Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Neuvěřitelné triky, jak ušetříte své peníze! Zvládnete to díky sexu či spánku

  • Jak ušetřit peníze? Tyhle činnosti vám k tomu pomůžou
    20. dubna 2023 | 05:00

    Víte, že úsporu vám můžou přinést i činnosti, do nichž byste to na první pohled neřekla?

    Nakupovat jen to, co opravdu potřebujeme, vařit si vlastní jídla, sledovat prodejní akce a využívat slevové kupony, méně topit, dát si sprchu místo koupele, kupovat oblečení z druhé ruky. To jsou ta častá a běžná doporučení, jak ušetřit peníze. Podívejte se s námi i na ta méně tradiční.

  • Zlepšete spánek

    Nedostatek spánku nebo jeho špatná kvalita mají na lidský organismus i psychiku řadu negativních účinků. Mohou se podepsat i na stavu naší peněženky, a to rozhodně nejen co do nákladů na několik každodenních káv s sebou nebo energetických nápojů. Horší spánek rovná se horší zdravotní stav, což znamená útraty za léky a lékařskou péči. Nevyspalým lidem se rovněž nedostává energie, proto i více jedí. Navíc nemají sílu, aby například každý den navařili, občas si doma něco opravili či si na zahrádce nebo za oknem vypěstovali vlastní zeleninu a bylinky, což jsou základní úsporné kroky. Nehledě na to, že nedostatek spánku snižuje funkce mozku, takže nevyspalí lidé mohou snáze činit i finančně nevýhodná rozhodnutí. Vyplatí se tedy naučit se správné spánkové hygieně.

  • Více choďte

    Tento tip jistě znáte z doporučení pro zdravý život, patří však i mezi dobrá úsporná opatření. Chození je výborná fitness aktivita, takže pokud vás osloví, rozhodně ušetříte za vstupy do fitka, kurzy aerobiku, ale třeba i fyzioterapeuta. Samozřejmě si zlepšíte celkový zdravotní stav a kondici, takže lze očekávat menší medicínské výdaje. Zvyknete-li si chodit i do práce nebo na nákupy, ušetříte za výdaje spojené s dopravou: za lístky na městskou hromadnou dopravu, za benzin či naftu, parkovné a nejspíš i za opravy a údržbu auta, bude totiž mít méně najeto. A když je řeč o nákupech, na těch díky chůzi ušetříte také – nebude vás to svádět kupovat zbytečnosti, protože toho neunesete zdaleka tolik, kolik uveze kufr vašeho vozu.

  • Dopřejte si sex

    Vědci zjistili, že lidé, kteří si pravidelně dopřávají sex, mají nižší krevní tlak a jsou méně ve stresu. Právě stres je přitom příčinou mnoha nezdravých a potenciálně drahých zlozvyků, například přejídání se nebo impulzivního nakupování. Pozitivně působí i na zdraví: podle studie odborníků z Wilkes University mají lidé, kteří se oddávají milostným radovánkám dvakrát týdně, vyšší hladinu imunoglobulinu A. Jsou tak odolnější vůči nemocem, což znamená menší útraty za léky, méně návštěv lékaře, menší absenci v práci a tak dále. Skvělým sexem můžete ušetřit i za kosmetiku. Zlepšuje totiž cirkulaci krve a zvyšuje okysličení kůže, takže pokožce dodává zdravý a svěží vzhled. Vyrovnáním hormonů může dokonce přispívat ke zmírnění akné.

    V neposlední řadě je větší dávka milování prospěšná také pro celý partnerský vztah. „Opět zde pracují hormony, především oxytocin, tedy hormon lásky. Ten pomáhá prohlubovat vztah k partnerovi a vyživuje láskyplné partnerské pouto,“ popisuje Veronika Kubíčková, sex expertka z e-shopu Ruzovyslon.cz. Když partnerství neklape, narůstá napětí a stres a s nimi i řada negativních návyků, které se nejspíše podepíšou na vašem rozpočtu. A samozřejmě stoupá riziko rozchodu či rozvodu, což finanční stabilitě rozhodně nepřidá. 

    Další zajímavé články, rozhovory a tipy najdete v aktuálním vydání Blesku pro ženy. Koupit si ho můžete i v elektronické podobě v našem iKiosku nebo si pořiďte rovnou předplatné a získejte atraktivní dárek!

Autor: bla
Klíčová slova:  volný čas, peníze, jak ušetřit
Diskuse ke článku
.