Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Zdeněk Svěrák slaví: Tyhle jeho legendární filmové hlášky zbožňují všechny generace

28. března 2021 | 06:00

Když se řekne Zdeněk Svěrák, tak snad neexistuje člověk, který by se při tom nepousmál nebo v němž by jeho jméno vzbuzovalo nějaké negativní emoce. Je neuvěřitelné, kolik smíchu, lásky a laskavosti nám dal tenhle skvělý muž za svůj dlouhý a plodný život. Dneska slaví nádherné 85. narozeniny, my mu přejeme spoustu sil a pevné zdraví a vy si s námi můžete připomenout jeho legendární filmové hlášky!

Charismatický muž s vlídným humorem Zdeněk Svěrák – přezdívaný také český Sean Connery – je nejvíce spjat s Divadlem Járy Cimrmana, které založil po svém působení v Československém rozhlase. Byl původně učitelem, ale nakonec se rozhodl změnit povolání. Pedagog v něm ovšem zůstal a krásu českého jazyka šíří celý život z mnohem efektivnější – pomyslné – katedry. A my jeho učivo hltáme plnými doušky.

Dramaturgie, scenáristika, herectví a psaní textů, to všechno zvládá Zdeněk Svěrák skvěle a jeho tvorba se stala legendární. Znají ho prťata ve školce, která si zpívají písničky, na nichž spolupracoval s Jaroslavem Uhlířem, ale i všechny ostatní generace. Zapsal se totiž nesmazatelně také do české kinematografie. Pro filmy psal předlohy a scénáře a samozřejmě v mnohých z nich si i zahrál. Dokonce má na svém kontě i amerického Oscara za film Kolja. Ten se vtipnými hláškami jen hemžil, ostatně jako vše, na čem se Svěrák podílel.

V galerii si jeho nejznámější hlášky z filmů můžete připomenout. Určitě se pobavíte stejně dobře jako my!