Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Natali Ruden zrušila dvě přehlídky ve Varech kvůli novému muži!

28. června 2022 | 06:00

Návrhářka Natali Ruden (52) na své autorské přehlídce celá zářila a nebylo to jen z euforie, kterou defilé padesáti nových modelů jistě přináší. Ukázalo se, že v jejím životě nastaly velké osobní změny a návrhářka se rozhodla hodit byznys na chvíli stranou a odjet na jih Francie, užívat si se svým novým partnerem.

Kde jste se nechala inspirovat při tvorbě nové kolekce?

Čerpám z života kolem mě, energie, která mě provází v životě a zároveň v tom byl i odraz mé velké vášně pro avantgardní umění, Kupka, Ročenka, Kandinsky. Motivy na látkách jsou také inspirovány uměním avantgardy, začátkem dvacátého století.

Byla to opravdu barevná kolekce!

Je to letní kolekce a barevnost je velkým trendem, takže ji chceme nabízet. V podzimních měsících bývají kolekce decentnější, ale musím konstatovat, že na české scéně jsem asi nejbarevnější. Miluji barvy a bez nich nemohu být.

Jak dlouho vám trvá sestavit kolekci z padesáti modelů?

Asi tři až čtyři měsíce. Dělám dvě velké kolekce za rok a další prezentace, tedy podzimní kolekce, bude na Pražském hradě.

Video se připravuje ...
Sto let proměn šatů! • VIDEO: Videohub

Výběr místa na kolekci je asi taky důležitý, jak si je vybíráte?

Je to čím dál tím obtížnější, protože kam se podívám, tam už jsem přehlídku měla. Potřebuji, aby místo mělo velkou kapacitu, protože klientů mám mnoho, stejně tak jako partnerů a zájemců o přehlídky také. Potřebuji většinou místo s kapacitou asi tisíc lidí a těch není v Praze tolik, ale snažím se, abych se neopakovala. Ta dnešní akce na lodi je jedna z nejmenších, co jsem kdy dělala. Na Pražském hradě už budu potřetí, ale v jiných prostorách.

Jak byste popsala svou klasickou klientku?

Moje klasická klientka je žena podnikatelka, nebo žena ve vedoucí pozici. Mám také hodně lékařek. Je to aktivní žena, která sama rozhoduje o svých financích a životě.

Na české scéně jste už pěkných pár let, jak se podle vás změnil přístup k módě a oblékání českých žen?

Myslím si, že české ženy mají dobrý styl, ale příležitostí nebylo v posledních pár letech mnoho. České ženy tvoří asi osmdesát procent mojí klientely a to té nejvděčnější a nejstálejší. Mám tu i dnes klientky, které jsou se mnou už přes pětadvacet let!

Myslíte se, že jsou české ženy odvážné v oblékání?

Odvážnými bych je nenazvala, ale mají dobrý vkus a znají své hranice.

Nakupují u vás i muži pro své ženy?

Stává se to, ale není to tak časté, většinou ženy přijdou nakupovat a přivedou si sebou muže. Ten ale jen zkonstatuje fakt, že je to krásné a sluší jí to.

Co podle vás dělá ženu ženou?

Musí být spokojená se svým životem a potom zazáří v jakékoli situaci. Spokojenost a štěstí vyzařuje z očí, což třeba u vás vidím!

Děkuji. Nosíte i modely jiných návrhářů nebo jen své?

Měla jsem několik modelů od Vivienne Westwood nebo Armani, ale prakticky všechno od prádla počínaje přes plavky, šaty a domácí modely mám svoje. Moje máma, která je tady taky, je také módní návrhářka a od narození jsem zvyklá nosit modely, které mi šila na míru a jak se říká, kdo jednou zkusí, víckrát nechce jinak. Jsem zvyklá, že mi všechno dokonale padne, a když přijdu kamkoli jinam, takového luxusu se mi nemůže dostat.

Oblékáte celou svou rodinu?

Mám syna, kterého neoblékám, ale pomáhám mu s jeho stylem, ale má sám moc dobrý vkus. Celá moje rodina navrhuje a šije oblečení, takže nemusím nikoho oblékat, oni to zvládnou sami.

Jaké jsou vaše plány na léto, budete odpočívat chviličku?

Právě jsem zrušila Karlovy Vary, kde jsem měla mít dvě prohlídky, ale protože mám v osobním životě velké změny, tak si chci užívat právě osobního života s novým přítelem a moc se na to těším.

Video se připravuje ...