Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Elixír krásy jménem kolagen: Jak poznáte, že schází právě vám?

15. února 2023 | 06:00

Kolagenová mánie se sociálními sítěmi šíří jako lavina. Kdo ještě nevyzkoušel rozpustný prášek, který slibuje zázraky, jako by nebyl. Co vlastně kolagen dokáže? A jak poznáte, že tento "elixír krásy" chybí právě vám?

Nejenže je kolagen v našem těle důležitou stavební bílkovinou, ale skvěle se pro něj hodí i přezdívka "elixír krásy". Právě on je totiž zodpovědný za mladistvý vzhled. Pokud ho máme v těle dostatek, zpevňuje a udržuje naše klouby a svaly, dále pokožku, vlasy i nehty. 

VIDEO: 5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

O tvorbu kolagenu se starají vazivové buňky zvané fibroblasty. S přibývajícím věkem jejich počet však ubývá a schopnost kolagen vytvářet se postupně snižuje. Výsledkem pak je, že kůže ztrácí na elasticitě, pokožka ochabuje, je suchá, tvoří se vrásky. Prvních známek stárnutí si většinou všímáme kolem třicítky.

Krémy vás nezachrání

Na kosmetickém trhu narazíte na spoustu produktů s přídavkem kolagenu. Omlazovací séra a krémy vám ale moc nepomohou. Kolagen má příliš velké molekuly, které kožní bariérou jen tak neprojdou. Výhodou však je, že tyto produkty zanechají vaši pokožku hydratovanou a jemnější na dotek.

Co se kolagenových doplňků týče, ani tady nečekejte zázraky. Je možné, že se vám zlepší pleť, vlasy nebo klouby, ale každé lidské tělo funguje jinak a záruku, že kolagenový prášek zabere zrovna u vás, bohužel nedostanete.

Dodejte tělu kolagen pomocí vhodných potravin

Tvorbu kolagenu můžete podpořit například stravou, a to potravinami, které obsahují více vitaminu C. Nejenže tento vitamin podporuje tvorbu kolagenu, ale navíc i chrání pokožku před sluncem a zpomaluje stárnutí pleti. Nezapomínejte ani na omega-3 mastné kyseliny, které pokožku zevnitř hydratují. Zařaďte tedy do jídelníčku ryby, jako jsou tuňák nebo losos.

Pozor na zabijáky kolagenu

Vedle toho, že nám kolagen ubývá s přibývajícím věkem, za jeho pokles mohou i jiné vnější vlivy. Patří mezi ně například kouření, které přispívá k předčasnému stárnutí kůže. Negativně však působí také stres nebo přílišné slunění. Proto byste měla vždy používat kvalitní opalovací přípravky a obloukem se vyhýbat solárku. Dalším velkým zabijákem je také cukr. 

Chybí vám kolagen? Takhle to poznáte:

- suchá, dehydratovaná pokožka, tvorba vrásek

- ochablá pokožka a strie

- suché, lámavé vlasy bez života

- slabé, třepící se nehty

- pigmentové skvrny

- bolest kloubů.

Kolagen a další doplňky stravy pořídíte za nejvýhodnější ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Aneta Valešová