Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Pecky z redakce: Nejvzácnější drahokam, nové české letiště nebo smrtící odvaha

12. prosince 2022 | 06:00

Pecky z redakce jsou tu, jako každý týden a dneska jsem vám připravila opět zajímavý koktejl informací a tipů. Jihočeši mohou jásat z nového letiště, ze kterého buou moci odlétat na dovolené či za prací. Najdete i tipy, které ušetří čas, peníze, přinesou vám spoustu zábavy nebo pomohou těm, kteří to potřebují.

Objednejte včas

Originální máslová vánočka PAUL je spojením toho nejlepšího z české a francouzské pekařské tradice. Kynuté těsto je připraveno podle francouzské receptury a neobsahuje žádný rostlinný tuk, jen pravé máslo. Při pečení se používají vždy klasické kvasnice - kypřicí prášky a „zlepšující přípravky“ tu nemají místo. Ruční řemeslná příprava vánočky je skutečně náročná, s kynutím a pečením zabere téměř tři a půl hodiny. Originální chuť a strukturu dodávají vánočce PAUL šťavnaté rozinky sultánky a granulovaný perlový cukr. Neobvykle velké křupavé krystalky jsou přidávány přímo do těsta, kde vytvoří lahodné sladké „ostrůvky“. Na povrchu při pečení lehce karamelizují a tím dodají vánočce další dimenzi chuti. Lahodnou kombinaci pak ideálně doplňují křehké plátky mandlí. Kapacita pekařství PAUL je kvůli ručnímu vyválení těsta a pletení maximálně 900 vánoček denně, může se tedy stát, že v období před Štědrým dnem bude již vyprodaná. Pokud chcete mít jistotu, že vánočka na vaší sváteční tabuli nebude chybět, rezervujte si ji buď na e-shopu s vyzvednutím na prodejně, nebo přímo na některé z více než 20 poboček.

VIDEO: Vánoční pečení - ta nejlepší vánočka!

Video se připravuje ...
Vánoční pečení: Vánočka • VIDEO: Videohub/recepty

Retro Vánoce

Jak se slavily Vánoce v časech, kdy jim vládl Děda Mráz? Na to odpoví nové expozice v Retro muzeu Praha. Ve 4. patře OD Kotva mohou lidé zavzpomínat, jak prožívali děti i dospělí vánoční svátky před padesáti či čtyřiceti lety, na časy, kdy se stály fronty na mandarinky, kubánské pomeranče se nedaly oloupat, muže potěšil pod stromečkem Pitralon a na stole vedle kapra a bramborového salátu stála láhev červeného Svatováclavského. Retro muzeum Praha ukazuje vánoční výzdobu, která byla pro 70. a 80. léta v Československu typická, připomene nejoblíbenější hračky, ikonické stojánky na stromeček, sváteční tabuli a další zajímavosti Vánoc v normalizaci. Retro muzeum Praha v OD Kotva je otevřeno denně od 9 do 20 hodin v průběhu vánočních svátků i Nového roku, s výjimkou 24. 12., kdy je otevírací doba od 9 do 14 hodin.

Sladké jako nebe

Cukrářka Iveta Fabešová je jednou z nejznámějších u nás. Po osobních rodinných kotrmelcích, které se odrazily i do jejího profesního života se oklepala a vstala z popela jako Fénix. Její skvělé výtvory můžete ochutnat v kavárně ve Werichově vile. Pokud byste se chtěla přiučit jejímu umu, můžete se přihlásit do kurzu, které pořádá pro laiky i profesionály. Já jsem měla možnost zúčastnit se jednoho osobně a musím říct, že to byl opravdu nevšední a skvělý zážitek, ze kterého jsem si odnesla kromě zážitků i výslužku a podepsanou kuchařku!. Kulinářská akademie di Grosseto, ve které Iveta kurzy pořádá je velmi příjemná a místní personál se o nás staral jako o vlastní. My jsme se učily péct cukroví, ale Iveta pořádá i celoročně aktuální kurzy. Jak se ukázalo, je to velmi populární dárek, trak neváhejte a objednávejte. 

Smysluplné Vánoce

Promyšlenější přístup k jednomu z nejtradičnějších svátků v roce, který je sice hodně spojený s dárky, ale není jen o nich. To je Levi’s® myšlenka pro letošní Vánoce, které se kvapem blíží a pro které si Levi’s® připravil vánoční kampaň Give Better 2022. Základním kamenem celé myšlenky je, že i dárky mohou mít nízký dopad na životní prostředí, a přitom vyvolat opravdu hodně radosti. Ideální je správný mix vyššího smyslu a hřejivosti, pro Vánoce to nejlepší! Give Better je založeno na tom, že darujete nadčasový styl, který nevyjde příští sezónu z kurzu. Právě dárek, který nepodléhá trendům, je nejlepším způsobem, jak nosit dárek roky. Jde o součást Levi’s® filozofie Buy Better, Wear Longer. Díky ikonickým Levi’s® 501® toho lze docílit velmi snadno. Zatímco denimové střihy se mohou měnit s každým rokem, originální Levi’s® 501® si drží první místo na příčkách nejstylovějších kusů oblečení, a to už od svého vzniku v roce 1873. Do dnešního dne nevyšly z módy.

Pomáhejte pohybem

Vánoce jsou za dveřmi a s sebou přináší nejenom rodinnou pohodu, ale taky hromadu jídla. Dejte si do nosu, ale příští rok na sobě zamakejte! Leden přímo vybízí k tomu, abychom shodili nadbytečná kila, která nás trápí. Potřebujete nějakou výzvu? Jednu pro vás máme! Kluci ze Svihej.cz spolu se spolkem Srdce na pravém místě chystají již třetí ročník Lednové švihadlové výzvy. Díky švihadlu dostanete své tělo do kondice, ale hlavně skákáním pomůžete dvěma handicapovaným holčičkám. "Hlavním cílem celé výzvy je samozřejmě přispět na dobrou věc, ale zároveň tě chceme motivovat k pohybu a překonávání sebe sama. V nadcházející výzvě bychom moc rádi vybrali 1 000 000 Kč a pokořili 100 000 000 přeskoků. Tentokrát jsme se rozhodli pomoci dvěma handicapovaným holčičkám Ariance a Pavlínce. Kromě potřebné rehabilitace a dalších nákladů na léčbu se vybraná finanční částka použije na nákup automobilů, které obě rodiny ke každodenním přesunům tolik potřebují," říkají k výzvě zakladatelé Svihej.cz Tomáš a Marek Vaněčkovi. Tak co, přidáte se?

Starožitnosti jsou v kurzu

Lámete si hlavu s dárkem pro někoho, kdo nic nepotřebuje? Chcete letos potěšit své blízké originálním darem, který zaujme na první pohled? Vsaďte na takový, který si získá srdce vašich drahých, ale zároveň bude mít přidanou hodnotu v podobě uložení financí do něčeho cenného. Vsaďte na vintage šperk! Na začátku každého úspěšného dárku je láska a příběh. Starožitný šperk snadno spojí nostalgii, udržitelnost i módní trendy. A zároveň v období krize, kdy peníze ztrácejí hodnotu, se stane časem prověřenou dlouhodobou investicí. Své o tom vědí v antiku Antique Cinolter, který působí na českém trhu již od roku 1991. Jeho majitelem je Martin Cinolter, který s láskou a citem vybírá pro své klienty a zákazníky ty nejzajímavější starožitné kousky.

Snímek, který oslnil i papeže

Pro všechny milovníky umění a nejen je, přichází do kin umělecký dokument z cyklu Umění v kině Tizian – říše barev. Snímek zavede diváky do Benátek, kolébky renesance, a prozkoumá život a tvorbu jedné z jejích největších ikon – umělce, pro kterého se živoucí barevná paleta stala jeho nejznámějším rukopisem. Tizianův styl byl nezaměnitelný: realitu si přikrášloval skrze hru světel a barvy. Inspiroval se přitom mytologií i náboženskými podobenstvími, aby zachytil intenzitu lidského údělu. Výjevy, které maloval, měly tak živou, dynamickou kvalitu, až se zdálo, že chtějí opustit plátno. Snímek Tizian – říše barev uvede do kin distribuční společnost Aerofilms od 7. prosince 2022.

Terapie pod stromeček

Vánoční terapeutenkou uděláte radost hned několikanásobnou. Věnujte ji jako dárek a potěšte nejen obdarovaného, ale také všechny vážně a dlouhodobě nemocné, kteří potřebují odbornou psychickou podporu. TERAPEUTENKA je ve slavnostním balení a hodí se jako dárek komukoliv, kdo má srdce na správném místě a ocení, že svým dárkem pomůže někomu jinému. Její součástí je Vánoční dárcovský certifikát a obdarovaný se v něm dozví, že právě on je letošním Ježíškem pro vážně a dlouhodobě nemocné, kterým se díky němu dostane odborné psychické podpory. Peníze, které prostřednictvím nákupu Vánoční terapeutenky věnujete, budou beze zbytku využity na provozní náklady spojené s poskytováním odborné psychické péče pro vážně nemocné i jejich blízké. Provozní náklady na 1 hodinu odborné psychické podpory jsou 850 korun a PRO Gaudia jich prozatím ročně poskytne až 1800. Tato péče je nezbytnou součástí léčby, ale bohužel zatím není hrazena z veřejného zdravotního pojištění.

Nejvzácnější drahý kámen

Paraiby patří mezi jedny z nejvzácnějších kamenů v Česku. Jejich nepřehlédnutelná čistá tyrkysová barva posouvá šperk, v němž jsou zasazeny, k naprosté dokonalosti. Práce s těmito nejvzácnějšími druhy turmalínu představuje pro klenotnictví velkou prestiž, což dokazuje i jedinečná sada, která vznikla ve zlatnictví JK Jitka Kudláčková. Dílo vytvořil mezinárodně oceněný designér a zlatník David George Hrubec, letitý člen týmu JK, tváří této sady se stala česká mezzosopranistka Štěpánka Pučálková. Kámen byl pojmenován podle brazilského spolkového státu Paraiba na severovýchodě Brazílie. Mezi odborníky v oboru je známo, že se lokalita v Brazílii již prakticky vytěžila, druhé nejvýznamnější naleziště je v Africe. Tyrkysová paraiba patří mezi nejvzácnější a nejcennější turmalíny právě pro svou čistou a zářivou barvu. „V loňském roce jsme oslavili zlatnické řemeslo vytvořením unikátní smaragdové sady, letos jsme tento obor uctili setem zlatých diamantových šperků, jejichž dominantou jsou vzácné přírodní kameny s věrnou barvou moře – paraiby. Vybrali jsme set, který tvoří náhrdelník a náušnice,“ řekl Dušan Mlynarčík, ředitel českého rodinného zlatnictví JK Jitka Kudláčková.

Statečnost, která může zabít

'Ndrangheta, nejmocnější mafiánská organizace na světě vznikla před více než stoletím v Kalábrii, špičce italské boty. Stojí na loajalitě, mlčenlivosti a rodinných poutech. Manželky musí poslouchat, dcery počítat s tím, že budou provdány už jako náctileté, jen aby zpečetily klanová pouta a porodily další členy mafie. Když se některá žena vzepře, čeká ji smrt. Není divu, že když se Lea Garofalo rozhodne vypovídat proti svému manželovi, jednoho dne prostě „zmizí." Vyšetřování se ujme prokurátorka Alessandra Cerreti, která záhy pochopí, že mizogynie, která v 'Ndranghetě vládne je její největší slabinou. Prokurátorka přesvědčí další dvě mafiánské matky, které se rozhodnou svědčit a společně tak mafii pokořit. V sázce je všechno. Prokurátorka bojuje za svou zemi. Mafiosi bojují za svou existenci. Matky bojují za své děti. Všichni to přežít nemohou. Skutečný příběh žen, které se postavily nejmocnější mafii světa, se brzy dočká i televizního zpracování, seriál bude vysílat Disney +.

Povídání o tradicích

Večer (před)tříkrálový, aneb jak to bylo od Dušiček po Hromnice – tak se jmenuje dvouhodinové příjemné povídání s oblíbeným knězem Zbigniewem Czendlikem a sympatickou farářkou Martinou Viktorií Kopeckou. Společně nahlédnete do církevních tradic provázejících toto období, do rodinných zvyků, které se předávají z generace na generaci i tak, jak je znají sami průvodci večerem. Čeká vás také ochutnávka tradičních specialit z knihy Vánoční tradinář, jehož autourkou je Martina Viktorie Kopecká (s Martinou Boledovičovou). Vyzkoušíte třeba dušičky z kynutého těsta, ořechové rohlíčky, smaženou kroketu ala houbový Kuba, bagetku s pečenou husou, Tříkrálový punč a další. Zajímavý večer ve Velkých Karlovicích si můžete prodloužit balíčkem nazvaným Tříkrálový pobyt. Vychutnáte si potřebný klid, krásnou zimní valašskou krajinu, jedinečnou péči i neomezenou relaxaci v unikátních wellness komplexech Spa hotelu Lanterna i v nedalekém Wellness Horal, kterému se pro jeho jedinečné vodní zázemí přezdívá valašské moře. Termín: 5. 1. 2023, od 17.00 Místo: Spa hotel Lanterna, Léskové 659, Velké Karlovice

Nové letiště

Českobudějovické letiště vstupuje na scénu a obyvatelé Jihočeského kraje a okolí tak mohou už během příštího léta odletět přímo z Českých Budějovic na dovolenou do Řecka a Turecka. Jako první na českém trhu Čedok připravil zájezdy do dvou nejoblíbenějších prázdninových destinací, které odstartují už od začátku srpna 2023. V nabídce se objeví nejprodávanější a nejoblíbenější hotely na řeckém ostrově Rhodos a na Turecké riviéře, nejčastěji čtyřhvězdičkové a pětihvězdičkové resorty s programem all inclusive. Charterové lety bude jako první dopravce zajišťovat letecká společnost Smartwings letadly typu Boeing 737. Kromě zájezdů k moři si mohou cestovatelé vybrat i z několika poznávacích zájezdů. Letiště v Českých Budějovicích tak splní potřebné požadavky pro pravidelný civilní letecký provoz a nově získá u mezinárodní organizace IATA kód letiště JCL. Zájezdy v rámci first minute předprodejů za nejnižší ceny spustí Čedok od čtvrtka 8. prosince 2022.

Fitko v tašce

V dnešní době není problém pořídit si domů posilovací věže, které umožní procvičit všechny svalové partie. Jejich nevýhodou však je, že zabírají moc místa. Závěsná posilovací věž XUpTrainer, ale představuje celou posilovnu, kterou sbalíte do malé brašny a můžete s ní cvičit doma nebo kdekoli venku. Navíc ke cvičení využívá váhy vlastního těla, usnadňuje provedení každého cviku a je šetrná na klouby. Autorem vynálezu je Mgr. Ondřej Diviš, který pracuje od roku 2009 jako osobní trenér fitness do domu. Po pár letech praxe ale zjistil, že mu dosavadní pomůcky na trhu k práci nestačí. Tento nový sportovní pomocník poskytuje nejširší paletu cviků s vlastní vahou těla. Umožňuje cvičit nové originální cviky. Nahrazuje klasické posilovací stroje ve fitness centru a také zahrnuje cviky s TRX , Total Gym i prostou houpačku. Hodí se na cvičení doma, venku i v posilovně. Po tréninku můžete XUP jednoduše vytáhnout ke stropu nebo sbalit do malé brašny.

Víno od ženy

Je unikátní, vulkanické, vdechla mu život žena a za vznikem vinic, v nichž se rodí, stojí Karel IV. Seznamte se s WILOMENNOU. Krajina v srdci Českého středohoří je okouzlující. Jeho součástí je také přírodní památka Blšanský Chlum, která je domovem nejen ojedinělých druhů živočichů a rostlin, ale od dob Karla IV. zde hrdě roste také réva vinná. Právě on na tomto netradičním místě s vulkanickým podložím a specifickým mikroklimatem založil vinice. Dnes se tady stejně láskyplně prochází Kateřina Mikulíková. Její život je spjatý s vínem, ostatně o tom vypovídá i její moto “Můj život je víno, vínu dávám život.” WILOMENNA je její umělecké dílo. Osobnost mladé a nespoutané ženy se odráží ve vínech, která se vyvíjí a zrají, stejně jako vinařka sama.

Dvě ženy, dvě výstavy

SmetanaQ otevírá dvě nové, vzájemně propojené výstavy. Ve SmetanaQ Gallery se po deseti letech potkávají na společné výstavě Fragment kaleidoskopu dvě výjimečné malířky české výtvarné scény Lu Jindrák Skřivánková a Ira Svobodová. Instalace proti sobě staví jejich naprosto odlišné přístupy k nefigurativní malbě – promyšlený řád a expresivní gesto. Lu Jindrák Skřivánková rovněž zaplnila v outdoorové galerii Fasáda okenní torza domu SmetanaQ. Stříbrné desky projektu Zrcadlení pobízí kolemjdoucí k zamyšlení se nad projekcí svých vlastností a emocí. Obě výstavy zahájila společná vernisáž 8. prosince, příležitost zhlédnout Fragment kaleidoskopu mají návštěvníci do 5. března, Zrcadlení potrvá až do 25. června.