Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Láska, sex a něžnosti: Klitoris na zádech a další bizarní dotazy z legendární rubriky časopisu Bravo

13. března 2024 | 06:00

Je to sice už osm let, kdy se přestal vydávat časopis Bravo, ale legendární rubrika Láska, sex a něžnosti v mnohých z nás zanechala nesmazatelnou stopu. Vždyť když se na začátku devadesátých let začal časopis vydávat, tahle rubrika byla pro mnoho mladých lidí zcela jedinečná. Otevřeně se v ní mluvilo o sexu a nahrazovala sexuální výchovu, která v té době chyběla na školách a mnohdy i v rodině.

Rubrika převzatá z Německa

V německém originále časopisu Bravo se právě o tuhle rubriku zasloužil psychoterapeut Martin Goldstein, a to už v roce 1969, kdy odpovídal na zvídavé otázky puberťáků pod pseudonymem Doktor Sommer. K nám se tato osvěta dostala až o pár desítek let později, ale byla neméně populární. Ať už do časopisu chodily dotazy nebo historky, které byly pravdivé či smyšlené, první nalistování po koupi časopisu většinou patřilo právě rubrice Láska, sex a něžnosti (později pojmenované Láska, sex a trápení).

Autor: archiv

Doba bezinternetová

Pro dnešní generace teenagerů je absolutně z jiného světa to, že existoval jen jeden zdroj informací, a to ještě v tištěném časopise. Doba internetu a toho, co si na něm můžeme zjistit, tak připravila spoustu dalších o opravdu vtipné dotazy. To, že klitoris není na zádech, nebo že nás nepřinesl čáp – to byly zřejmě pro některé jedince přelomové informace .

Prohlédněte si rozhovor s bývalou šéfredaktorkou časopisu Bravo Sandrou Bursákovou!

Video se připravuje ...
Mám klitoris na zádech? Připomeňte si legendární časopis Bravo v rozhovoru s jeho šéfredaktorkou! • VIDEO: Prostě fenomén!

Bizarní dotazy

Dotazy, které do redakce přicházely, musely mnohdy rozesmát i ty nejpovolanější, tedy odborníky na slovo vzaté, kteří odpovídali nebo spolupracovali s redakcí a pomáhali najít správná vysvětlení. Jednou z nich byla například Hana Fifková, díky níž se tázající se puberťáci necítili jako děti, které dělají něco zakázaného. V mnoha případech padaly i otázky, které se netýkaly sexu, ale spíš sebevědomí nebo problémů v rodině či mezi kamarády.

Autor: archiv

Otvírala se zde i témata různých úhlů pohledu na věc a druhů sexuality. Zkrátka a dobře to byl fenomén, který, ač se zdál mnohdy banální, měl svůj obrovský význam.

Podívejte se s námi do galerie, kde najdete pestrý výběr dotazů, jež tenkrát trápily mladou generaci.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén, Johana Fundová