Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pecky z redakce: Největší kolotoč v Evropě, bizár pro otrlé, brazilský karneval nebo královská degustace

27. února 2023 | 06:00

Další týden a další nálož pořádných pecek, které uvízly v našich redakčních sítích. Ani tentokrát se doufám nebudete nudit a najdete si tip, který nadchne i vás.

Dejme druhou šanci

Dejme druhou šanci je benefiční kampaň za destigmatizaci závislostí a na podporu léčby. Benefiční aukce probíhá mezi 20. 2. 2023 až 20. 3. 2023 do 20.00. Můžete na ní vyhrát úžasné zážitky se slavnými osobnostmi, jako jsou Tomáš Klus, Barbora Strýcová nebo Daniela Drtinová. Lidé, kteří jsou závislí, jsou přehlíženi. Závislosti jsou stigmatizované. Léčbě závislostí se nechceme věnovat, protože se bojíme. O závislostech ale mnoho nevíme. Ti, kteří jsou úspěšní, se rozhodli věnovat zlomek své slávy ve prospěch opomíjených. Je to obdivuhodné. Devět různých osobností se uvolilo věnovat svůj čas ve prospěch kampaně Dejme druhou šanci. Každý si zaslouží druhou šanci, někdy možná i třetí. Máme radost, že je tu nová šance, jak pomáhat zejména těm, které mnozí přehlíží. SANANIM a mnohé další organizace pomáhají ročně desítkám tisíc klientů. Drogy, alkohol, gambling… Jsme skutečně hrdí, že excelentní tenistka, malířka, moderátorka či výjimečný ekonom, farářka, horolezec nebo jedinečná volejbalistka, kajakář a muzikant jsou těmi, kdo pochopili, že opomíjené je dobré podporovat. Děkujeme za to. A přejeme všem, kdo vydraží setkání s těmito statečnými, aby měli radost jak ze setkání s nimi, tak z dobrého skutku. Více informací o benefici najdete na dejmedruhousanci.cz

Velrybí triumf

Video se připravuje ...
Brendan Fraser v hvězdném combacku dělá velrybí vlny • VIDEO: Aero films

Režisér Darren Aronofsky se po pěti letech triumfálně vrací se svým nejnovějším snímkem Velryba na plátna českých kin. Hluboce lidský příběh věčně pozitivního, přesto však osamělého a téměř třísetkilového učitele Charlieho, jenž znovu hledá lásku ke své dceři i sobě samému, je jedním z horkých kandidátů na oscarová ocenění. Dojemné drama, které vzniklo na motivy stejnojmenného divadelního hitu Samuela D. Huntera, vstoupilo do kin pod hlavičkou distribuční společnosti Aerofilms 23. února. V titulní roli exceluje hollywoodský miláček Brendan Fraser, který zažívá snový comeback. Zahraniční média vyzdvihují Fraserův excelentní výkon, jde o jeho první hlavní roli po deseti letech. Server BBC označuje současnou filmovou sezonu za dobu „brenesance“. Magazín TimeOut mluví o „hluboce dojemném zážitku“, prestižní magazín Variety označuje Velrybu za „naprostý filmový triumf“. Velryba je nominována na tři Ceny akademie, Oscara, a to za nejlepší masky, nejlepší herečku ve vedlejší roli pro Hong Chau, která ztvárnila Charlieho ošetřovatelku Liz, a za nejlepšího herce v hlavní roli pro Brendana Frasera.

Roztančete se!

Studio Maiselovka je oficiálním prostorem souboru současného tance 420PEOPLE, ale ráno a večer sem můžete zavítat i vy, a to prostřednictvím otevřených lekcí pro veřejnost. Hodiny jógové (ásanové) praxe s lektorkou Janou Návratovou jsou určeny pro všechny bez ohledu na věk či předchozí zkušenost. Restart s pohybovou specialistkou Zuzanou Rybářovou je unikátní koncept cvičení spojující ozdravné pohyby z vývojové kineziologie s úlevnými SOS cviky a relaxací. Zcela nová metoda KADAMY vznikla pod taktovkou členky souboru současného tance 420PEOPLE Francesky Amy Amante a spojuje v sobě současný tanec, improvizaci a bojová umění. Její taneční kolega Michal Toman je mistrem Evropy 2021 v capoeiře, a toto nevšední spojení boje, akrobacie, tance, hry, hudby a zpěvu učí také v Maiselovce. A pokud rádi tančíte, můžete se sem vydat na lekce Open Class s tanečníky 420PEOPLE!

Brazilský karneval

Hoďte na sebe masky a vyrazte na brazilský karneval jako v Riu! Zažijte proslulou pulzující atmosféru brazilského karnevalu přímo v Praze. 3. března od 19.00 na vás v holešovickém hotelu Mama Shelter čekají exkluzivní brazilské tanečnice se svou strhující show, na baru můžete ochutnat speciální koktejly a v průběhu večera vystoupí i mistři capoeiry. Celou akcí bude provázet latino DJ a nebude chybět ani karikaturista. Vstup je zdarma, těšíme se na vaše divoké kostýmy!

Bizár pro otrlé

Nejbizarnější přehlídka braku, pokleslosti, nevkusu a zábavy za hranicí tuctovosti je opět tady. Festival otrlého diváka vás letos přivede do úplně jiného stavu. Tématem je totiž mateřství. Zároveň tohle „děťátko“ slaví osmnáctiny, takže se můžete těšit i na filmy pro dospělé. Festival můžete navštívit jako vždy v pražském kině Aero od pondělí 6. do neděle 12. března. V průběhu otrlého týdne festival nabídne buclaté plody brakových snažilek, nízkorozpočtová nedonošeňátka a hlavně stoplacentní zábavu. Stálý dramaturgický tým si pro pražské návštěvníky připravil téměř 20 filmových projekcí a samozřejmě spoustu skopičin kolem nich. Vedle oblíbeného živého dabingu diváky čeká také přednáška, bingo, speciální výzdoba i drink.

Královská degustace

Kupte si vstupenku na březnovou gala degustaci medailových vín Prague Wine Trophy. Koná se v Michnově paláci na pražské Malé Straně od 16 do 20 hodin. Budete moct ochutnat téměř 700 vín od 72 medailistů šestnáctého ročníku soutěže Prague Wine Trophy a porovnat své chuťové preference s hodnocením odborné poroty soutěže. Gala degustace je každoročním vyvrcholením prestižní mezinárodní soutěže vín Prague Wine Trophy, která se odehrává v Praze ve čtyřech kolech ročně od roku 2007, a za tu dobu si vybudovala renomé. Mezinárodní porota je složena z vinařů, obchodníků s vínem, sommeliérů a novinářů. Hodnotí se unikátní srovnávací metodou, kdy jsou vína hodnocena v sériích po dvaceti vínech stejné odrůdy třikrát za sebou, jsou porovnávána vzájemně mezi sebou a sleduje se jejich vývoj. Díky tomu je medaile Prague Wine Trophy uznávanou známkou kvality vína.

Staňte se návrhářkou

Zákazník je tím úplně nejlepším rádcem, tvrdí ve Vuch. A proto představují novou srdcovku: projekt Your Choice, Your Vuch. V rámci tohoto projektu si totiž zahrajete na návrháře a společně můžete dát život nové Vušce, která bude přesně podle vašich představ. Od začátku až po poslední midi pidi finální detaily budete o tomhle novém miminku rozhodovat vy. Můžete si splnit sen a stát se návrhářkou. V průběhu dalších týdnů se budou na hlavní facebookové stránce Vuch zveřejňovat příspěvky ohledně dalších kroků, takže jestli chcete být na téhle jízdě s nimi, tak pravidelně checkujte a vytvořte si Vušku svých snů!

Encyklopedie ničeho

Autorská inscenace Encyklopedie ničeho studentů Katedry alternativního a loutkového divadla (KALD) DAMU se zabývá tématem nonsensu v kontextu divadelního prostředí. Tvůrčí tým vytváří jevištní encyklopedii, ve které se snaží zpochybnit představu o „správných“ a „užitečných“ informacích v kontextu současného světa. Projekt vzniká jako první inscenace absolvujícího hereckého ročníku a bude mít premiéru 2. března v divadle DISK. Obsah inscenace i její zkoušení vyvěrají z individuální identity každého z herců, ale i identity celé skupiny. Tvůrčí tým si při zkoušení kladl důležité, banální, ale i bizarní otázky a hledal na ně odpovědi. Díky tomu vznikly unikátní encyklopedická hesla a osobní manifesty ničeho a všeho, které herci představují na jevišti DISK.

High fashion v H&M

Značka H&M oznámila, že jejich další připravovaná designérská kolekce bude tentokrát ve spolupráci s módním domem Mugler. Kolekce Mugler x H&M povede kreativní ředitel domu Mugler Casey Cadwallader. Přinese unikátní a odvážný styl této oblíbené módní značky. Kolekce bude dostupná on-line a ve vybraných prodejnách na jaře 2023. Designérské kolekce H&M mají už dlouhou historii a vždy přinesou unikátní kousky od těch nejvýznamnějších světových designérů, které si zákazníci můžou pořídit za přijatelnou cenu. H&M se tak snaží o demokratizaci high fashion módy.

Brýle od Hailey Bieber

Ty tam jsou doby, kdy nás brýle měly maximálně tak chránit před slunečním zářením. Dnes se při jejich výběru díváme taky na design a kombinovatelnost. Jejich tvůrci to vědí, a tak přesně tohle brýle z nových kolekcí nabízejí. Nechte se inspirovat návrhy od Hailey a začněte se na svět dívat jinýma očima. Jste připraveni ukázat světu, co je to Vogue? Objevte kolekci Hailey Bieber X Vogue Eyewear.

Poslouchejte ticho

Nová sluchátka Buxton BHP 9800 BLACKPOOL lákají na ničím nerušený a dlouhotrvající poslech. Stylová černá sluchátka přes hlavu jsou lehká, skladná, a přesto nabízí řadu uživatelsky vyhledávaných funkcí, jako jsou dlouhá výdrž a aktivní potlačení hluku. Mezi hlavní přednosti sluchátek patří zejména doba přehrávání. Vydrží až 19 hodin při poslechu hudby na 100 %. Díky funkci ANC si budete moct užít svou oblíbenou hudbu naplno nebo si je jen můžete nasadit bez hudby a oprostit se od ruchu kanceláře nebo jakéhokoliv okolí a poslouchat ticho. Kromě dlouhé výdrže a aktivního potlačení hluku nabízí sluchátka vyvážený zvuk, který se hodí k poslechu jakéhokoli hudebního žánru. Ať už jste fanoušky vážné hudby, R&B či dáváte přednost tvrdším rockovým žánrům, zabudovaný ekvalizér si s tím hravě poradí a zachová požadovanou zvukovou kvalitu.

Malované mapy

Poznejte krásu míst nacházejících se v Plzeňském kraji. Míst, jež si získají vaši pozornost svým historickým kouzlem, ale také krásnou přírodou, která vybízí k cykloturistice. Aby plánování cyklovýletů v tomto nádherném regionu kolem města Rokycany bylo zábavnější, představí se vám již brzy nově připravovaná cyklomapa Rokycansko dětem, jejíž jedinečností je originalita, kterou zajišťují mimo jiné skutečné dětské malby. "Ručně malované mapy vyrábíme už 20 let. Podařilo se nám vyrobit originální mapová díla pro každý jeden český region. V druhých vydáních těchto map jsme chtěli oslovit především ty, kterým se malované mapy líbí nejvíc. A to jsou děti. Proto v každém regionu spolupracujeme s uměleckými školami a dáváme prostor malým malířům, aby se mohli realizovat a následně vidět své malby v hotovém díle. Mottem této edice je: Mapy tvořené dětmi pro děti,“ přibližuje jeden z autorů myšlenky Milan Paprčka.

Matějská je zpět

V sobotu se na pražské Výstaviště vrátila matějská pouť. A opět v plné formě. Fanoušci adrenalinu si přijdou na své, brány nejstarší české poutě budou nejen pro ně otevřené do 10. dubna. A i letos se mohou návštěvníci těšit na mnoho novinek. Mezi nimi i na evropský unikát. Bude tu přes sto atrakcí včetně unikátního kolotoče, který patří mezi ty největší svého druhu v Evropě. Jde o 65 metrů vysoký Airborne s lavicí otáčející se na kyvadle do všech směrů. Zatímco Airborne nadchne především adrenalinové nadšence, nebudou chybět ani 80metrový řetízák Around The World XXL, horská dráha Super Mouse nebo Joker Extrem. Chybět nebudou také klasické holandské atrakce či zábavné městečko, které mají v oblibě hlavně ti nejmenší návštěvníci matějské. Mezi novinky se řadí Big Splash, tedy vodní dráha, Base Jumper XXL či nejnovější verze obřího řetízkového kolotoče Aeronaut. Inflace se nevyhne ani matějské pouti. Ačkoliv se cena víkendového vstupného nemění a zůstává na 30 korunách na osobu, návštěvníci budou muset počítat s tím, že se některé atrakce zdraží i o desítky korun. „Zdražování projednáváme s majiteli atrakcí. Aktuálně bude zdraženo vstupné na atrakce v řádech desítek korun,” říká za pořadatele Eva Kočková. Vstupenky jsou k dostání přes Ticketportal.