Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Áčko, Peříčko a Tabu: Šokující, nové a fascinující! Proč nás v devadesátkách tak bavily?

  • 23. dubna 2023 | 06:00

    Otevření se světu v 90. letech přineslo mnoho nového a i v televizní tvorbě došlo na revoluci. K tomu, co pro nás všechny bylo nové a neokoukané, patřily určitě pořady jako Tabu, Áčko nebo Peříčko, které otevřeně hovořily o různých problematikách, které se dříve takhle veřejně neotvíraly.

    Každý z těchto pořadů byl jinak zaměřený a jiným způsobem odvážný. Rozhodně to chtělo moderátory, kteří dokážou pracovat s citlivými tématy, a proto si dodnes pamatujeme, kdo tyto pořady moderoval. Pojďme si zrekapitulovat, o čem byly a proč nás tak fascinovaly!

  • Peříčko

    Peříčko

    Peříčko se stalo v podstatě historicky prvním a pravidelným erotickým pořadem v Čechách. Nejdříve to byl měsíčník, ale díky úspěšné sledovanosti se začalo na Nově objevovat každý týden. První díl se vysílal v roce 1997 a pořad se udržel na obrazovkách úctyhodných sedm let. Během té doby se v něm vystřídalo několik moderátorek od Jany Štefánkové přes Sáru Saudkovou po Zuzanu Belohorcovou, ale byly tam i další.

    V pětatřiceti minutách, co pořad trval, se mluvilo samozřejmě převážně o sexu. Během těch sedmi let se stačilo probrat snad všechno, co se dalo. Možná i proto skončil, ale říká se, že to bylo spíš kvůli tomu, že se nedalo konkurovat internetu a všemu, co se otevřelo pro sexuchtivé diváky zdarma. Kromě zajímavých hostů ze šoubyznysu nebo z nějaké profese se sexem spojené a povídání s nimi, samozřejmě o sexu, se divák mohl těšit na různé reportáže, živý sex, zkrátka na pestrou paletu lechtivě zpracovaných námětů. Pořad otevíral diskuse o sexu a zaváděl otevřenost v této oblasti.

  • Tabu

    Tabu

    Tabu bylo dalším zcela přelomovým pořadem, který byl v devadesátých letech hodně populární. Jeho moderátor Roman Šmucler se díky němu vyhoupl na přední příčky oblíbenosti. Stomatolog Šmucler vymyslel pořad v podstatě ze dne na den, protože si to krize v televizi žádala. Měl podobný pořad v rádiu, takže ho v podstatě aplikoval na televizní vysílání. Pořad Tabu spočíval v tom, že moderátor přivedl ve tmě svého hosta do studia, aby ho nikdo nemohl vidět, ten si vlezl do budky, ze které pak odpovídal na dotazy v anonymitě.

    Hosté přicházeli hovořit o různých tématech, která byla pro mnohé šokující nebo nevhodná. Otvírala se zde témata jako homosexualita, transsexualita, fetišismus, násilí, zneužívání a mnoho dalších, o kterých nikdy nikdo takhle veřejně nemluvil, a bylo to skvělé, že se otevírala veřejnosti. Jako hosté se ovšem v pořadu objevili i devianti, vrazi nebo pedofilové. Ve studiu byl i odborník na příslušnou problematiku a diváci mohli klást otázky prostřednictvím telefonu. Na konci pořadu dostal host na vybranou, zda chce zůstat v anonymitě, nebo odhalit svou tvář. To byl vždycky velmi napínavý okamžik. Šmuclerův formát pořadu měl takový ohlas, že se dokonce prodal i s několika natočenými díly do zahraničí. Pořad se vysílal sedm sezon a odvysíláno bylo 350 dílů.

  • Áčko

    Áčko

    Další prvotina v televizních pořadech v Čechách bylo Áčko. Opět to byla televize Nova, která se nebála diskusního pořadu, kde se, tentokrát již neanonymně, hovořilo o palčivých tématech a problémech, jež sužovaly hosty pořadu. Hosty byli lidé s různými nemocemi, se kterými se museli vyrovnávat, lidé po traumatických zážitcích, ti, kteří si prošli závislostmi, bojovali s fobiemi. Nebáli se přijít do studia a nejen diskutovat s moderátory, ale ani odpovídat na otázky diváků.

    Pořad se vysílal čtyřikrát týdně, a to po dobu pěti let. Vystřídalo se v něm několik moderátorů. Každý den z těch čtyř, kdy pořad běžel, ho moderoval jiný moderátor, většinou to bylo půl na půl – ženy a muži. Mezi nejznámější patří Pavlína Wolfová, začínali tu i Martin Veselovský, Honza Musil nebo Šárka Volemanová. I díky tomuto pořadu se otevírala důležitá témata a člověk se mohl dozvědět spoustu zajímavých věcí. Samozřejmě záleželo na tématech, ne každý díl byl stejně silný. Dle reakcí diváků lze usoudit, že čím déle byl pořad v éteru, tím víc se zhoršovala jeho kvalita. Nutno říct, že pokud se vysílal tak často, bylo potom už těžkým úkolem najít opravdu nosná a zajímavá témata a hosty, již o nich dokážou dobře mluvit.

Autor: Gabriela Röhrichová, Prostě fenomén
Diskuse ke článku
.