Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pecky z redakce: Ples sezony, ikoničtí chlupáčci a kultura zdarma

9. ledna 2023 | 06:00

Je tu nový rok a s ním další várka toho nejlepšího, co uvízlo v naší redakční síti. Tentokrát prozkoumáme nadčasový design, pozvu vás na nostalgické kulturní setkání se vstupem zdarma a prozradím, kde se můžete naučit péct kváskový chléb.

Nadčasový design

Dopřejte si horký čaj nebo kávu vždy po ruce. Skandinávská značka Eva Solo je zárukou kvality a nestárnoucího designu. Vyberte si některou z termosek z kolekce Nordic Kitchen, která navazuje na minimalistickou skandinávskou tradici. Díky svým jednoduchým tvarům a materiálům se hodí do jakékoli kuchyně a interiéru. Nerezová ocel nebo matný černý plast jsou doplněny dubovou rukojetí. Termosky mají zaoblené hrany a jednoduchý systém nalévání, s kterým nerozlijete ani kapku. Díky vakuové vložce zůstanou nápoje opravdu dlouhou dobu horké. Kolekce je vyrobena z odolných materiálů, které hodně vydrží. Vyberte si svou termosku domů, na chalupu nebo na cesty. Tuto a mnohé další z kolekce objevíte v e-shopu esklo.cz.

Podívejte se na to, jak z těla vyženete stres:

Video se připravuje ...
Jak z těla vyhnat zabijácký stres: Funguje sauna, jóga i masáže • VIDEO: Eva Fraňková, Lukáš Červený

V novém jako noví

Leden – čas velkých změn a nových začátků. Pokud jste si dali novoroční předsevzetí a rádi byste dostali své tělo zpět do formy, začněte příjemnou a efektivní očistou organismu. V krásném Spa & Wellness Aquapalace Praha je pro všechny návštěvníky od ledna připraven luxusní balíček služeb. Nový spa & fitness balíček speciálně navržený k lednové detoxikaci organismu obsahuje aromatickou a bylinnou masáž, která dokáže odstranit napětí, zlepšit kvalitu spánku, zvýšit tělesnou výkonnost a celkově ulevit od bolesti. Po celou dobu návštěvy si užijete relax v krásných prostorech spa, v nichž si i po masáži vychutnáte bylinný čaj podporující očistu těla i mysli. Pro přehled o složení vašeho těla je v balíčku zahrnuto vyšetření InBody, které vám ukáže přesné údaje o těle. Poslední částí je návštěva fitness v Aquapalace Praha, jež se dělí do dvou podlaží. Každý si najde své místo. Celý balíček je speciálně navržen tak, aby splňoval komplexní restart a detoxikaci organismu.

Rtěnka, která vám nesmí chybět

Kdysi bylo úlohou rtěnky dodat rtům barvu, nyní se od ní očekává mnohem více. Zkrášlit, zvýraznit, hydratovat i ošetřit – to vše ideálně na celý den. I proto je dnes z jedenácti dostupných typů rtěnek a lesků od Dermacolu nejprodávanější právě dvoufázová rtěnka 16H Lip Colour. Nezklame vás svou pigmentací ani výdrží. Součástí balení je i vyživující balzám, který rtům dodá lesk a výživu. Tomáš Vida, vizážista, který pro Dermacol pracuje už jedno desetiletí, ho používá roky. „Na výběr je široká škála odstínů a pravidelně přibývají nové. Mým favoritem je přirozený růžový odstín číslo 35. Na výběr jsou ale i červené, sytě růžové či nude odstíny.“

Abychom nezapomínali

V rámci čtvrtého literárního setkání v kavárně Slavia, které se uskuteční na den narozenin Karla Čapka 9. ledna od 19.00, budou mít návštěvníci možnost znovu proniknout nejen do Čapkova díla, ale především k osobnosti Olgy Scheinpflugové a do jejich společného života. Večerem bude provázet odborník na dílo bratří Čapků Hasan Zahirović v doprovodu herců Stely Chmelové a Marka Zemana. Vstupné na literární večer je zdarma. Je nutné provést rezervaci místa skrze kulturní portál GoOut.net. Život a dílo Karla Čapka je v českém prostředí poměrně častým tématem, o jeho ženě, slavné herečce Olze Scheinpflugové, se píše daleko méně. Literárně-hudební pořad se svým programem zaměří právě na její osobnost a skutečnost, že Olga byla nejen herečkou, ale také velmi plodnou spisovatelkou. Návštěvníci budou mít možnost zaposlouchat se do úryvků z korespondence vydané pod názvem Listy Olze, která odkrývá mimořádný vztah těchto dvou osobností. Zazní také pasáže z Čapkových divadelních her, v nichž Scheinpflugová poprvé ztvárnila klíčové role. Návštěvníci se v průběhu večera seznámí s různými aspekty života manželů. Řeč přijde na jejich korespondenci, společné cesty po Evropě, vzájemný vliv v literární tvorbě, ale také na zajímavosti, o kterých se dosud příliš nevědělo.

Křupavé vyznání lásky

Největší poklady se vždycky důmyslně schovávají uvnitř a čekají na objevení. Malinové čokohrudky to mají stejně! Prémiová bílá čokoláda ukrývá tajemství v podobě osvěžujících mrazem sušených malin s nasekanými mandlemi a křupavými crispies. Na takové vyznání neexistuje jiná odpověď než sladké „ano“.

Udržitelně voňavá

Let’s CARE! Udržitelné nakupování se pro mnoho lidí stalo již samozřejmostí. A i v kosmetickém průmyslu jsou čisté a ekologicky zodpovědně vyráběné produkty žádané jako nikdy předtím. Nová řada vůní CARE spojuje požadavky na udržitelnost a péči o zevnějšek a používá upcyklované suroviny! V rámci tohoto inovativního konceptu vznikly tři vůně s názvy Second Skin, Clean Silk a Energy Boost. Jsou udržitelné, veganské, nebyly testovány na zvířatech a kompenzují svou vlastní uhlíkovou stopu. Kolekce je uváděna v lahvičkách z recyklovaných materiálů a zaujme svou recepturou z čistě přírodních surovin, které byly zachráněny před vyhozením podle principu zero waste. Jednoduše dle hesla:  „Chytrá udržitelnost, která krásně voní!“ Všechny tři vůně budou v prodeji od konce února 2023.

Dlouho očekávaný návrat

Po více než 10 letech se vracejí hraní Asterix a Obelix na plátna kin v pátém celovečerním snímku. Tentokrát se vydávají až do daleké Číny. Zde dvojice nerozlučných Galů zachraňuje císařovnu i celou zemi. Nové herecké obsazení snímku si vyžádalo i nový český dabing. Tuzemští diváci tak poprvé jako Asterixe uslyší Michala Suchánka a jako Obelixe Michala Novotného. Jako Julius Caesar promluví Martin Stránský a jednu z nových hlavních rolí Popkornise nadaboval Jakub Kohák. Režii pátého dobrodružství dvou nezdolných Galů dostal na starost Guillaume Canet, který se současně ujal i role Asterixe. Jeho nemotorného přítele Obelixe tentokrát ztvárnil Gilles Lellouche. Do českých kin snímek dorazí 2. 2. 2023.

Ples sezony

Konečně a bez omezení. Po nejisté době pandemie si tak můžeme naplno užít plesovou sezonu. Zveme vás tímto na Česko-Slovenský ples, který se po dvou letech navrací ve své plné síle. Letošní ročník, který se koná 11. února, však bude obzvlášť velkolepý. Připomeneme si totiž vedle jiného i 30. výročí vzniku samostatné České a Slovenské republiky. A co vás čeká? Těšit se můžete na výjimečnou hudební sestavu, kulinářské speciality, okázalou květinovou výzdobu, chybět nebude ani několik překvapení. Tak si pojďme užít plesový večer, který bude tím nezapomenutelným zážitkem. Více informací o programu se dočtete v našem článku níže:

Naučte se péct chleba

Kdo nejen rád jí, ale také rád jídlo připravuje, neměl by si nechat ujít nabídku kurzů ve Škole vaření ve zlínské Bistrotéce Valachy. Mezi kurzy pro rok 2023 najdete nově Valašskou kuchyni, atraktivní Curry čtyř asijských zemí, Street food speciality nebo kurz vaření s Romanem Paulusem! Kurz, který zaujal mě, je ten o pečení kváskového chleba. Lektorka Lenka Molková působí jako vedoucí obchodu a pekárny v Bistrotéce Valachy a s domácím pečením chleba má mnohaleté zkušenosti. Je to srdečná gastronomická nadšenkyně, která se neostýchá sdílet svou vášeň včetně originální receptury. Dozvíte se, jak upéct kvasový pšenično-žitný chleba, projdete celým postupem přípravy ve všech jeho fázích. A domů si odnesete vlastnoručně upečený bochník! Termíny kurzů jsou 8. 1., 12. 2., 19. 2., 20. 3. a 26. 3. 2023.

Ikoničtí chlupáčci

Vlivná čínská značka se inspirovala pandami a jejich nezaměnitelným kouzlem, vtiskla ho do dvou ikonických modelů Converse. CLOT není jen obyčejnou módní značkou, ale jde o kulturní hnutí, které staví hodnoty na kreativitě a individualitě. Jeho cílem je propojovat Východ se Západem, a to s velkými písmeny ve smyslu symbolických názvů dvou odlišných popkulturních světů. Most mezi nimi staví díky výjimečným kolekcím už od roku 2003, kdy CLOT založili Edison Chen a Kevin Poon. Pečlivě si vybírají zahraniční spolupráce a postupně rozšiřují svůj vliv. Converse X CLOT je limitovaná kolekce dvou ikonických modelů Converse: Chuck 70 a Jack Purcell, kterým návrháři z CLOT vtiskli motivy ze světa zvířat. Inspirací je panda, symbol Číny, která evokuje měkkost a pohodovost. Výsledkem jsou ale vysoce elegantní a stylově černobílé modely, které nabízejí sofistikované řešení materiálů. Právě mix umělé kožešiny a chlupaté kůže včetně drobných detailů v semišovém provedení tvoří unikátnost této limitované edice.