Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pecky z redakce: Soutěž o projektor, sexy DJ Lucca v plavkách a Svěrákovy pohádky v novém

13. března 2023 | 06:00

Ani tento týden nezapomínám na to nej, co nám přistálo v redakci, a je to opět zajímavý pelmel. Můžete vyhrát úžasný mobilní projektor na léto jako dělaný, pomocí nové aplikace si změřit tlak, DJ Lucca předvedla novou kolekci plavek a v tipech jsou i premiéry, kosmetické nebo knižní novinky!

Měření tlaku aplikací

Česká telemedicínská platforma Meddi přináší světově unikátní možnost měření krevního tlaku za využití mobilního telefonu a jeho kamery. Měření pomocí funkce MEDDI BioScan trvá jednu minutu a poskytuje stejně přesná data, jako když si člověk krevní tlak měří doma sám pomocí běžného tlakoměru, jen k tomu stačí váš běžný mobilní telefon s kamerou. Chytré hodinky či prstýnky navíc krevní tlak zatím změřit neumí. Neinvazivní měření probíhá́ velmi jednoduše, stačí na sebe po dobu jedné minuty namířit fotoaparát chytrého telefonu. Unikátní technologie analyzuje video obraz vašeho obličeje a s pomocí umělé inteligence a algoritmů hlubokého učení z nasnímaných signálů uvedené parametry stanoví. Pro použití funkce MEDDI BioScan stačí vlastnit běžný mobilní telefon s kamerou. Aplikace sama rozpozná, zda je kvalita kamery dostatečná a zda jsou pro měření okolní světelné podmínky dostatečné. V případě, že tomu tak není, nabídne funkce uživateli sama alternativní řešení. Měření pak proběhne tak, že uživatel přiloží bříško prstu na zadní kameru chytrého telefonu a signál je snímán z něho. MEDDI BioScan si můžete vyzkoušet spolu s dalšími funkcemi platformy MEDDI app, která je zdarma ke stažení v AppStore nebo na Google Play.

Video se připravuje ...
Světový den hypertenze • VIDEO: Videohub

Jde to i bez alkoholu

Oslavte život s lehkostí, a to doslova! Proslulé vinařství Freixenet navazuje na úspěch svých španělských tichých vín a představuje novinku Freixenet 0,0 % v bílé i červené variantě. Stylový nealkoholický Freixenet tak bude jistě skvělou volbou v případě, že si vaši oblíbenou skleničku nechcete nebo nemůžete dopřát. Užijte si setkání s přáteli, skvělou večeři i třeba rodinný oběd, aniž byste museli zůstat jen o vodě.

Hlavně šetrně

„Kolik lidí knihu přečte, tolikrát se kniha stane zážitkem. A pokaždé trochu jiným,“ je přesvědčen Petr Sobotka, zakladatel on-line antikvariátu Trh knih. Spolu se svým týmem už deset let usiluje o to, aby knihy nemarnily život v jedné polici, ale aby se udržitelně šířily mezi knihomoly. Díky platformě, kde si uživatelé prodávají a nakupují tituly mezi sebou, mohou knihy získat druhý, ale i třetí nebo čtvrtý život. Jde tak o šetrný způsob pořizování knížek nejen pro ekologicky smýšlející čtenáře. Na ojedinělém literárním tržišti s nejširší nabídkou knih v Česku se prodalo už přes jeden milion knih. Navíc zde knihomolové mohou najít tituly, které jsou v knihkupectvích beznadějně vyprodané a v antikvariátech k nesehnání.

Nová edice

Pohádky, které si vymýšlel Zdeněk Svěrák pro své dvě děti, když byly malé, nejprve vydal knižně v roce 1991 u nakladatelství Albatros, následně je sám načetl pro vydavatelství Supraphon, kde v tomtéž roce vyšly na CD a audiokazetě. Z knihy i audioknihy Tatínku, ta se ti povedla se v průběhu tří desítek let stal skutečný bestseller, který se dočkal šesti knižních reedic, a nahrávka dosáhla (dle pravidel IFPI-ČR) statusu Platinové desky Supraphonu. V rámci velkého návratu obliby vinylových desek se nyní audiokniha Tatínku, ta se ti povedla dostává poprvé na LP desku. V této podobě právě vychází a Supraphon ji dál nabízí i na CD a v digitálních formátech. V Tatínku, ta se ti povedla je hrdinou tatínek Šíma a jeho děti Petřík a Petruška odmítají klasické pohádky, na něž jsou zvyklé a jež dávno znají, a vyžadují pohádky, jež si tatínek sám vymýšlí. Tak se setkáme s pohádkou o polštáři a peřině, o hasicím přístroji, o zázračně uzdraveném pánovi a také třeba o ramínkách ve skříni. Vyprávění autora pohádek Zdeňka Svěráka, doprovázené hudbou Petra Skoumala, je skutečně originální formou příběhů pro chvíle před usnutím, je plné humoru a nečekaných situací i vtipných zápletek.

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý….

Břeh plný života, koupání v řece, dobře přístupná pobytová louka, pěší korzo, nová cyklostezka, kvalitní gastronomie, dětské hřiště pro nejmenší, beach volejbal, workout i parkour. To vše nabídne nový areál na levém břehu Vltavy v Českých Budějovicích. Neudržovaná periferie se promění v živé místo plné sportu a kultury. Návrh od ateliéru A8000 navazuje na strategickou studii Město a voda 2020, ve které architekti zdůraznili potenciál řeky ve městě. Město již vypsalo tendr na zhotovitele první etapy a chce ji otevřít ještě letos v létě.

Nespoutaní

Jsme loutky, nebo loutkovodiči? Na tuto otázku se budou snažit nalézt odpověď protagonisté Losers Cirque Company v akrobaticko-taneční koláži o překonávání strachu, prolamování bariér a hledání vnitřní svobody. Scénář k představení plnému nových triků, hudby a odvážné choreografie připravili Petr Horníček, Matěj Randár a Michaela Kadlčíková. Cítili jste se někdy pod tlakem, ale nevěděli jste, odkud přichází? Měli jste pocit, že za sebou táhnete připoutaný vozík s různými problémy, které vás brzdí? A co na té káře vezete? Očekávání vašeho okolí? Nároky na výkon, které cítíte v práci? A nebojíte se, že celý život poběžíte jako o závod a až na konci si uvědomíte, že jste se nechali svést z vlastní cesty a spoustu věcí jste nestihli? Takovéto otázky klade divákům autor představení Nespoutaní Petr Horníček. Zakládající člen Losers Cirque Company se v inscenaci zamýšlí nad tím, co pro člověka znamená vnitřní svoboda. Niterný prostor, kde se cítíme v bezpečí. Kde můžeme být čímkoliv a jediné, co nás omezuje, je naše vlastní představivost. Zároveň ale zkoumá i to, co náš vnitřní svět narušuje. Traumata a neuspořádané vztahy. Manipulace a společenské konvence. Strach z budoucnosti. Probírá se emocemi, které člověka připravují o tak důležitý nadhled. Ptá se, jestli si dokážeme sami v sobě uklidit, udržet si vnitřní svobodu a proměnit ji v činy. Premiéra se odehraje 30. března 2023 v Divadle BRAVO!

První máj se blíží!

První máj, lásky čas, kouzelné prostředí jarní Grébovky vybízející k polibku pod rozkvetlou třešní, dvanácté narozeniny kanálu Prima LOVE, moře krásy a zábava pro celou rodinu – to je pátý ročník DERMACOL LOVE DAY. Speciální den v roce věnovaný ženám, které se budou moci nechat hýčkat a užít si komplexní péči o tělo i mysl za doprovodu svých drahých poloviček a těch nejmenších, nabídne i letos nabitý program na dvou pódiích. O hudební doprovod se postarají Xindl X, skupina Holki, Olga Lounová nebo Vašek Noid Bárta. Návštěvníci se mohou těšit na známé tváře televize Prima, v čele s moderátory Evou Hecko Perkausovou a Petrem Vágnerem, i na herce z oblíbeného seriálu ZOO.

Vůně bazalky

Tradiční česká značka LEROS, která již více než šedesát let zpracovává bylinky do čajů a bylinných směsí, představuje osvěžující řadu přírodní tělové kosmetiky Bazalka & Verbena. Celá kolekce má osvěžující citrusovou, jemně kořeněnou vůni bazalky, verbeny a citronové trávy, která osvěží tělo i mysl. Řada obsahuje unikátní sprchovou pastu, suchý tělový olej, vyživující tělový krém, ručně vyráběné mýdlo nebo bytovou vůni.

Vsaďte na svůj talent

TV Prima ve spolupráci se slovenskou TV JOJ připravuje další, už 11. ročník show Česko-Slovensko má talent. Staňte se součástí showbusinessu a vyhrajte 40 tisíc eur! Nevyhovuje vám on-line a máte radši osobní setkání? Zajděte koncem března na casting do některého ze dvanácti českých měst. Stále můžete také využívat možnost on-line castingu.

Mladá módní krev

Odborná porota talentové soutěže VAN GRAAF Junior Talent 2023 pořádané v rámci MBPFW ohlásila jména čtyř finalistů. Čtyři nejlepší uchazeče vybrala porota na základě životopisů a portfolií předložených přihlášenými návrháři. Letošními finalisty se stali: Natalia Repkovská, Alexandra Gnidiaková, Jan Smejkal a Štěpán Mareš. Finalisté představí své módní kolekce v rámci přehlídkového programu nadcházející edice FW23 MBPFW, který se uskuteční od 15. do 17. dubna v Chuchle Arena Praha. Do soutěže, která se již sedmým rokem koná ve spolupráci s módním domem VAN GRAAF, se mohli hlásit čeští a slovenští módní tvůrci ve věku do 26 let. Absolutní vítěz soutěže získá finanční příspěvek na zhotovení nové kolekce, PR podporu ze strany MBPFW a možnost představit svou kolekci zdarma na podzimní edici Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku po boku největších profesionálů v oboru.

Čas na krásu

Galerie SmetanaQ otevírá výstavu malíře Jakuba Špaňhela Oblaka pod zlatými hvězdami. Jeden z nejvýraznějších aktérů na současné české vizuální scéně na ní představí vybraná díla z předchozí tvorby, nové obrazy vytvořené přímo pro SmetanaQ Gallery a site-specific malby na monumentálních šestimetrových plátnech. Témata obrazů propojí interiér s volným prostorem, zlato hvězd s oblaky všedního dne a romantismus s realitou protkanou stopami dekadence. Výstavu zahájila vernisáž 9. března, Oblaka pod zlatými hvězdami mohou ovšem návštěvníci obdivovat až do 4. června 2023.

Hurá na výlet

Slyšíte to? Jaro klepe na dveře a s ním přichází spousta skvělých výletů! Zahoďte deky, péřovky a zimní boty, protože sezona vysedávání s čajíčkem u filmů a válení se ve sněhu je pryč. Jarní Evropa rozkvétá, tak ji pojďte objevit, a vlakem je to tak romantické! Vydáte se do Amsterdamu za vůní tulipánů, obdivovat s drahou polovičkou moderní architekturu v Mnichově nebo raději vsadíte na poctivý maďarský paprikový guláš v Budapešti? Žlutý vlak a autobus vás pohodlně dovezou do těch nejkrásnějších evropských metropolí za pár korun.

Plavková sezona

Naše nejúspěšnější DJka, která pětkrát za sebou vyhrála anketu DJ roku České republiky, zahajuje novou atraktivní spolupráci. Lucie Dvořáková alias DJ Lucca, kterou znáte také z titulní strany časopisu Playboy, nafotila kampaň pro aktuální kolekci módní návrhářky Terezie Trusinové. A není to kampaň ledajaká, je to rovnou kolekce plavek. „Nabídkou od Terezie Trusinové jsem byla poctěna a velmi mě potěšila. I když to byla také výzva. Přece jen mi už není dvacet ani třicet,“ smála se Lucie alias Lucca a dodala: „Je pravda, že s věkem se člověk stává sebevědomějším. Mám víc životních zkušeností, řadu věcí už neřeším nebo k nim přistupuji s nadhledem a lehkostí. Stejné je to i v případě mého těla. Sport a pohyb je součástí mého života, hlídám si kvalitní spánek (pokud teda zrovna někde v noci nevystupuji), téměř nepiju alkohol, nekouřím a jím docela zdravě. Měla jsem v minulosti i období, kdy jsem se snažila méně jíst, zhubnout, ale teď už tohle neřeším. Stres navíc nepotřebuji. Mám dobré genetické předpoklady, se svým tělem jsem na svůj věk spokojena, nedostatky se najdou, ale nic není dokonalé.“

Severská detektivka

Už po osmé nás Dana Stabenow zavádí na mrazivou Aljašku, do krajiny stejně nádherné jako smrtící. Podobně jako sedm předchozích románů se soukromou vyšetřovatelkou Kate Shugakovou přináší i novinka Zrádné loviště vydatnou porci skvělé zábavy a napětí. Cal Meany je podvodník, pytlák, násilnický otec a nevěrný manžel. Jeho vražda proto nepříliš překvapivě vyvolá takovou vlnu nadšení, až soukromá vyšetřovatelka Kate Shugaková, která Calovu mrtvolu vyloví ze zátoky Alaganik, uvažuje, zda má vraha zatknout, nebo ho pochválit. Překvapivé ovšem je, že tělo nese známky zmlácení, smrtelného pobodání, uškrcení a utopení. Novinka vychází ve vydavatelství Mystery Press.

Vyhrajte projektor

Každý, kdo si od pondělí 6. března do neděle 9. dubna 2023 nebo do vyprodání zásob předobjedná vybrané letošní modely televizorů Neo QLED a OLED od Samsungu, získá jako bonus v ceně televizoru mobilní projektor The Freestyle v hodnotě 19 990 Kč. Například při koupi Neo QLED televizoru QE55QN85CATXXH vyjde celková cena i s bonusem ve formě The Freestyle na 50 % hodnoty doporučené maloobchodní ceny. Předobjednávky lze podávat prostřednictvím značkových prodejen a e-shopu a u vybraných partnerů.

Balíček tem·peratio pro klidné nervy 

Koupelový balíček dle zásad tradiční evropské medicíny (TEM) pro každodenní použití v recyklovatelném designovém balení obsahuje pečující mýdlo s nevšední vůní pomeranče a uzemňující bazalky a bylinkovou směs do koupele, která napomáhá odreagování po náročném dni. Navíc jemně detoxikuje a pečuje o náš krevní oběh.Tradiční evropská medicína (TEM) vychází z evropského myšlenkového modelu o rovnováze těla i duše. Člověka nazírá celostně – individualitu vnímá, podporuje a udržuje. Zajímá se o kontext, prostředí a vlastní životní příběh. Opírá se o nauku o čtyřech živlech a čtyřech tělních tekutinách, která sleduje souvislosti mezi čtyřmi protichůdnými principy: sucho, vlhko, chlad a teplo. Tradiční evropská medicína není učení nových poznatků. Je to rozpomínání se na to, co jsme znali, co znali naši předkové a jejich předkové. Je to hluboce zakořeněné vědění v nás. 

Divadelní premiéra

Divadlo Bez zábradlí pro své diváky připravuje premiéru nové hry. Zhlédnete příběh populárního komika a jeho dvou oddaných fanoušků, kteří se přišli bavit. Jenomže na čí účet?! Mistrně napsaná hra britsko-australského autora Joea Penhalla plná ostrých a chytrých dialogů nekompromisně zkoumá vnitřně perverzní vztah baviče a těch, kteří se baví. Těšit se můžete na herecký koncert Karla Zimy, Dany Morávkové a Jana Řezníčka. Premiéra bude 5. dubna.