Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pecky z redakce: Luxusní hostina za lidovku, bažantí premiéra nebo Art Safari

27. března 2023 | 06:00

Pecky z redakce jsou tím nejlepším, co nám za týden uvízlo v redakci a co nás zaujalo tak, že jsem si to nemohla nechat jenom pro sebe. Podívejte se, kam vyrazit za luxusní večeří skoro za hubičku, co nového v kosmetice, s čím přichází „král věnečků“ Roman Janeček – a mnoho dalšího.

Bažantovna na pražském Chodově

V lednu se otevřely dveře první Bažantovny. Jde o originální restaurační koncept pivní značky Zlatý Bažant, který navrhla mladá talentovaná designérka Romana Domanická. Další Bažantovna otevřela v průběhu ledna i v Brně. Přichází nová éra nejen pivní značky Zlatý Bažant, ale i pivovarnické skupiny Heineken Česká republika, pod kterou Zlatý Bažant patří. Vznikla totiž první provozovna s unikátním designovým konceptem. Ten je unikátní nejen proto, že se tu čepuje prémiový ležák Zlatý Bažant z tanku, ale i pro svou hravost a mladistvost. Návrh vznikl pod rukama mladé designérky Romany Domanické, která interiér restaurace sladila do černých, zlatých a hnědých tónů. Dominantou a srdcem celého prostoru je honosný podsvícený bar kombinující barevné designové sklo spolu s nápaditými brandovými prvky. Ty v podobě zlatých bažantích stop vedou přes bar až na černé zdi napříč podnikem. Mimo bar jsou v interiéru i další originální doplňky, například mosazné tanky či tabule s graficky znázorněným procesem vaření piva. Cihlové zdi doplňují křídou popisovatelné plochy.

Luxusní jídlo za dostupnou cenu

První ročník světového Restaurant Week festivalu v České republice se koná letos v Praze. Potrvá od 12. do 23. dubna a nabídne luxusní gastronomické zážitky ve výjimečných pražských restauracích. Cílem je, aby speciální menu, které restauratéři pro tuto akci připraví, bylo dostupné pro širokou veřejnost. Tomu také odpovídá cena: 790 korun na osobu. Restaurant Week bývá po celé Evropě už od roku 1992. Každoročně ho pořádají v New Yorku, Chicagu, Londýně a dalších evropských městech. Letos se konečně dostal i do Prahy. Jeho cílem je oslavit jedinečné gastronomické zážitky, letos pod heslem: #JidloNevychaziZMody Proč právě tento název? „Podniky, které jsme pečlivě vybrali, mají být jako modelky na přehlídce. Prostě mají ukázat to nejlepší, co momentálně frčí, co se nosí a jaké jsou trendy,“ říká Anna Grosmanová, organizátorka české varianty světového festivalu. Podle ní má akce být také oslavou jara. „Za poslední roky jsme si kvůli covidu, válce a také inflaci odvykli chodit do restaurací. Ony ale nezmizely, pořád odvádějí skvělé řemeslo a my bychom to chtěli lidem připomenout. Vrátit je ke krásně prostřeným stolům a nabídnout jim, aby se skvěle, ale také výhodně najedli,“ dodává.

Video se připravuje ...
Znáte tyto tradiční velikonoční pokrmy? • VIDEO: Videohub

Král věnečků

Loni v dubnu otevřel v pražské Pštrossově ulici cukrářský boutique Romana Janečka zaměřený na věnečky v miniverzi a několika příchutích. Nyní díky spolupráci s Ondřejem Hniličkou z pražského Hemingway Baru rozšiřuje svou nabídku o trojici RTD (ready to go) koktejlů v lahvičkách napárovaných k máslovému, čokoládovému a pistáciovému věnečku. Oslava prvních narozenin a oficiální uvedení koktejlů ve spojení s věnečky proběhne ve středu 19. dubna od 16 h, kdy se v boutique Věnečky Janeček chystá pop-up Hemingway Baru. Máslový věneček doprovází koktejl Old Fashioned na bázi jamajského rumu s kaštanovým sirupem a čokoládovými bitters. Čokoládový věneček Ondřej Hnilička spároval s celosvětově populárním koktejlem, Negroni a k základním ingrediencím přidal ještě bergamotový likér Italicus. Posledním párem je Gimlet s pistáciovým věnečkem. Dvousložkový koktejl Hnilička obohatil o kapku absintu pro intenzivní anýzovou vůni.

Biofáze

Kompletní sada pro enzymatickou regeneraci vaší pleti se skládá ze séra Geranium, Tymián a Bazalka. Aktivně hydratuje, tonizuje a zlepšuje vitalitu pleti se sklonem k nadměrné tvorbě vrásek. Podporuje rychlejší obnovu kožních buněk a zlepšuje mikrocirkulaci krve. Antioxidační účinky synergické směsi éterických olejů ovlivňují aktivitu enzymů, a tak účinně zlepšují stav pleti a zabraňují jejímu předčasnému stárnutí. Rituál Biofáze postupně promění mdlou a unavenou pleť v projasněnou pleť zářící zdravím. Biofází ošetřujte pleť ve 3 krocích použitím 3 sér v pořadí Geranium, Tymián a Bazalka. Nutno dodržet předepsané pořadí sér.

Art Safari 38

Art Safari proběhne ve Studiu Bubec ve dnech 13. – 21.5. 2023. Tentokrát se přiblíží názvu přehlídky – tématem ročníku bude ZVĚŘ. Půjde tu o široké spektrum vztahů lidí a zvířat, obdiv i zneužívání, i o hranice lidskosti a animality vůbec. Vedle výstavy více než dvaceti autorů z České republiky a Německa se tradičně můžete těšit na performance, koncerty, divadla, přednášky, komentované vycházky a workshopy pro děti i dospělé.

Ještě kvalitnější

Tradiční česká značka Fitmin přináší nejen obalové novinky, ale i inovované a zcela nové receptury. Vybrat si tak v rámci řady může opravdu každý páníček, kterému záleží na kvalitě toho, co se v misce jejich psích parťáků objeví. Protože se Fitmin snaží neustále reagovat na změny ve spotřebitelském chování, ale i na nároky chovatelů, prošla řada Fitmin For Life kompletní revizí. „V řadě krmiv Fitmin For Life naleznete i receptury, které jsou zcela hypoalergenní, tedy bez obsahu pšenice a kukuřice, které bývají u psů velmi častými alergeny. Naprostou samozřejmostí je také nulová přítomnost geneticky modifikovaných surovin, umělých barviv i aromat,“ vyjmenovala Denisa Kopecká, výživová expertka značky Fitmin a dodala: „Čerstvé maso bez kostí je zárukou jednak té nejvyšší chutnosti, ale díky unikátní technologii, kterou Fitmin při výrobě krmiv používá, i zárukou prvotřídní kvality a zachování všech důležitých živin. Maso díky této technologii neprochází ve výrobě žádným mezistupněm jako je například vaření nebo vysoušení, ale je přidáváno čerstvé. Tím jsou naše krmiva i receptury tak unikátní.“

Stačí odhodlání a dobré boty

Běh je pro člověka přirozeným pohybem a jeho pozitivní důsledek na lidské zdraví je nepopiratelný. Navíc k němu nejsou potřeba žádné zvláštní pomůcky, a proto není divu, že jeho obliba každým rokem narůstá. Podle výzkumu Nielsen Admosphere 1 patří běh do top 5 sportů, kterým se Češi věnují. Jejich motivací je nejčastěji zlepšení fyzické kondice, vyřešení zdravotních problémů a okolo 45 % procent respondentů běhá kvůli redukci váhy. Běhání je navíc sport, kterému se lze věnovat celoročně. S výběrem vhodné obuvi vám pomůže dynamická analýza došlapu, kterou nabízí v prodejnách INTERSPORTU. Během několika minut z pořízeného videa zjistíte svůj běžecký styl, celkové držení těla při pohybu a vliv různých bot na biomechaniku pohybu. „Nedokonalosti či špatné návyky lze kompenzovat jak vhodnou běžeckou obuví, tak speciálními vložkami, které upraví nášlap chodidla. Specialista vám je na míru upraví přímo na prodejně, vy si tak díky této analýze můžete zlepšit technologii běhu. Díky tomu budete dosahovat lepších výsledků a vděčné vám bude i vaše tělo, které tím ochráníte od nepříjemných následků v podobě zranění či přetěžování některých svalů a kloubů,“ doplňuje Veronika Rozkošová, sportovní poradce společnosti INTERSPORT.

Velikonoční menu

Pojďte oslavit jaro a vychutnat si zámecké velikonoční speciality v restauraci Pytloun Hotelu Chateau Ctěnice, která pod taktovkou šéfkuchaře Denise Wágnera připravuje špičkovou českou a mezinárodní kuchyni v moderním pojetí, a která se nebojí kombinovat současné kulinářské techniky s přístupem tradičního kuchařského umění. Speciální velikonoční menu se bude podávat od 3. do 10. dubna. Hotelová terasa nabízí jedinečnou možnost vychutnat si zdejší kuchyni s výhledem na zámecké nádvoří a užívat si klidu a atmosféry zámeckého areálu Ctěnice. Restaurace Chateau Ctěnice klade důraz na vždy čerstvé suroviny nakoupené v maximální míře od lokálních dodavatelů. Disponuje 40 místy k sezení v příjemném prostředí zámecké restaurace v moderním stylu.

Jižní Tyrolsko

Lyžovačku už můžete bez obav a stresu obohatit účastí na doprovodných akcích. V Ahrntale mají Hudební týden na sjezdovkách (27. 3.–1. 4.) a v 3 Zinnen Dolomity aspoň jednodenní aprílový Dolobeatzz Festival (1. 4.). Třeba v Alta Badii pak běží tradiční Wine Skisafari, ochutnávka vín na horských chatách, rozesetých po kopcích, a ještě 9. a 10. dubna se tu chystá Vintage Party. Na vrcholu Kronplatzu vás pustí od 10. do 16. dubna s třídenním skipasem zdarma do pozoruhodného Lumen muzea horské fotografie. Otevřeno má šest Messnerových horských muzeí (MMM), ale i další galerie, nebo Archeologické muzeum v Bolzanu s Ötziho mumií. A živo už bude i v údolích. Sluneční paprsky rozehřejí ulice měst, historického Sterzingu, univerzitního Brixenu, nedalekého Brunecku, jihotyrolské metropole Bolzana či proslulého lázeňského Merana. Vyhledávané zahrady zdejšího trauttmansdorffského zámku, proslavené císařovnou Sissi, se otvírají 1. dubna. Pak od 28. dubna tady pořádají proslulý Květinový festival. Na jihotyrolské Vinné stezce v okolí Eppanu mají Květinové dny v přilehlých obcích po celý duben. Ve stejné době vítají příchod jara nedaleko ve Val Venosta místní farmáři bohatým programem Lana v květu. V něm mají své místo i golfový turnaj Jablečný kvítek anebo terapie Dr. Lesa. Tak neváhejte a jeďte si užít poslední radovánky na sněhu i příchod jara.

Ve víně je pravda

Arte Vini je projekt tří kamarádů, kteří svůj profesní život zasvětili vínu. Pod jejich rukama a v prostředí 140 let starého vinného sklepa vznikají lahodná vína z tradičních znojemských odrůd. Ochutnejte novinky, které nabízí Umění vína - přední český dodavatel kvalitních vín od malých vinařů, kteří dělají své řemeslo poctivě a s láskou. Velké rozdíly mezi denní a noční teplotou a pískovcové půdní podloží. To jsou podmínky, které zásadně ovlivňují charakter znojemských vín. Jsou svěží, ovocná, doplněná příjemnou a elegantní mineralitou. A právě toho se rozhodli využít tři kamarádi, kteří spolu v roce 2008 založili značku Arte Vini. Vinařské alchymii se věnují ve 140 let starém vinném sklepě v obci Nový Šaldorf-Sedlešovice jižně od Znojma. Historický klenutý sklep vyhloubený v pískovcovém masivu vytváří ideální podmínky pro zpracování hroznů i následné zrání vína. Díky hloubce několika metrů pod povrchem se ve sklepě drží konstantní teplota a vysoká vlhkost po celý rok, což umožňuje perfektní pozvolné vyzrávání vín v nerezových tancích.

Ženy za volantem

Před sto lety jedna z dnes již kultovních průkopnic dobrodružství porušila zažité konvence a nově definovala, co je pro objevitele možné. V letech 1922 až 1927 se Aloha Wanderwell stala první ženou, která objela svět autem. Projela 43 zemí. Její rekordní cestu částečně sponzorovala Ford Motor Company. Wanderwell tento rekord ustanovila za volantem vozu Ford Model T – automobilem, který postavil svět na kola. Nyní, když Ford naplno realizuje svoji ambici stanout v čele elektromobilní revoluce, spojila značka své síly s cestovatelskou influencerkou Lexie Alfordovou, již miliony lidí znají jako Lexie Limitless. Na odkaz své předchůdkyně naváže ambiciózní cestou kolem světa v novém elektrickém Fordu Explorer.

Nová, praktická miniverze

Okno do duše je velmi jemný odličovač pro náročné zákaznice. Kromě dokonalého složení vyniká perfektní schopností odlíčit i voděodolný make-up bez podráždění a štípání v očích. Oční okolí zanechává sametově hebké a bez mastného filmu. Tuto novou mini verzi určitě ocení ti, kteří chtějí odličovač vyzkoušet poprvé a nejsou si stoprocentně jisti, jestli jim bude vyhovovat anebo ho snadno přibalíte do kosmetické taštičky na dovolenou nebo pracovní cestu. Více informací o české značce Biorythme se dozvíte na jejích stránkách.

Nová a lepší

Tradiční cereální nápoj Melta, který Pardubická společnost Kávoviny vyrábí více než 80 let, se nyní zákazníkům představuje ve zbrusu nové podobě. Nová Melta má intenzivnější chuť a barvu i atraktivnější balení. Úplnou novinkou na trhu je pak Melta Frenchpress, díky které se výrazně zjednodušila příprava oblíbeného nápoje. Klíčovou složkou Melty je pražený kořen čekanky, který obsahuje pro zdraví velmi cenný inulin. Tato vláknina pomáhá udržovat stálou hladinu krevního cukru a zlepšuje vstřebávání minerálů. Díky tomu, že podporuje růst přátelských střevních bakterií (prebiotické působení), má inulin příznivý vliv na trávení a pomáhá chránit střeva před záněty. Vedle toho má také mírně sytící účinek a celkově podporuje správnou funkci trávicího systému. Pití Melty je tedy vhodné i při dietním režimu.

Výroční kolekce

Rodinné klenotnictví HALADA slaví letos svých 45 let existence a u této příležitosti uvádí limitovanou jarní edici. Nese se v duchu barev drahokamů a najdete v ní šperky z bílého, žlutého a růžového zlata s lapizem lazuli, malachitem a perletí. Náramky, náhrdelníky a náušnice zdobí symbol nekonečna a písmene H jako HALADA. Šperky jsou k dostání od 3.dubna ve všech buticích Halada.