Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nad vysoké očekávání: První dáma Eva Pavlová předvedla inaugurační modely světového formátu

9. března 2023 | 16:00

Od inauguračního modelu první dámy, jenž je nedílnou součástí symboliky historického okamžiku, se očekávalo mnohé. Eva Pavlová se však předvedla rovnou ve dvou outfitech. Dostála jimi onomu očekávání, o jaké atributy byly opřeny a o čem vypovídají?

Šaty v lady délce, kalhotový nebo sukňový kostýmek, originalita, citelný smysl pro detail a akcent kladený zejména na vysokou kvalitu krejčovského zpracování. Tak zhodnotila zásady, které by měl splňovat inaugurační model první dámy, česká designérka Eliška Tomková vystupující pod uměleckým pseudonymem Elisha. A Eva Pavlová těmto atributům hodným elegance první dámy opravdu dostála, ba je předčila. Zvolenými looky totiž poukázala na prvotřídní kvalitu zpracování, podporu české tvorby, vysílala jimi ale i skryté významy. O jakou symboliku se jedná?

Video se připravuje ...
Petr Pavel s manželkou Evou dorazil na Pražský Hrad na inauguraci • VIDEO: ČTK / Blesk Zprávy

Materiál světového formátu

Eva Pavlová dostála etiketě odpolední události formálního charakteru, a navíc historického významu. Při příležitosti slavnostního příjezdu i oběda s již bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho chotí se vyjímala v šatech v délce pod kolena od české designérky Zuzany Kubíčkové. Poutaly pozornost něžnou, blankytně modrou barvou, rovným střihem s velmi decentním stojáčkem a navýsost exkluzivním buklé, materiálem, který proslavila francouzská návrhářka Coco Chanel. Jeho oddanými nositelkami jsou i členky královských rodin, oblíbila si ho zejména princezna Kate. „Strukturovaná, hrubě tkaná látka tvořená různými uzlíky, nopkami či smyčkami je tím nejlépe zvoleným materiálem, co se události, ale i počasí týče,“ potvrdila nám stylistka Petra Kasalová.

Na samotný slavnostní akt, přísahu nového prezidenta, který se jako tradičně konal v prostorách Vladislavského sálu na Pražském hradě, oblékla fuchsiový model v lady délce s důmyslným zavinovacím efektem v horní části. "Střih a magentová barva první dámě velmi lichotily," pochvalovala si Petra Kasalová.

Symbolika barev

Šaty v blankytně modré vypovídají o klidu, stabilitě, věrnosti, oddanosti, modrá též symbolizuje i inteligenci, moudrost a tradici. A právě tradice i státnosti se Eva Pavlová zhostila, když k šatům oblékla kašmírový minimalistický kabát od designérky a stylistky Štěpánky Pivcové v červené barvě. „První dáma se tematicky oblékla do výrazných barev trikolóry, čímž absolutně předčila veškerá očekávání,“ svěřila se exkluzivně Blesku pro ženy on-line stylistka Petra Kasalová. Červená pak vyrovnává uklidňující modrou svou silou, mocí a energií. Magenta na druhém modelu poukazovala na snovou eleganci, slavnostní náladu, něhu, lásku, sebejistotu a také modernost.

Dokonalé tečky za finálními looky

První dáma Eva Pavlová modro-červený look doplnila broží od šperkaře Hanuše Lamra, která byla odlita z téměř ryzího stříbra a jež je osazena růžovými skleněnými střepy, na které umělec použil materiál z našich sklářských hutí. Mladistvost jí pak dodávaly nejen již zmíněná jemná modř okázalých šatů, ale i svěží, velmi nadýchaný a objemný účes a decentní líčení.

Doladěný do detailu byl i fuchsiový model, který byl ozvláštněn psaníčkem a lodičkami, které vytvořil Oldřich Vojta na míru. Atributy jako tkaná látka i béžovozlatý odstín budily svěží dojem

Na fotografie z inaugurace se podívejte do fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová