovým studiem Butterflies&Hurricanes a je k dostání v černé barvě a je vyrobená z biobavlny.

Křehké umění

Sklářský designér, výtvarník a malíř skla František Jungvirt aktuálně prezentuje svou uměleckou tvorbu v pražské galerii Curator Contemporary. Kolekce Fashion Glass z ručně foukaného skla vznikla ve spolupráci s oděvní výtvarnicí Barborou Kotěšovcovou. Inspirací se jim stal svět top modelingu. Koncepcí Curator Contemporary je propojení uměleckých objektů a obrazů, do dialogu s Jungvirtem a Kotěšovcovou tak vstupuje dílo malířky Jany Vojnárové. Výstavu Život a srdce dvě mocné linie lze navštívit do 19. května 2023.

Mají to na triku

Módní návrhář Jan Černý a malíř Jan Gemrot spojili své síly a pro Nadační fond Kateřiny Sokolové AutTalk navrhují tričko, které se bude prodávat v limitovaném počtu na festivalu Colours of Ostrava. Hlavním motivem potisku trička bude obraz hlavy bratra Katky Sokolové. Radovan je autista a díky němu Katka se svým otcem Janem Sokolem nadaci založila. Fotografii jeho profilu přenese Jan Gemrot na plátno. Jan Gemrot ke spolupráci dodává: „ AutTalk podporuji, protože se snaží smysluplně pomáhat, šíří osvětu a je za tím velmi osobní příběh. Na malbě začnu pracovat v nejbližších dnech a sám nevím, jak se to bude vyvíjet, předpokládám, že časově se to vejde do cca 3 týdnů. To se vlastně kvůli termínu výroby i musí.“ Jeden z nejúspěšnějších českých módních návrhářů Jan Černý se vyjádřil: „Někdy pro spoustu práce zapomínám, jak je důležité také vracet se zpět. Proto se opravdu těším, až uvidíte, co jsme s AutTalkem a malířem Janem Gemrotem, kterého obdivuju a vážím si ho, vytvořili. Limitované kusy z této triple-kolaborace budou stoprocentně podporovat nadační fond. Sběratelské kousky na sobě ponesou obraz, který momentálně Jan maluje.“ „Z této spolupráce mám velkou radost a jsem moc vděčná, že do toho kluci šli a podpoří tak náš nadační fond AutTalk a dobrou věc. Honzu Gemrota znám dobře z naší spolupráce z galerie, ve které pracuji a je to můj oblíbený malíř. Dokonce jsem si nedávno koupila jeho grafiku. Honza Černý je můj oblíbený návrhář, mám ráda sportovní módu a chystám se pořídit si jeho mikinu, takže ta naše spolupráce je úplně ideální. Oba jsou nejen velmi talentovaní, ale i lidsky skvělí. Moc se těším na výsledek!“ dodává Kateřina Sokolová.

Prima hvězdné léto

Přes padesát představení nabídne pátý ročník Prima Hvězdného léta pod žižkovskou věží. Zastřešená letní scéna Divadla Kalich a jeho hostů v Mahlerových sadech letos přivítá první diváky 26. června. Hrát se bude až do 6. září. V žánrově pestrém programu diváci najdou jak osvědčené tituly z předchozích ročníků, tak i představení a jména, která se pod žižkovskou věží objeví poprvé. Svou letní premiéru bude mít 28. června komedie Norma Fostera Za dveřmi kanceláří v režii Jiřího Seydlera s Terezou Kostkovou, Alešem Hámou, Václavem Koptou, Simonou Vrbickou a Jiřím Vojtou, kteří si v šesti propojených příbězích zahrají každý více rolí. Jednou ze zcela nových tvářích na Prima Hvězdném létě bude Josef Dvořák, který tu odehraje dva slavné tituly svého divadla S pydlou v zádech a Čochtan vypravuje. Poprvé pod žižkovskou věží se objeví také vyhledávaná komedie Perfect Days s Lenkou Vlasákovou, Janem Dolanským, Petrou Jungmanovou, Danou Syslovou ad., novinka Štěstí s Lucií Vondráčkovou a Hynkem Čermákem nebo populární komedie z české současnosti Zkurvení havlisti s Miroslavem Hanušem, Tomášem Měcháčkem a Karlem Zimou. K Tomáši Klusovi či Ondřeji Havelkovi, jejichž koncerty na Prima Hvězdném létě jsou už tradicí, v hudební části programu letní scény nově přibude Vojta Nedvěd s výjimečným koncertem Maluju na nebe.

 

Hebké mladé ruce

Do nabídky přírodní kosmetiky Caltha přibyl přítel vláčné pokožky. Tuhý balzám na ruce a tělo s návykovou vůní kakaového másla je vysoce koncentrovaný, neobsahuje ani jednu složku navíc. Je ideálním parťákem na cesty nebo do kabelky, šetří místo i ramena, je v praktickém obalu a nikam se nevylije. Získal certifikát CPK BIO, a tedy potvrzení toho, že obsahuje jen ty nejkvalitnější přírodní ingredience, nejsou testovány na zvířatech a jsou ekologicky balené. Certifikátem se od loňského roku pyšní 90 procent produkce firmy Caltha. Tuhý balzám na ruce a tělo se hodí na suchou či namáhanou pokožku, kterou citlivě regeneruje a zvláčňuje. Z 83 % je tvořen BIO kakaovým máslem nejvyšší kvality dodávaným z troubelické čokoládovny. Komplex jojobových esterů a vosků z akáciových a slunečnicových květů pomáhá hydrataci pokožky a usnadní roztírání. Lanolin ocení namáhané či otlačené partie vašeho těla. Přírodní nebělený včelí vosk z rodinného včelína dodá balzámu pevnost a bambucké máslo z přírodních zdrojů znovu podpoří regenerační, výživové a ochranné účinky.

Pivo jako mazanec

Velikonoční speciální piva už pomalu patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako kraslice, mazanec či čokoládový beránek. V experimentálním plzeňském pivovaru Proud letos poprvé uvařili spodně kvašený speciál, patnáctistupňový Velikonoční Mazec. „Náš Velikonoční Mazec je sytě zlaté pivo s bílou pěnou, dobrým nasycením a s poměrně dlouhou dobou ležení – přes 90 dní. Robustní sladová vůně je doprovázena i výraznou sladovou chutí s karamelovým nádechem, která je doplněna vyšší hořkostí. Ideálně se tak doplní vyšší plnost a sladkost. Chmelové aroma je spíše kořeněné až květinové, typické pro český chmel. V doznívání je toto pivo i přes svoji sílu jemné a působí velice čistým dojmem povzbuzujícím k dalšímu ochutnání,“ představuje novinku sládková pivovaru Proud Lenka Straková.

Ze života

Život se nedá naučit, každý je v něm pouhý samouk. V komedii „Život pro samouky“ režisérky Jitky Rudolfové se Jana Plodková představí jako žena po čtyřicítce, které život připraví řadu neočekávaných situací. Sama sebe a všechny trable však bere s nadhledem a s pořádnou dávkou sarkasmu. Film od producentů loňské úspěšné komedie Střídavka vznikl podle populární knihy „Láska pro samouky“ Barbory Šťastné. Dále hrají Jaroslav Plesl, Barbora Seidlová, Zuzana Kronerová, David Švehlík nebo Václav Neužil. „Nový život, noví muži, tak proč si připadám jako stará kráva?“ zní anotace knižní předlohy a právě nadhled a ironie hlavní hrdinky je jedním ze základních kamenů i pro filmovou podobu. „Kniha Báry Šťastné mě bavila zejména svou ironií a celkovým nadhledem na životní situace, které v určitém věku prožívá většina žen,“ přibližuje režisérka Jitka Rudolfová. „Klára je roztržitá, nesebevědomá, ale vtipná. Svůj život má celkem naplánovaný, ale dostane se do situace, kdy ty její plány přestanou vycházet a naopak se ona začne v životě trochu plácat,“ popisuje Jana Plodková hlavní postavu filmu. V kinech od 11. května.

Velikonoční stezka

Velikonoce, svátky jara, se již blíží a Stezka korunami stromů Krkonoše tradičně nachystala pro své návštěvníky víkend plný zábavy. Pro děti bude k dispozici výtvarná dílna, kde se mohou naučit uplést pomlázku, barvit velikonoční kraslice či zdobit perníčky. Dospělí se zase mohou těšit na ochutnávku vaječného likéru zdarma a odpočinout si v restauraci nebo na venkovní terase, kde se bude podávat speciální velikonoční menu a zelené jarní pivo. Během velikonočního víkendu nebudou chybět ani maskoti Stezky Emil a Emilka s pomlázkou, kteří se rádi s návštěvníky vyfotí. Zpestřete si váš víkend návštěvou Stezky korunami stromů v Janských lázních, která se nachází v srdci majestátních lesů národního parku. Trasa s délkou jeden a půl kilometru je díky své náročnosti vhodná pro každého a z jejího vrcholku se vám rozprostře jedinečný výhled do jarní krajiny. Cestu z vrcholu zpět si můžete zpříjemnit jízdou tobogánem a za každý sjezd s hlasitým projevem obdržíte Stezkové trubičky zdarma. Pokud Krakonoš dovolí příznivé počasí, pro děti bude opět otevřené hřiště – Emilův lesní svět, kde na ně čeká 11 tematických prolézaček!

Super zajíc

Kvalitní čokoláda, je superpotravina, která je vyráběna z nejkvalitnějších kakaových bobů, a vzniká tzv. bean-to-bar. Pouze tehdy zůstanou zachovány všechny živiny. Kakaový bob se zpracuje celý, neodděluje se kakaové máslo, ale to se také použije. Proto i mléčná čokoláda, která je bean-to-bar, je velice kvalitní a chutná. Takováto čokoláda zasytí a má také protisrážlivé účinky. Zlepšuje zdraví cév, průtok krve a činnost srdce. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Zabraňuje rozkladu kolagenu, a tak má blahodárný vliv i na naši pleť. Dodává tělu vitamíny A, B1, C, D a E a řadu minerálních látek: selen, mangan, zinek, vápník a měď. Kakaové boby patří mezi jedny z nejbohatších potravin na hořčík, pro sportovce tak kvalitní vysokoprocentní čokoláda představuje vynikající svalový relaxant. Tak vyzkoušejte třeba zajíčka Steiner & Kovarik, vždyť Velikonoce jsou už za dveřmi!

Vlasový peeling

Že jste o tom ještě neslyšela? Je na čase! Jestli chcete dokonale čisté, ale i zdravě vypadající vlasy, nezapomeňte na pravidelný hydratační peeling. První vlasový peeling od značky TRESemmé Purify & Hydrate obsahuje kyselinu hyaluronovou, bílý jíl a také kousky kokosu. Díky tomuto složení peeling důkladně odstraní nahromaděné nečistoty a mastnotu z pokožky hlavy. Zároveň vlasy hydratuje už od jejich kořínků, což je důležité pro jejich kondici i zdravý a hebký vzhled a zajistí, že se vlasy nebudou tak rychle mastit. Obsažený mentol pokožce hlavy dodá pocit svěžesti.

Desková klasika ožívá

Pokud chcete zábavu pro celou rodinu, potom byste neměli propásnout novinku na filmových plátnech. Snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů vychází ze slavné deskové fantasy hry Dračí doupě a ve filmu tak nechybí spoustu přímých odkazů, ale i easter eggů odkazující na hru samotnou. Její fanoušci se tak budou po celou dobu sledování jistě rozplývat blahem. Ale pozor, film není pouze pro znalce a nadšence do původní deskové hry. Díky svěžímu žánru fantasy komedie si jej užijí diváci všech věkových kategorií a vůbec není potřeba znát původní příběh nebo snad pravidla hry. Diváci se mohou těšit na bohaté herecké obsazení. V hlavní roli se představí Chris Pine jako bard, Michelle Rodriguez coby drsná válečnice, Regé-Jean Page jako ušlechtilý rytíř, Justice Smith jako mág a Sophia Lillis jako roztomilá druidka a měňavec. Cinema City uvádí film Dungeons & Dragons: Čest zlodějů v klasickém formátu 2D, 3D, ale i ve svých speciálních formátech, kterým jsou 4DX, IMAX a VIP Chodov.

Nová technologie

Crystal Retinal Ceramide Eye je první klinicky účinný retinal pro oční okolí, u kterého bylo prokázáno, že viditelně rozjasňuje oční okolí a snižuje výskyt vrásek a otoků již po jednom použití. Tento komplexní oční krém obsahuje dvakrát zapouzdřený retinal, vyživující ceramidy a vyplňové kuličky kyseliny hyaluronové, které podporují mladistvější vzhled očního okolí a zároveň jsou šetrné k pleti. Crystal Retinal Ceramide Eye je k dispozici ve 3 stupňujících se koncentracích (0,03-0,1 %). Složení je dermatologicky a oftalmologicky testováno, 100% veganské.

Malý, ale šikovný

Vychutnejte si své oblíbené nápoje a značky stisknutím jediného tlačítka. Každý z vašich blízkých má jiný vkus. S Tassimo Finesse si můžete vychutnat různé speciality, jako je espresso na probuzení, caffè crema po obědě, ranní latte macchiato, cappuccino pro vašeho nejlepšího přítele, horkou čokoládu pro vaši rodinu, nebo dokonce čaj od známých značek jako Jacobs, Milka či L'OR. S Tassimo si můžete vychutnat lahodné horké nápoje – pro celou rodinu, pro své přátele i pro sebe. Díky IntensityBoost si můžete připravit kávu s intenzivnější chutí. Stiskněte tlačítko start na 3 sekundy a kávu si vychutnejte ještě více.

Méně práce

Už vás nebaví zdlouhavě namáčet nádobí a neustále drhnout kuchyň, která po každém vaření vypadá jako po výbuchu? Vyzkoušejte nový revoluční víceúčelový sprej 3v1, který působí na 100 % každodenní mastnoty z jídla. Jar Power Spray vám pomůže dosáhnout dokonalé čistoty a lesku, aniž by vás to stálo spoustu námahy a úsilí. Jedná se o vůbec první multifunkční sprej na trhu, který dokáže odstranit mastnotu před mytím v myčce, ručním mytím a který dokáže efektivně umýt i kuchyňské povrchy. Řekněte sbohem zbytečné námaze a šetřete svým časem i vodou – díky novému Jar Power Spray 3v1.

Má se proč napařovat

Ukažte svůj styl s napařovačem oděvů Tefal Pure POP (DT2020E1). Tento hravý napařovač posouvá péči o oděvy na novou úroveň. Tefal Pure POP čistí a napařuje jedním plynulým pohybem a použití je zcela intuitivní. Pohodlný systém oboustranných nástavců umožňuje snadnou záměnu mezi sametovou stranou, která je ideální pro šetrné vyrovnání všech látek, dokonce i na těch nejchoulostivějších, a stranou pro odstranění vlasů, chlupů a drobných nečistot. Zcela přírodní síla páry redukuje pachy, dezinfikuje a osvěžuje. Tefal Pure POP je mimořádně kompaktní, tenký a lehký, abyste si jej mohli vzít kamkoli potřebujete. Ať už míříte do luxusního hotelu, na dobrodružnou cestu karavanem nebo třeba plánujete ubytování v kempu, všude jistě tento šikovný a skladný napařovač oděvů využijete. Tefal Pure POP má výkon páry až 20 g/min. Je zahřátý již za 15 s, a je tedy ideální pro časté používání a úpravu oblečení na poslední chvíli. Ke všemu se na něj můžete těšit ve čtyřech zářivých a hravých barvách. Rozzařte svůj šatník!

Zdravá závislost

Kdo neochutná, nepochopí? Na těchto křupavých srdíčkách si okamžitě vypěstujete závislost. Špaldová srdíčka představují skvělou a kvalitní snídani, která nastartuje váš den. Stejně tak se hodí na cesty jako zdravý a chutný snack do batůžku. Ale pozor! Doporučujeme koupit alespoň dvě balení, protože jakmile nabídnete svým spolucestovatelům, může se stát, že na vás nic nezbude.

Oslava architektury

Od 19. dubna do 17. května proběhne na piazzettě Národního divadla kurátorská výstava dřevěné architektury, která se koná v rámci Salonu dřevostaveb, festivalu a výběrové přehlídky současné dřevěné architektury v Čechách a na Slovensku. Součástí výstavy je také volně přístupná akce s osvětovým záměrem Den dřevěné architektury, která se uskuteční 20. dubna v budově Nové scény Národního divadla při náměstí V. Havla od 13 hod. Vedle veřejných prezentací vybraných architektonických ateliérů a rozhovorů s architekty nabídne přehlídku současných moderních technologií a zajímavých materiálů spojených s dřevostavbami. Přilehlá venkovní expozice třiceti osmi architektonických počinů v oblasti dřevostaveb v Česku a na Slovensku se zaměří na nejaktuálnější projekty. Přinese rovněž příklady čerstvě dokončených zahraničních realizací velkého měřítka. Výstava je koncipovaná jako atraktivní dřevěná instalace monumentálních rozměrů. Kromě toho, že na ploše 91 m 2 představí ty nejzajímavější dřevěné stavby, oživí také veřejný prostor a nabídne kolemjdoucím relaxační zážitkovou zónu.

Velikonoce v Mariánkách

V západočeských Mariánských Lázních, zapsaných spolu s Karlovými Vary a Františkovými Lázněmi už dva roky na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, se na kolonádě chystají velikonoční trhy, kde si můžete uplést pomlázku či košík a dozvědět se něco o původu velikonočních zvyků. Na Velký Pátek, tedy 7. dubna, v 19.30 h ve společenském domě Casino zahraje Západočeský symfonický orchestr Dvořákovu velikonoční Stabat mater. Na pláních nad městem ve výšce přes 800 metrů snad ještě najdete zbytky sněhu, na běžkách to už tedy nejspíš nepůjde. Pěšky určitě ano, a, pokud se přiobléknete, na kole taky. Otevřeno už bude mít i nedaleký zámek Kynžvart, kde se rovněž chystá předvelikonoční jarmark. Na pobyt v Mariánkách se v místním turistickém centru vyzbrojte kartou Karlovy Vary REGION CARD. Zajistí vám volný vstup do 40 galerií, muzeí, památek a dalších míst a zdarma ježdění městskou dopravou. Ve Falkensteiner Spa Resortu v Mariánských Lázních se bez zábran naplno oddejte lázeňským procedurám. Acquapura Spa má čtyři vyhřívané tematické bazény a čtyři sauny. V lékařském centru si můžete na míru objednat procedury celostní relaxace a pak svlažit hrdlo minerální vodou z vlastního hotelového pramenu Alexandra. Večer po pětichodovém menu s rozkoší posedíte na terase u ohně. Nálada se tu pak dotváří v Library baru, ano, mezi knihami. Pro nejmenší je připraveno velikonoční hledání vajíček a další překvapení.