Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pecky z redakce: Krvavý hejtman, skipasy zdarma nebo umění na botách

5. prosince 2022 | 06:00

Vítejte u další várky toho nejlepšího, co na nás v redakci vykouklo. Můžete se těšit opět na pelmel plný dobrůtek, který nasytí nejen vaše mlsné bříško, ale také oko lačnící po umění nebo marnivou duši shopaholiček.

Adventní vaječňák a jiné mňamky

Od prosince nabídku obohatí vaječný likér a cukroví z KRO Bakery, v KRO Coffee pak připravili vánočně laděnou irskou kávu, jejíž receptura se bude měnit s každou adventní nedělí. V KRO Coffee také proběhne od 16. do 23. prosince vánoční market, kde bude možné pořídit jedlé dárky z KRO a další zajímavé kousky od spřátelených designérů. Letošní novinkou pak bude kapří pop-up v karlínském KRO Bistro & Bar ve spolupráci s Janem Čulíkem z Thiru, akce se uskuteční ve středu 21. prosince.

Krvavý hejtman

Vydavatelství Radioservis představuje audioknihu Vlastimila Vondrušky Krvavý hejtman. Druhý díl z edice Zločiny na dvoře císaře Karla IV. vás opět zavede do středověké Prahy, která je plná podvodníků, zloduchů a lapků. Jistotou, že zlo nezůstane nepotrestáno, jsou císař Karel IV. a jeho pomocník notář Jan ze Zbyn se svými přáteli. Nahrávku provází napětí, humor i skvělé herecké výkony. V hlavních rolích uslyšíte Viktora Preisse a Tomáše Töpfera.

Video se připravuje ...
Novinky 2022 • VIDEO: Netflix

Super biják

Když vydal v roce 2016 italský spisovatel Paolo Cognetti svůj debutový román Osm hor, ihned došlo k zakoupení filmových práv a kniha se stala světovým bestsellerem. O šest let později stejnojmenný film premiéroval za bouřlivého potlesku v hlavní soutěži na filmovém festivalu v Cannes a odvezl si z Azurového pobřeží cenu poroty. Felix van Groeningen spolu se svou životní družkou a zde debutující režisérkou Charlotte Vandermeersch natočil intimní příběh o hodnotě přátelství a hledání smyslu života na pozadí majestátních hor. Film sbírá v zahraničí až extatické recenze. Pulzující portrét dospívání a přerodu chlapců v muže, který se odehrává napříč zeměkoulí i desetiletími, je též milostným dopisem přírodě, jež nás nepřestává neustále ohromovat. Na Osm hor mohli diváci pomyslně vyšplhat již v předpremiérovém uvedení na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde si vysloužil skvělé ohlasy, teď ho 5. ledna uvádí do kin distribuční společnost Aerofilms.

Voňavý advent

Provoňte si večery hřejivými tóny skořice a pomeranče, svěžím eukalyptem či balzámovou borovicí. Nejenže po náročných dnech zrelaxujete svou mysl, předejdete nachlazení, ale také se ponoříte do té pravé sváteční atmosféry. Éterické oleje od Nobilis Tilia dovedou zázraky a u každého olejíčku na stránkách najdete přesný popis toho, na co vám právě tenhle olej pomůže a jak přesně ho aplikovat.

Ušetří vám práci i čas

Chcete-li obměnit každoročního kapra něčím novým nebo jste si při návštěvě Londýna oblíbili britskou vánoční večeři, kuchyňské přípravy na Štědrý večer budou díky oddělení potravin M&S o poznání jednodušší. V limitované době před vánočními svátky a během nich ve zdejších mrazácích a na poličkách s potravinami najdete kompletní menu se všemi chody potřebnými pro tradiční velkolepou hostinu s krocanem. V nabídce budou krůtí pečínka i celý krocan připravené na pečení v troubě a také všechny nezbytné zeleninové přílohy: kapustičky a hrášek po francouzsku, mrkvičky i brambory. Stačí je ve správný čas těsně před večeří vložit do trouby a prohřát, zatímco se bude pomalu dopékat krůta. Zbude vám tak dostatek času na to, skutečně si jednou užít pohodové svátky, zahrát si hru s dětmi nebo si nalít sklenku něčeho dobrého a pustit si oblíbený vánoční film.

Proti domácímu násilí

Kapela MANU: vydala nový singl s názvem Počkám, jehož tématem je domácí násilí. Skladba vyšla symbolicky právě 25. listopadu, v Mezinárodní den proti násilí na ženách. Kapela MANU: se rozhodla touto skladbou pomoct šířit osvětu cílenou na oběti domácího násilí, které se ještě nerozhodly nebo doposud nenašly sílu či odhodlání řešit své stávající či dlouhodobě trvající problémy. K písni souběžně vyšel také videoklip, který by měl ještě více umocnit povědomí o závažnosti těchto skutečností, se kterými se v Čechách potýkají tisíce vztahů a domácností. Ústředními postavami videoklipu je mladý pár. Týranou ženu zde velmi osobitým způsobem ztvárnila herečka Bára Jánová, známá např. ze seriálu Slunečná či ze Survivoru Česko a Slovensko, jejího partnera a trýznitele v jedné osobě si zahrál Richard Pekárek, aktuálně umělecky působící v Městském divadle v Brně.

Santa, jak má být

Už se těšíte, co najdete pod stromečkem a s kým strávíte letošní svátky? Proč také neudělat radost i někomu dalšímu? Ve spolupráci s Organizací pro pomoc uprchlíkům (OPU) je pro vás připraven charitativní koncert, jehož cílem je obdarovat děti z dětských domovů. Večer s názvem My Kind of Santa proběhne 7. prosince v klubu Roxy a vystoupí na něm umělci Rest & Martin Matys, We Are Domi a The Silver Spoons.

Buďme fér

Výstavu velkoformátových fotografií nazvanou Děti a rodiny, které stát neuznává, zahajuje v pondělí 5. prosince na pražském Masarykově nádraží lidskoprávní iniciativa Jsme fér. Dokumentární soubor fotografky a laureátky World Press Photo Jany Ašenbrennerové obsahuje příběhy deseti českých gay a lesbických rodin s dětmi, které se v současné nestabilní době snaží budovat rodinné štěstí i přes to, že jim stát neposkytuje právní ochranu, výhody, záruky, a především rodičovská práva společná s těmi, která zaručuje manželům.

Průkopnický koncept udržitelnosti a luxusu

Ekologie. Hory. Ochrana přírody. Tři kvalitní pojmy, které vyjadřují nový Falkensteiner Hotel Montafon v rakouském Vorarlbersku. Ještě před svým oficiálním otevřením 16. prosince 2022 nasazuje první pětihvězdičkový rodinný hotel v Montafonu vysokou laťku díky kombinaci udržitelnosti a luxusu. Ve vysněné krajině mezi lesy a horami, uprostřed chráněné přírodní oblasti se podařilo vytvořit výjimečnou architekturu, která splývá s okolním horským světem. Fasáda a prostorné venkovní zázemí se harmonicky začleňují do prostředí lyžařského a turistického areálu na zážitkové hoře Golm, v první rakouské lyžařské oblasti, která získala certifikát klimatické neutrality. Jako významný ambasador byl přijat švýcarský lyžařský závodník a olympijský vítěz Beat Feuz.

Umění by mělo být vidět všude

Dr. Martens se spojily s Metropolitním muzeem a společně oslavují Hokusaiovu sérii 36 pohledů na horu Fuji. V době, kdy Katsushika Hokusai ve svých 70 letech začal pracovat na 36 pohledech na horu Fuji, sám sebe několikrát znovu objevil. Dláždil cestu, která dala pracujícím lidem možnost nového pohledu na svět umění. Masová produkce jeho dřevěných tisků Ukiyo-e znamenala, že se umění už neomezovalo na vysoce postavené elity. Prodávaly se po tisících – žádané, sběratelské a plné tvůrčího ducha. Nejznámější obraz Katsushiky Hokusaiho Under the Wave off Kanagawa, také známý jako The Great Wave, dokonale zachytil energii a potenciál jediného okamžiku – a od té doby vyvíjel svou vlastní životní sílu. První spolupráce Dr. Martens s The Met je poctou trvalé energii a inspiraci Hokusaiho dílem – v kombinaci se siluetami Dr. Martens nabízejí nové plátno. Pódia, chodníky a tovární podlahy jsou galerií — nositelé jsou sběrateli. Umění by mělo být vidět všude!

Nový a růžový

Jste optimisté a vidíte příští rok růžově? Začněte ho přípitkem růžovým Bohemia Sektem. Něžná růžová a jemné perlení budou i dokonalou volbou, pokud se chystáte silvestrovský večer strávit se svým protějškem. Perfektně dotvoří romantické naladění před prvním polibkem roku 2023. Tak na vaši lásku a povedený rok! Pozor ovšem, ať ho správně podáváte! Věděli jste, že chuť výborného sektu si můžete naplno vychutnat jedině tehdy, pokud je podáván správně? Dbejte na jeho správnou teplotu a věnujte pozornost i tomu, jak jí docílit. Sekty potřebují čas, aby se správně vychladily a jejich chuť zůstala stejná. Velká změna teploty a rychlé vychlazení sektům škodí. Utrpí tím šok, který je poté poznat na chuti. Zapomeňte tak rozhodně na rychlé chlazení v mrazáku. V domácím prostředí je nejlepší šumivé víno chladit minimálně 24 hodin v lednici ve vodorovné poloze, jeho teplota bude poté optimální, tedy 4–6 °C. Při servírování dejte sekt nejlépe do nádoby s ledem, aby nízká teplota vydržela co nejdéle. Při správném vychlazení se také vyhnete nekontrolovatelnému vystřelení zátky a vytečení sektu.

Skipas zdarma na úvod sezony

Oblíbenost skipasu je natolik vysoká, že Livigno přišlo se skvělou akcí hned na startu sezony. Od 3. do 17. prosince získá skipas zdarma každý, kdo se ubytuje minimálně na 4 noci v některém z hotelů nebo na 7 nocí v apartmánech dostupných na stránce booking.livigno.eu. To je perfektní příležitost, jak lyže nebo snowboard pořádně po dlouhé pauze protáhnout. Navíc akce se bude opakovat zase až na jaře, kdy bude možnost získat skipas zdarma za stejných podmínek na přelomu dubna a května.